Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

68-pohledem vojáka....

je název hovoru na internetu, který jsem dostal do internetové pošty. Nevím, zda proto, abych se zasmál, či abych zaplakal.

Je to řízené vysílání, kde na otázky z řad posluchačů o roku 1968 a vpádu sovětských vojáků do Československa, odpovídá podplukovník, patrně v důchodu, Ivan Kratochvíl.

Pokud bych odpovědi tohoto pána shrnul, tak tento žoviální, vševědoucí pán je přesvědčen, že vpád sovětských a dalších nám "přátelských" vojsk na naše území  21.srpna 1968 byl  v důsledku expanzivní politiky USA, tedy USA jsou vinny od A po Z, protože "modří", míněny USA a západní státy, chtěly posunout  hranice své působnosti blíže k SSSR. Stejně jako jsou USA viny vyprovokováním "speciální vojenské operace" v současnosti,  prosím ne války-to válka není, jak tvrdí pan podplukovník, kde nebohé Rusko muselo v rámci své bezpečnosti proti Ukrajině zasáhnout.

Jaksi vůbec tomuto chlapíkovi nevadí, že vstup sovětských vojsk na naše území odsoudil, pravda s různou intenzitou Gorbačov, Jelcin, v roce 2006 i Putin. Bývalý prezident Zeman prohlásil : " Vstup vojsk SSSR a ostatních členů Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa byl zločin"! Jeden z mála postulátů se kterým  od pana exprezidenta souhlasím.

 Tento,  alespoň v tomto okamžiku zábavný chlapík, s obdivem líčí vojenskou  dokonalost tehdejšího vpádu sovětských vojsk na naše území, kdy nebozí sovětští tankisté museli jet neúnavně několik stovek kilometrů rychlostí 50-60 km v hodině, aby splnili rozkaz přijet na území ČSSR, a zachránit spřátelenou zemi před vpádem západních armád.

"Celá operace byla brilantní.  Americký velvyslanec, který očekával  na hranicích vyslané americké výsadkáře,  se nedočkal, protože výsadkáři se otočili a letěli v obavách letadly zpět", hrkal ze sebe obdivně pan podplukovník. Ze kterého mozkového šuflete ten nesmysl  vytáhl, ví jenom on  a Bůh.

To jsem slyšel já skutečně prvně v životě.....nicméně pátraje v tisku, jsem se  dočetl o úprku německých SS a vojáků wehrmachtu, jakož i amerických herců v mundurech amerických výsadkářů, kteří skutečně horempádem prchali k německým hranicím. Zrovna se filmoval "Most u Remagenu", kde hodně záběrů bylo i z okolí Davle u Prahy a překvapení herci museli být jistě vyděšeni sovětskými letadly na českém nebi a tanky v ulicích....
Pantáta podplukovník dále pokračuje :"Pražské jaro" 1968 byla dlouhodobě připravovaná akce, aby se sem mohli dostat Američané".

V roce 1968 mně bylo 26 let a hošík Ivan K. byl patrně dítko obecnou školou povinné zvící tak 12-14 let. Tedy- informace pro všechny naše občany posílající děkovné a obdivné lajky panu podplukovníkovi. Pan podplukovník s tou dobou tedy nemůže mít osobní zkušenosti.

A já mohu říci, protože jsem už jakž-takž chápal svět, že v národě bylo obrovské nadšení pro změnu, obdiv k Dubčekovi a po 21.srpnu, strašlivé zklamání, lítost a vztek. Zaplatili jsme to všechno 137 mrtvými a několika stovkami raněných....
I mnou cloumal vztek a velká, velká lítost...Přistoupil jsem k jednomu ruskému vojákovi a zatínal jsem rozhořčením pěsti. Rusky jsem mu vpád a naši urážku vyčítal. Rus natáhl samopal. Já jsem se otočil a odcházel-možná , že jsem byl smrti hodně blízko.

Tehdy jsem si pochopitelně neuvědomil, že ne tento,  možná vyděšený vojáček, který byl odveden od své milované Taťány, a odvelen pro něho neznámo kam, neznámo proč, ale vinen je  ten,  sovětskou propagandou uctívaný guru nahoře, idiotský Brežněv, či Kosygin, stejně tak jako v současné době si hraje šachy s figurkami ten nebezpečný blázen Putin. Stále stejná komedie....

Z pana podplukovníka se sypaly odpovědi na další otázky....jenom pár odpovědí- vznik samostatného státu Ukrajina v roce 1991 byl a nebyl podepsán, / tak co vlastně/, pandemie Covidu neexistovala, /jenom v České republice bylo mrtvých na Covid více než 40 000, na počet obyvatel jsme byli třetí nejhůře postiženou zemí na světě/, Stalin byl zavražděn -/ inu možná...co můžeme o Rusku říci s jistotou/,  v roce 1988 jsme měli desátou nejsilnější ekonomiku světa -nesmysl, atd.

Pan podplukovník je činný literárně, chce vydat knihu pohádek pro děti. To myslím bez jakékoliv ironie. Jeho obdivovatelé mu k vydání finančně pomáhají.
Má, a to mu rozhodně nepřeji, nějaké potíže se zákonem v důsledku patrně jeho jednoznačných politických hodnocení, jak vyplynulo z debaty.

A moje resumé ? Je to člověk pro kterého vše na západ od nás je špatné, na východ od nás, /kromě Ukrajiny/, dobré. A jeho nebezpečí pro mnohé je v tom, že může svým specifickým a nepravdivým výkladem historie zblbnout mnohé naše občany.

Odkaz na rozhovor pplk.Kratochvíla: https://www.youtube.com/watch?v=RpIKAjNTPk

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | pátek 14.7.2023 23:44 | karma článku: 16,96 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,05 | Přečteno: 267x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Úmyslně zapálený požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil...

Válka o migranty na obzoru. Z Británie prchají do Irska, to je hodlá vracet

12. května 2024  19:32

Dublin podezírá Londýn, že jeho rozhodnutí posílat nelegální migranty do Rwandy vede k nárůstu...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 319
  • Celková karma 13,79
  • Průměrná čtenost 942x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik