Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

Na rovinu, je to obrovská škoda. Strana, která pod vedením předsedy a zakladatele Václava Klause byla v devadesátých letech jasně vyprofilovaná jako pravicová, konzervativní strana, která byla ochotná hájit zájmy České republiky, hájit zájmy živnostníků a podnikatelů, respektovala soukromé vlastnictví a nepřála si všemocný stát zasahující do všeho, se stala středovým, eurofilně naladěným konglomerátem, který hájí zájmy Bruselu, Berlína a Washingtonu v České republice. Toto je práce Petra Fialy a jeho nejbližšího okolí. Demontáž kdysi mocné strany začala už za Mirka Topolánka, ale teprve až Petr Fiala ji dokázal rozebrat na prvočinitele.

Profesor politologie (spíše tedy historik) Fiala však mluvil před deseti lety úplně jinak než dnes. Připomínám jeho slova z 25. kongresu ODS konaného v září 2014: „Kdekdo se zaklíná Evropou, spoléhá na nějaké bruselské recepty. Znáte nějaký, který opravdu funguje? Já tedy ne. Když se něco nedaří, tak je to proto, že jsme ještě málo evropští. Zajímavé ale je, že to, co funguje na národní úrovni, na úrovni Bruselu selhává.“ A dnes? Zde je jeho výrok ze srpna 2022: „Vysoké ceny energií jsou celoevropský problém, který musíme řešit na evropské úrovni. Dnes ráno jsem opět telefonicky jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Před Radou EU pro energetiku chceme najít cestu, jak pomoci lidem a firmám, na které se shodneme i s dalšími evropskými lídry.“ Jak vidno, tak otočil o 180 stupňů. Je mu zkrátka příjemnější dostat pochvalu od paní von der Leyen a dalších z Bruselu, než od českých občanů, kteří ho do premiérského křesla dosadili a jen jim je odpovědný. Asi mu nevadí pouze 17% podpora jeho osoby jako premiéra.

Současná členská základna ODS je také úplně jiná. Stačí se podívat na vyloučení Václava Klause mladšího. Se svým zakladatelem, prezidentem Klausem se strana rozešla ve zlém. Do sněmovních voleb roku 2021 vznikla společná kandidátka ODS, TOP 09 a KDU-ČSL nazvaná SPOLU. Znamená to, že se ODS rozhodla definitivně umlčet jakékoli pochybnosti o svém hodnotovém obratu? Je tím myšleno to, že když se spojili s TOP 09, že chtějí zavést euro? Miroslava Němcová, která je v ODS od samotných počátků, v jednom rozhovoru nedávno prohlásila, že by byla ráda za zavedení eura v České republice. Není to přitom tak dávno, kdy ODS měla kampaň nazvanou „Petice za korunu“, kde bojovala za zachování naší měny a odmítnutí přijetí eura. A její vztah ke Green Dealu je také velmi ambivalentní. Do eurovoleb jde jako leader kandidátky SPOLU Alexandr Vondra, který byl v devadesátých letech hodnotově na opačném břehu než tehdejší Občanská demokracie.

Tak jako ČSSD má své hrobaře Bohuslava Sobotku a Jana Hamáčka (Michal Šmarda v tom jen pokračuje), tak ODS má Petra Fialu. Preference seskupení SPOLU klesají a pravděpodobnost udržení premiérského postu i po roce 2025 je stále nižší. Nutno dodat, že si za to může sám. Ignorování demonstrací na Václavském náměstí, neochota naslouchat obyčejným lidem a poklonkování Bruselu se podepíše na letošních volbách do europarlamentu, Senátu a krajů. Snad proto chce celá pětikoalice zavést korespondenční hlasování. Cítí, že by tak mohli zvrátit nepříznivé volební preference do Sněmovny příštího roku. To si však na Slovensku progresivisté mysleli taky a jak neslavně dopadli.

Letošní rok je supervolební. Pojďme všichni k volbám a udělejme z něj rok referenda o této vládě. Ukažme jí u voleb, co si o ní myslíme. Máme na to!!!  

Autor: Šimon Miča | pondělí 15.1.2024 15:07 | karma článku: 35,08 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Vydělali jsme si dnes na večeři?

Takto se ptával prezident Václav Klaus, když ještě pracoval v Prognostickém ústavu Československé akademie věd, a odcházel večer po práci s kolegou domů. Myslím, že každý z nás by si měl položit tu samou otázku.

8.1.2024 v 13:57 | Karma: 19,05 | Přečteno: 429x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,88
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik