Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čarokrásné ostrovy Berlengas: ráj uprostřed oceánu

O Berlengách jsem před svým příjezdem do Portugalska nikdy neslyšela. Po jejich návštěvě se ale tyto ostrovy zařadily k nejkrásnějším místům, která jsem v životě navštívila.

Bylo to zrovna v době, kdy jsme trávili několik týdnů poblíž portugalského přímořského městečka Peniche. Podnikali jsme spoustu procházek po pobřeží  a mimo jiné se (bez úspěchu) snažili najít malebné ruiny hradu, jejichž obrázky objevil můj přítel na internetu. Přitom jsme často přemýšleli o ostrovech, které jsme viděli na horizontu.

Poté, co jsme si o nich, Berlengách, zjistili víc, zaujaly čelní pozici na našem must-see listu. Můj milovaný přítel trval na jejich návštěvě v podstatě od momentu, kdy je v dálce poprvé zahlédl. Dlouho před tím, než se dozvěděl, že ruiny, které jsme hledali, se nacházejí právě tam. Přiznám se, že jsem o výletu na ostrovy, o kterých jsem nic nevěděla, sama nepřemýšlela. Na rozdíl od Lukasze totiž nezastávám názor, že každé místo stojí za návštěvu. Ovšem po zhlédnutí fotek a komentářů online jsem musela uznat, že si ostrovy nemůžeme nechat ujít.

Naše výprava na Berlengy

Na souostroví jsme se rozhodli vydat během jednoho ze zářijových víkendů. Naše expedice začala v 8:00. Moje nálada byla nic moc, protože jsem musela brzo vstávat a ještě jít do Peniche z Consolaçao, kde jsme bydleli, pěšky. Unavená a rozespalá jsem pozorovala šedé moře a nebe poseté rozsáhlými mračny a začínala být skeptická. Aby toho nebylo málo, do přístavu jsme dorazili na poslední chvíli. Naštěstí jsme nebyli poslední a loď i s průvodci na nás ještě čekala.

Berlengy jsou skupinou ostrovů, které leží 14 km od pobřeží. Protože jsme s nimi měli co do činění poprvé, rozhodli jsme se vypravit se na největší z nich – Berlenga Grande. Můžete si vybrat, jak se k ostrovu chcete dostat – k dispozici je klasická turistická loď nebo rychlý člun. Protože turistickou lodí jsem na moři byla už několikrát, zatímco rychlý člun jsem nikdy nezkusila a navíc nám dával extra čas na ostrově, volba byla jasná.

Adrenalin v podobě rychlého člunu

Jestli nejste srabi (a netrpíte mořskou nemocí), rozhodně vám doporučuji si pro přepravu vybrat rychlý člun. Pokud toužíte po přiměřené dávce adrenalinu a dobrodružství, tahle varianta vás rozhodně nezklame. Při plavbě budete cítit vlny téměř pod chodidly, užívat si divokého větru ve vlasech a ještě se stihnete pokochat panoramaty vzdalujícího se Peniche a ostrovů tanoucích z moře před vámi. Já jsem byla výběrem rychlého člunu doslova nadšená a nemohla jsem se přestat usmívat. Moje vnitřní dítě bylo probuzeno. Vzrušení trvalo do chvíle, než jsem si všimla, že jeden z mých sousedů vypadá jako by se (na mě) měl každou chvíli pozvracet. Naštěstí k tomu ale nedošlo.

Když jsme se blížili k ostrovu, vypadalo to, že se počasí nejspíš umoudří. Moje rozpoložení tak díky tomuto faktu a skvělé jízdě začalo nabývat velmi pozitivních hodnot. Už jsem se nemohla dočkat, až uvidím všechna místa, o kterých jsem si četla ze zápisníků dalších dobrodruhů.

Ráj uprostřed oceánu

Ostrov mě nadchl svou atmosférou. Byla jsem unešená jeho krásnou přírodou a nekonečným oceánem táhnoucím se směrem na západ. Jeho barva nabírala v různých místech ostrova jiný odstín – od tmavomodré v dáli až po světle zelenou v malých zátokách. Užívala jsem si pohledu na divoké vlny neúnavně narážející do útesů. Šumění oceánu bylo relaxující, až hypnotizující. A já jsem v tu chvíli chtěla na ostrově zůstat navždy.

Unikátní mix barev ale nenabízel pouze Atlantik. Pevnina ostrovu naskýtala pohled na hnědou vyprahlou půdu, žluté lišejníky, narůžovělé žulové kameny nebo oranžové klify. Podle mně není vůbec těžké pochopit, proč jsou Berlengy přírodní rezervací uznanou jako památka UNESCO. Prostě si to zaslouží.

Putování po ostrově

Obejít celý ostrov nám trvalo pět hodin. Vůbec mi to tak ale nepřišlo, čas ubíhal strašně rychle. Chtěla jsem vidět všechno, každé zákoutí. V doprovodu stovek (ne-li tisíců) racků a miniaturních ještěrek jsme prozkoumali různé části ostrova a kochali se krásnými výhledy. Líbilo se mi, že jsme cestou nepotkali moc lidí (i přesto, že na ostrov míří každou hodinu několik plných výletních lodí) a mohli si užít momenty samoty nerušeni davy turistů.

Objev ruin

Abych nezapomněla jednu důležitou věc, konečně se nám podařilo najít „ruiny“, vlastně opevnění Sao Joao Baptista, po kterém jsme tak dlouho pátrali. Nalezli jsme ho v klidné zátoce obklopené útesy a radostně jsme k němu sestoupali po strmé stezce. Na jeho zdech jsme strávili poměrně dost času, udělali spoustu fotek a odpočívali. Už ne tak nadšeně jsme se hrnuli do cesty zpátky nahoru.

Závěrem

Po pěti hodinách a deseti kilometrech v nohách jsme skončili na malé útulné pláži. Všechny šedé mraky zmizely a udělal se krásný letní den. Když jsem tak ležela na písku, trošku jsem si posteskla, že jsem si nevzala plavky a nemůžu si zaplavat v průzračné vodě.

Mé dumání ale netrvalo dlouho, jelikož se stejně blížil čas vydat se na zpáteční cestu. Plavbu člunem zpátky do Peniche jsem si užila stejně jako tu předchozí a doufám, že to nebyla má poslední.

Přestože nejsem typ člověka, který rád navštěvuje ta samá místa, musím říct, že na Berlengy bych se klidně vypravila znovu. Výlet nás stál 20 euro na osobu a popravdě můžu říct, že to byla jedna z nejlepších investic vůbec. Ostrov překonal má očekávání (což se nestává zase tak často) a stal se bezesporu jedním z mých nejoblíbenějších míst (nejen) v Portugalsku. Vrátím se, slibuju!

Autor: Michaela Šedová | středa 4.4.2018 11:29 | karma článku: 16,21 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Michaela Šedová

Lisabon: Alternativní průvodce v kostce

Lisabon rozhodně stojí za návštěvu. Co ve městě vidět a co naopak klidně vynechat? Tento článek nabízí inspiraci a doplňkové rady pro ty, kteří si chtějí přečíst tak trošku jiný, osobní průvodce portugalským hlavním městem.

30.8.2018 v 15:06 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1700x | Diskuse| Cestování

Michaela Šedová

Bulharsko už nikdy více

Letní sezona je v plném proudu. A spousta Čechů míří stejně jako každý rok do Bulharska. Proč? To je mi záhadou...Přečtěte si o čtyřech hlavních důvodech, proč si cestu do země dvakrát rozmyslet.

16.7.2018 v 16:31 | Karma: 24,29 | Přečteno: 3372x | Diskuse| Cestování

Michaela Šedová

Coimbra – Druhé Porto?

Před nějakým časem jsem navštívila nejslavnější univerzitní město v Portugalsku. Univerzita v Coimbře je na seznamu UNESCO, a proto do města jezdí masy turistů. Stojí ale skutečně za návštěvu?

10.7.2018 v 17:53 | Karma: 11,14 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Michaela Šedová

Pravá tvář Portugalska

Když se řekne Portugalsko, každý si vybaví něco jiného. To, co zemi definuje, ale nejsou jen krásné pláže nebo skvělá gastronomie.

5.6.2018 v 11:53 | Karma: 25,57 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Cestování

Michaela Šedová

Láska na první pohled – Azulejos

Jedním z důvodů, proč jsem si tak zamilovala Portugalsko jsou azulejos - krásně zdobené dlaždice. Ani po několika měsících v zemi mě nepřestalo bavit zastavovat se na každém rohu, obdivně je pozorovat a dělat stovky fotek.

10.5.2018 v 10:58 | Karma: 16,34 | Přečteno: 357x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem blonďaté melancholické stvoření, které miluje cestování, dobré jídlo a kvalitní spánek. Mám ráda poznávání nových kultur a lidí z různých realit, to je pro mě motorem energie a inspirace. O mých dobrodružstvích a zážitcích z cest se dočtete také na blogu: https://wanderingsloths.jimdo.com/

Seznam rubrik