Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život s bipolární poruchou - kdy a jak mi byla diagnostikována hraniční porucha osobnosti

Dnes Vám přiblížím, jaké jsou průvodní jevy k diagnóze - emočně nestabilní porucha osobnosti, a jaký je život právě s tímto peklem plném emočních bouří, nestabilitou, extrémismem, vyhrocenémi reakcemi i nevinné akce,...

Emočně nestabilní porucha osobnosti mě vlastně doprovází celý život, jen jsem o tom nevěděla. Až při poslední hospitalizaci, která byla opět v NUDZU v Klecanech, byla tato diagnóza odhalena, a mohla jsem tím trochu více pochopit, proč je můj život jeden velký extrém. Aneb – kde mají hranice hraničáři? Nikde a všude.

Při oné hospitalizaci mě měl na starosti psychiatr, se kterým jsem měla jistý problém. Nedokázala jsem v něm vidět autoritu, a mé jednání sice bylo (jako vždy a při všem), naprosto spontánní, bez přemýšlení o tom, zda je oprávněné.

Tehdy si všiml mé emoční nestability, kdy vše vidím buď bílé, nebo černé. Velké extrémy – ve všem je to „buď, anebo“, určitá afektivnost, kdy jsem měla pocit, že jsem naprosto v právu, a absolutně si neuvědomovala, že reaguji minimálně přehnaně. Řekl mi, že tato diagnóza na mě sedí jak hrnec na sedinku. A dal mi o emočně nestabilní poruše přečíst, jak vlastně takový člověk, jenž je v osidlech tohoto pekla na zemi, prožívá život. Bohužel, při čtení toho nebylo mnoho, s čím bych u sebe nesouhlasila. S určitou pokorou jsem musela uznat, že čtu sama o sobě. Není vůbec jednoduché si toto přiznat a už vůbec to přiznat ostatním. Náhle bylo vše rozmazané, a já si schoulená v děsivém klubíčku, promítla celý život, který byl už od dětství opředen touto poruchou. Tolik jsem díky této nemoci způsobila – sobě i ostatním. Tolik bolesti, tolik šíleností, které jsem kdysi považovala, že je jakási má „svoucnoust“, bylo náhle pojmenováno – emočně nestabilní porucha osobnosti. Se všemi klady, ale zejména mínusy. Neustále jsem se ocitala ve vyhrocených situacích, s ještě vyhrocenějšími emocemi. Opravdu si zkuste svou nejsilenější emoci vynásobit tisíckrát, a dostanete jakýsi náhled do života a všech emocí, reakcí, zrkátka bytí, člověka, co trpí emočně nesabilní poruchou.

Je to, jako byste žili v děsivém chaosu sebe sama, interakcemi s ostatními, kdy si vše berete příliš osobně, a dokážete udělat nejen z komára velblouda, ale z ničeho udělat třetí světovou. Díky tomuto nerozpoznanému onemocnění, jsem v podstatě přišla o drtivou většinu přátel, rodinu. Neboť nikdo z nich netušil, co se ve mně odehrává, a že v mnohých afektech, vypjatých reakcí, extrémismech, se skrývá porucha. Náhle vyvstala otázka díky sebereflexi – jak mít nadhel v emočních bouřích? Jak vlastně s tímto žít? Byla jsem si jistá tím, že nejen srach z důvěry, ale i strach, že bych mohla někomu ublížit, nenechám k sobě raději nikoho příliš přiblížit. Stačí, že trpím já, nemusí tím trpět mé okolí. V jediném momentu jsem opět chtěla zemřít. Bylo to svým způsobem mnohem horší, než první diagnóza – bipolární poruchy, ale k tomu tato hrůza se zdála být nepřekonatelná. Byla jsem jí naproso lapena. Vyznat se v sobě, to už je téměř až bolestně vtipné. Ovšem nejhorší „hraničář“ je ten, který si to nikdy nepřizná, a raději žije ve svém iluzorním světě. Patřím do skupiny lidí, co si toto nejenže přiznají, ale snaží se z toho vytěžit to nejlepší. Tedy nejenže si uvědomovat snad každý okamžik bytí, ale i držet neuchopitelný chaos mysli a emocí, a i přes toto se snažit být lepším člověkem.

Říká se, že Bůh nikomu nedá na bedra víc, než dokáže unést, ovšem mě velmi přecenil. Věřte mi, že mým největším přáním a snahou, je žít v harmonii. A můžu říct, že v tomto hurikánu, je harmonie skoro cizí slovo. Ovšem i přes to se snažím o nadhled, lásku, pokoru,... Ovšem můj poslední vztah s mužem byl velkou ukázkou a zrcadlem, že s námi opravdu není jednoduché existovat. On sám má poruchu osobnosti, ovšem nepřiznanou, což je horší. Je tedy pravda, že vedle něho jsem si připadala jako reklama na duševní zdraví, ale poskytl mi cenné zrcadlo.

Jak už jsem psala v jiném článku, momentálně jsem ve stavu, který je opravdu hluboké deprese, kterou ale chci prožít vědomě, a najít v oněch hlubinách vlastní duše klíč k toužené rovnováze a harmonii. Mnohým to může přijít jako naprosto nemožné, ale opravdu pevně věřím v to, že ze všeho je cesta ven, když člověk žije vědomě a zcela přítomen. To mi tehdy dala má první mánie. Právě v takovém stavu bytí jsem byla. Rozhodně nechci nikomu ublížit tím, že nevím, co dělám. Ale naopak pomoct těm, kteří v takové bouři jsou. Sama jsem se dala za „pokusného králíka“, a najít cestu ven z depresí, emočních bouří, nesnesitelnosti bytí, atd. I proto jsem o tom všem začala veřejně psát. Těch lidí je mnoho, a třeba spolu najdeme cestu ven, cestu k uvědomění, k naší opravdové podstatě, cestu k harmonii. Není to sprint, ale běh na dlouhou trať. A děkuji všem, kteří i přes všechno, jsou tu pro mě. Jsou to pro mě světci. Už proto, že pro „normálního“ člověka je naprosto nepředstavitelné a nepochopitelné, v čem se nalézám já. Kéž mi odpustí lidé, kterým jsem kdy ublížila, aniž bych chtěla. Není to žádná omluva, ale skutečně za tím stojí emočně nestabilní porucha osobnosti, kdy rozeznat, že je člověk skutečně nějak v právu a kdy jedná naprosto absurdně a ve vyhroceném stavu, je nesmírně těžké.

Každému, kdo tímto trpí, držím palce a soucítím. I každému, kdo s takovým člověkeme žije – jste opravdu silní lidé, nenechávejte takto porouchaného člověka samotného, potřebuje Vás a Vaši lásku. Sama bych si přála mít partnera, který by mi byl oporou, ale už kvůli velké nedůvěře, a zároveň strachem, že někomu ublížím, si nejsem jistá, jestli k sobě takového člověka dokážu pustit.

Kéž Vám tento článek dá nějaké odpovědi, a pokud máte třeba nějaké otázky, napište, o čem by bylo dobré napsat více.

Děkuji, Vaše Mia

Autor: Mia Horová | úterý 4.6.2024 14:50 | karma článku: 14,51 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Mia Horová

Život s psychickými děsy - pohled nemocného

Dnes se alespoň trochu pokusím přiblížit fázi těžké deprese těm, co to sami znají, nebo i těm, kdo někoho takového má ve své blízkosti.

16.6.2024 v 22:02 | Karma: 13,92 | Přečteno: 441x | Diskuse| Osobní

Mia Horová

Život s bipolární poruchou, HPO,.. - cesta do podvědomí

Dnes se s Vámi chci podělit o to, co prožívám nyní. V minulých článcích šlo opravdu o minulost. Ale jaká je přítomnost?

6.6.2024 v 20:54 | Karma: 10,53 | Přečteno: 276x | Diskuse| Osobní

Mia Horová

Život s bipolární poruchou, HPO,.. - pokus o život po pokusu o sebevraždu

Po vydání článku „Pokus o sebevraždu“ se nastřádaly otázky, jak vypadal život po „téměř smrti“. Dnes se tedy budu tomuto věnovat. Jaký byl můj život po pokusu o sebevraždu?

3.6.2024 v 14:34 | Karma: 11,11 | Přečteno: 365x | Diskuse| Osobní

Mia Horová

Život s bipolární poruchou vs vztahy

Dnes Vám přiblížím život v jiné dimenzi - s psychiatrickou diagnózou a karamboly při pokusech o interakci s jinou osobou. Na čelo si rovnou můžu dát: „jsem blázen, ale fakt hodnej, zkus mě poznat“.

2.6.2024 v 21:56 | Karma: 16,16 | Přečteno: 402x | Diskuse| Osobní

Mia Horová

Život s bipolární poruchou - zpověď: pokus o sebevraždu

V tomto článku Vám povím o svém pokusu o sebevraždu. Budu pevně doufat, že můj čin odradí všechny, co nad tímto též přemýšlí, a třeba poskytne vysvětlení těm, komu někdo takto odešel. Nemusíte mít pocit viny, za to může nemoc duše

1.6.2024 v 16:12 | Karma: 26,04 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Bouřky na Moravě rozvodnily několik řek, bez proudu je téměř osm tisíc domácností

1. července 2024  6:56,  aktualizováno  8:46

Silné bouřky v neděli udeřily převážně ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Občanský průkaz v mobilu je už platný i pro policii, soudy a další úřady

1. července 2024  7:42

Od pondělí je možné se prokazovat prostřednictvím aplikace eDoklady, tedy digitální občankou v...

Národní sdružení u bran moci. Ovládlo první kolo voleb, Macronův tábor je třetí

30. června 2024,  aktualizováno  1.7 7:01

Nacionalistické Národní sdružení slaví ve Franci očekávaný úspěch v předčasných legislativních...

Nedělní bouřky přinesly ochlazení. Letní teploty se vrátí až o víkendu

1. července 2024  6:29

Nedělní silné bouřky rozvodnily několik toků zejména na východní a střední Moravě a ve Slezsku....

  • Počet článků 0
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 0x
Blog bipolární hraničářky s pokusem o humor..

O mně
Mé jméno jest Mia Horová, jsem extrovertní introvert a hodlám psát pravdu bez příkras, ovšem s pokusem o nadhled, protože, co si budeme....je to určitá cesta, jak žít s psychickými potížemi, a to ještě s grácií.