Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den blbec...

A přišel den blbec.Den, kdy se smůla lepí na paty, pravda, nejenom vnějšími okolnostmi, ale také vlastní chabou mozkovou činností....

Ráno... vře voda na kafe, či na mátový čaj, krájí se chléb a ukrajuje máslo....a ejhle-první mráček v probouzejícím se dni.Protějšek loupne modrým očkem na máslo, modrým očkem na nůž, nevrlým modrým okem na mne.A ozve se z hubinky."

To nemůžeš krájet to máslo tím nožem kolmo, a ne vodorovně "

"Co"?

"Podívej jak to máslo vypadá, je celý krabatý". Čumím na hrbaté máslo.

"No a "?

"No a , no a.“...modré oko je pohoršeno.Obloha se kaboní, vzájemná nálada začíná doutnat.Koutky jsou svěšeny na jedné i druhé straně.No nic, dojídáme, talíře s nožem mrskne modré oko do dřezu.

"Je nejvhodnější čas zmizet", motá se mi v hlavě, zaplavat si, oddat se bohulibým vlnkám, myslet na rozkoše života, jsou li pro mne ještě vůbec jaké, a pak zajít k osobnímu felčarovi a nechat si za 1000 kč. dát injekci proti klíšťové encefalomalacii od jeho protivné sestry, a pak zajít za kamarádem, který je doma otřesený a roztřesený ze špitálu.Ručník-taška. Všude přítomné modré oko, mně sleduje jako zmije žábu.

"Vezmi si sáček na ručník, říkám ti to už po páté, mrskneš ho vždycky do tašky a máš ho zaprasený, protože máš špinavou tašku, prát to nebudu" říká hubinka, modré oko výhružně zamrká."

Prásknu dveřmi za domovem a nálada zase stoupá. Cesta k felčarovi není jednotvárná.Tam zatáčka, onde přestup, tam zajížďka, čumím nad novotami.Cesta je zhola zbytečná, den blbec vystrkuje rohy.Natrefil jsem na jediný den v týdnu, kdy felčar pro nebohé, umírající a simulanty funguje odpoledne.Překousnu to docela lehce....díky za každé dobré ráno.Další půlhodinka trmácení a přestupů, kročejí a brněnských zákrutů....před vraty bazénu se mě do hlavy zabodne klínec pochyb...plavky!" Sakra, mám plavky" ? Taška letí na zem, pitomý ručník hrabu z pitomého vnuceného sáčku, tašku otáčím naruby. Jednou, dvakrát.Nic.

Den blbec, já blbec.V exscitaci mozkových neuronů a vzteklých synapsí, překrvenosti malého mozku a corpus callosum, pod jedovatým okem mé ženy jsem vzal ručník i sáček na něj, i tašku, ale ne plavky.Čelem vzad a domů. Lapnu plavky, jedovaté modré oko a jedovatá hubinka nejsou přítomny.V tom mám štěstí.Ženě bych udělal přímo nádherný den.Čelem vzad.Tramvaj, trolejbus, tramvaj. Plavání je vláčné, vlahé, uklidňující, mozek je ošálen pohodou okamžiku. Pohoda i nepohoda jednou skončí.Mrsk s plavkami do tašky, mrsk s mokrým ručníkem do tašky, sáček úhledně smotám a položím vedle.To bude údiv modrooké hubinky.Čas mě tlačí, felčar jistě vyvařuje jehlu, protivná sestřice se chystá, kamarád kterému je hůř po operaci než před ní, mě čeká, abych mu dal poslední pomazání.Ale je tady Kaufland a já s vidinou zelňačky a maďarské klobásy, tahám 26 kč,   kupuji  klobásu a strkám ji nábožně k mokrým plavkám, čistému sáčku a zvalchovanému ručnku a spěchám cik cak na autobus.

“Revize jízdenek „ zamrčí jakýsi chlap... den blbec narůstá do obludných rozměrů. Tentokrát ale den blbec ukázal příjemnou tvář.V busu se motám mezi partou gestikulujících hluchoněmých a revizor nás taktně obchází....tedy i mne.A je tady kraj domova a hlad a chuť na zelňačku s klobásou a teď a hned, ohřívá se zelňačka a teď ještě ta božská, božská, maďarská klobáska, ale v tom vchází do dveří moje hubinka, mrkna modráskem tam a onde, ve mně se zastaví dech a tep, a vymaže se mysl, já hledám klobásu, obracím aktovku, a vyhazuju ručník a klobása nikde, skutečně nikde.

Nadávám si do imbecilů, že jsem ji jistotně nechal na pultě v Kauflandu, protože jsem byl myšlenkama furt jinde, furt vpředu, co mám udělat a tak.Hlad mě svírá žaludek, vlítnu do spíže a už sypu rýži do kastrolu, sakra aspoň tu rýži, a pár koleček přestárlého salámu, nemám čas, felčar, kamarád mezi životem a smrtí a tak...Hubinka chodí mezi mou, rýží a lednicí , a když si chci v mezidobí než se uvaří rýže s kolečky přestárlého salámu namazat chleba se sádlem s husími játry, ucekne a hodí jedovatým modrým okem...

“To jsi otec, když to nenecháš své dceři“??

Bouchnou ve mně saze.Sádlo s játry letí na zem, hulákám a roztřesenou rukou chmatám ve spíži po lahvi s olejem, leju do rýže, a leju a kleju a nadávám ......hubinka jenom sykne „chm“, hodí zadkem a jde si vzít Lexaurin. Místo oleje, v enormním rozrušení mozkových buněk, které se tlačily a řvaly jedna přes druhou ve stadiu pomatenosti jsem tam vylil půl láhve octa.... Prásknu dveřmi, u felčara protivná sestra chtivě hrábne po tisícikoruně a vbodne jed do ramene.Ke kamarádovi přijíždím s hodinovou sekerou, přestupy tam a onde, pro mne neznámá místa spojení, objížďky, zajížďky, projížďky a bloudění.Lékaři zcela zdecimovaný kamarád mě mezi dveřmi hlásí....“Čaj Jsem vypil, chleba se sádlem a škvarkami sežral, nic nemám „.

Debata není téměř žádná.Kamarád něco drmolí, nadává na svět, tře si místo, kde kdysi u něho býval čtyřhlavý sval stehenní...Doma mě vítá dcera.

„Ta klobása v koupelně je asi tvoje, říkala máti“....

 

 

 

 

 

 

 

ě

 

Autor: Michael Pálka | pondělí 22.4.2019 17:38 | karma článku: 14,88 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Michael Pálka

Válka na Ukrajině a problémy s ruskými sportovci a nejenom sportovci...

Povolit vstup do republiky ruským sportovcům, případně ruským umělcům ano či ne. Zdá se, že toť otázka.

4.8.2023 v 11:27 | Karma: 13,25 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

68-pohledem vojáka....

je název hovoru na internetu, který jsem dostal do internetové pošty. Nevím, zda proto, abych se zasmál, či abych zaplakal.

14.7.2023 v 23:44 | Karma: 16,96 | Přečteno: 456x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Pouští a oázami západního Egypta.

Vypůjčeným autem vyjíždíme po nervy drásajícím kličkování s nohou neustále na brzdě do guláše káhirského provozu, troubení, přebíhajících chodců, lidského mumraje a kouře z výfuků stovek aut.

6.7.2023 v 14:43 | Karma: 8,77 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování

Michael Pálka

Tak copak je to za chlapáka....ten Novotný.

Nemám na mysli Novotného Antonína, svého času prezidenta, hráče mariáše, "krásný Tony" jak mu říkali, ale Novotného Pavla, řeporyjského šéfa, klauna a komedianta života a herce po tatíkovi, patrně maníka trochu cáklého,

13.6.2023 v 12:15 | Karma: 25,74 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Slunce a déšť.

Děti si hrály na lesní mýtině, krajinu hladilo okolní ticho, obloha byla kovová s barvou šedi už několik let. Vypadalo to, že slunce se vypařilo z okolního světa a rostliny, zvířata i lidé začali pociťovat jeho nedostatek.

26.5.2023 v 21:18 | Karma: 7,13 | Přečteno: 135x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik