Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování za komančů, aneb občas ven z hlídané ohrady do světa...

.. Nějak jsem si to připomněl před několika týdny v Černé hoře, když mě kolega z cimry osmašedesátiletý Petr, který tam dělal mnohakilometrové výjezdy na kole po horách Durmitoru, řekl :

„ Až přijedu domů a poněkud se zmátořím, pojedu stopem do Dánska dám si tam pár piv a pojedu stopem zase domů“.

No, to by nás tak mohlo napadnout před pětatřiceti, čtyřiceti lety-říkal jsem si. Z našeho obšancovaného kriminálu hlídaného vlčáky a vojáky , eletrickým proudem a nášlapnými minami.! Od roku 1948 do roku 1989 bylo na československých hranicích zabito 282 osob.

Za komančů- tedy komunistů, my kteří chtěli cestovat kousek dál do světa, jsme byli vlastně odepsáni. Několik generací mladých, kteří dychtivě četli Richarda Halliburtona, listovali v našem Vrázovi, Holubovi, Pacltovi, Kořenském, obdivovali Friče, záviděli Hanzelkovi a Zikmundovi a smutnili nad nedostupností rakouských hor či krás řeckých ostrovů. Takové Japonsko, Thajsko, Indie, USA, jižní Amerika, no to nás ani nenapadlo, to bylo tak nepředstavitelné jako Bůh. Pravda-mohli jsme poznat Maďarsko, odtud se vozila nedostatková čočka, pochopitelně že tajně, svým způsobem úžasné hory Bulharska a toulat se po rumunských kopcích, zajet do nezáživného NDR, ale Západ ? Ano, pravda, ještě občas Jugoslávie, ale to už bylo sakra obtížné, k vůli maníkovi , který tam zatoužil jet se sešla celá místní organizace KSČ a lámala si hlavinku -povolit-nepovolit ??.Chlap tam zůstane a budeme mít problémy. Tajemník nás seřve a máme po prémiích na rok !

A cesta do kapitalistické ciziny na Západ ? Čedok občas vypsal nějaké zájezdy- dva, tři na rok. Fronty před Čedokem byly několik dnů dopředu. Děda si sedl na sesli, po pár hodinách byl vystřídán štrykující babkou a po ní rodina, pokračovalo se v čekání přes noc. A pak, když to třeba vyšlo ? Poschovávané dolary v botách, fuseklích a strach, že maník s pár dolárky bude chycen, sepsán protokol, odeslán zpět. Mamičky se třepaly-pár naškudlených dolárků v botě, punčoše, nebo podprsence-"přece mě nebudou koukat na nahé tělo", hrčelo jim v ustrašených makovičkách, nervozita stoupala. Někdo si uškudlil na zlatou desetikorunu Franze Josefa, ta se v cizině dala všude dobře prodat. Na hranicích pak mnohdy docela tvrdý filcunk-"tak pane ještě kufr a co tam ta taška a copak to tam vezete a rozbalte to a ono, a z kapsy všechno ven".....Komunistické zákazy a příkazy skutečně hnusné, ponižující, barbarské a buranské, trapné.

V roce 1973 mě zatemnila hlavu myšlenka na Mongolsko. Sakra proč ne, říkal jsem si, vzrušen představou nekonečných stepí, neznámé vůně stepních travin, jurtami a setkánimi s jinými lidmi a jiným prostředím. A pak ta volnost, ta nekonečná volnost....a dálka nekonečným Ruskem, Transibiřským expresem, žil jsem jako v horečce. Změnil jsem místo, abych mohl rychle praštit s prací, nastoupil jsem do lesa jako dřevorubec...a inu ejhle, podařilo se mi přemluvit jednoho komunistu jako hrom, lesáka a lovce, že se v Mongolsku dá lovit od pardálů po medvědy a chlapík se nechal nachytat Lámal ledy na policii až jsme já a můj kolega dostali předvolání na policejní ouřad, kde se cesty povolovaly a hlavně zamítaly. Komunista lesák si to v poslední chvíli rozmyslel, ale kostky byly vrženy.

Tak jsme vám to povolili” houkl policejní podplukovník v čele stolu lemovaného šesti nevrlými nižšími šaržemi, které se tvářily nevraživě.Zachovali jsme pokerové obličeje. Venku jsme šli na pivo a párek s hořčicí.a já měl od radosti tep 120 v minutě.. Ale Mongolsko nakonec nebylo. Socialistické Mongolsko nám lidem ze socialistického Československa nedalo víza, ale cesta na Bajkal přes Rusko byla volná. Až na to, že nám Rusové na Bajkale vykradli stan a mě vzali docela drahý foťák, to byla dobrá zkušenost.

Ano , tak nějak to za komančů bylo. A proto, pokud ten text budou číst mladí. Žijte svůj život, uskutečněte svoje sny, vaše mládí bude trvat tak krátce. Nenechte se zmást starými politickými kmány, kteří si jsou podobní v tom i onom režimu. Pořád si myslí, že mají co říci svým ochabujícím mozkem. Nemají. Jejich doba minula. Drží je jenom jejich ješitnost.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | čtvrtek 21.7.2022 22:34 | karma článku: 25,42 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 10,30 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná pražské derby a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

7. května 2024  13:23

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  13:18

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

  • Počet článků 319
  • Celková karma 12,84
  • Průměrná čtenost 942x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik