Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Danke Mr.Gorby...

napsali Němci na ještě stojící Berlínskou zeďˇ, oddělující západní Berlín od NDR, když v listopadu 1989 zeď padla. “Chcete se sjednotit , proč ne“, řekl později Gorbačov.

Gorbačov a Putin První, nyní už stařičký Gorby, který bude mít v březnu 91 jar, snažící se celý svůj aktivní život pozvednout svoji zemi s politického a hospodářského marasmu, druhý vyzvědač v NDR, nyní nekompromisní vládce -car současného Ruska..Jací vlastně jsou ? Jenom dvě věci mají společné.Oba jsou Rusové a oba vystudovali práva.

Po smrti posledního stalinského mohykána Černěnka v roce 1985, nastupuje do čela zkostnatělého a ekonomicky citelně zaostávajícího Sovětského svazu, člověk, kterému to myslí, který má vizi, který jde mezi občany na ulici, který zakazuje vystavovat svoje portréty. Je to cesta nevídaná od carů, přes další   "vysokoprevoschoditelstvo", komunisticky betonové představitele politbyra, k normálnímu člověku.

Zavádí perestrojku,- soubor reforem a změn v centrálním řízeném hospodářství a glasnost-otevřenost. Jde to velmi, velmi ztuha. Sympatie získává mezi inteligencí.

Nařízeními omezuje prodej alkoholu. Z počátku se to jeví jako úspěch. klesá kriminalita.Za pár měsíců je tu ale revolta. Rusové potřebují svůj stakan vodky ráno, v poledne, večer. "Vada i vadka-adna bukva i kakaja raznica ", stare ruské přísloví. Tvrdého alkoholu je ale nedostatek a "samohonka " nestačí.Gorby ale jede.

Propouští tisíce politických vězňů, v říjnu  v roce  1986 se setkává s americkým prezidentem Ronaldem Reganem v Reykjaviku, podepisují smlouvu o likvidaci jaderných raket kratšího a středního doletu,

rok 1986 je ale také  rokem kdy bouchne jaderná elekrárna v  Černobylu-Rusové mlží,  nic nepřiznávají.  Gorby to velmi kritizuje, hovoří o mizerné práci a zastírání věcí,

v roce 1987 je umožněn nerušený poslech vysílání Hlasu Ameriky, je povolena imigrace Židů do Izraele,

hoši sedící na vrcholných seslích v socialistických státech východní Evropy jsou zmateni a dezorientováni Gorbyho normálním lidským chováním, které je prosté velikášství. S Brežněvem nevěděli kdy s vzájemným líbáním přestat, čím vice bylo polibků, tím vice bylo nedůvěry a strachu. Gorby to řeší podáním ruky,

v roce 1989 Gorby stahuje po deseti letech vraždění sovětská vojska z Afghanistanu, Rusko oplakává  14000 mrtých a to podle ruských informací, kterým nikdo nevěří. Patrně je jich 4 x více.

V roce 1989 Gorbačov jako první sovětský státník  přiznává, že v Katyni v roce 1941 polské důstojníky a těch bylo vice než 4000,  vraždili Rusové a ne Němci.

Gorbačov ruší článek 6 sovětské ústavy-o výlučnosti vlády komunistické strany.

V listopadu 1989 přikazuje generálu Vorobjevovi, veliteli sovětských vojsk v Československu, aby vojáci nezasahovali za žádných okolnosti do politického vývoje v Československu, a dokonce, aby zamezili silou československému vojsku v případě útoku na demonstranty. To je obrovský krok, který nám velmi pomohl.Naše komunistická generalita , /generál Václavík a spol./ se sesypala jako domeček z karet.

V roce 1990 dostává Mr.Gorby Nobelovu cena za mír.

To všechno jsou činy, které vzbuzují ve světě vlnu sympatií ke Gorbačovovi. Stává se velmi populární,  jistě zaslouženě v západní Evropě i Americe. Margaret Thatherová říká"-mám ráda pana Gorbačova, dělal by se s ním dobrý byznys".Jedná s francouzským prezidentem Francoisem Mitterrandem, s americkým prezidentem Buschem, s německým kancléřem Kohlem.V roce 1991 se rozpadá SSSR a vzniká Spolek nezávislých států. Je jich 15.Pro tyto nové státy je to nepochybně obrovské výhra.¨ Nahrává tomu i požadavek nového ruského prezidenta Jelcina, který prosazuje samostatné Rusko.

V roce 1991 -1994 jsou stažena sovětská vojska z východní Evropy a Kuby. Jedná se o téměř 450 000 vojáků

A Vladimír Vladimírovič ? Nechci se pouštět do analyzy v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem.Je dost informací v rozhlase, televizi na internetu a dělají to lidé znalí věci. Jedná se mi jenom o srovnání charakteru těchto dvou politiků.

Když jsem nedávno, a to ještě před napadením Ukrajiny v New Yorku hovořil  s mým starým přítelem Američanem, vystudovaným psychologem a inženýrem, řekl mi.”Myslím si, že Putin je nacionalista, který může být velmi nebezpečný.Je chytrý. A je mnohem chytřejší než náš bývalý president Donald Trump, který s ním jednal.”

Pan Putin zůstává ponořen v myšlenkách svého mládí a KGB.“Jedinýj magučij Sovetskyj sojuz“Velikým traumatem pro něho zůstává rozpad SSSR.On ovšem ví jak zacházet s Rusy, ví jak mixovat, a to na rozdíl od Mr. Gorbyho. A protože v Rusku existuje stále něco velmi totožného s diktaturou, jedny noviny, jeden názor, daří se mu to. Je to přímo osobní diktatura jedince-trpké a lživé osobní divadlo jednoho herce.

Z diktátorů vyrůstají lidé extra ješitní, takovým je i pan Putin. Omráčit jednoduché Rusy vlastní osobou. Ponořit se do ruské voděnky a za pět minut vytáhnout starověkou amforu.Vstoupit na led a nastřílet v hokeji sedm branek proti ruským hokejovým profesionálům, atd. Směšné ?? Mnohým Rusům to jistě směšné nepřipadá. Na rozdíl od zdvořilého, taktního Mr.Gorbyho se Putin k zahraničním státníkům  často chová systémem-„víte kdo já jsem, nevíte, tak si to uvědomte“ V Kremlu přijal paní Merkel v místnosti se svým velkým psem, věda, že paní  Merkel má se psů trauma, protože byla v mládí velkým psem pokousána. Putin to ví. Zeptá se ještě. “Vadí vám to “? Malost a nevychovanost. Maskování nejistoty.

Hlavy států v Kremlu nechá čekat na předem domluvenou schůzku i několik hodin. Od 15 minut, britskou královnu Alžbětu II, po několik hodin-papeže-jihokorejskou prezidentku, Baraka Obamu a řadu ostatních. Podle systému: “Ruský car udí rybu, Evropa musí počkat“. ¨Kdyby byla Nobelova cena za válku a aroganci, dostal by ji nyní patrně Putin. Před nedávnem byl natočen dokument o Michailu Gorbačovovi. Poslední věta starého Mr.Gorbyho byla:

„Jsou všude velké problémy, ale není válka“. Už to není pravda. Válka je a hrozná vina padá na Rusa Vladimíra Putina.Po smrti T.G.Masaryka bylo napsáno: Masaryk se zasloužil o stát. U Mr. Gorbyho by mělo být napsáno. M.Gorbačov se zasloužil o Evropu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | pondělí 28.2.2022 14:31 | karma článku: 17,57 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,05 | Přečteno: 267x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Rusové mají v bojích na sever od Charkova taktický úspěch, přiznal Kyjev

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  11:37

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

Češi mají sex méně často, říká průzkum. S intimním životem jsou spokojeni

13. května 2024  11:31

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

13. května 2024  11:31

Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle...

Mladí se v noci koupali v chebské kašně, poškodili při tom sochu rytíře

13. května 2024  11:21

Uchycení sochy Rolanda k podstavci na kašně v horní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu...

  • Počet článků 319
  • Celková karma 13,79
  • Průměrná čtenost 942x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik