Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trojjediné daňové přiznání po dvacáté deváté

O slabinách digitalizace Českého státu. Kterak Jeff Bezos na počátku 21. století dokázal ukočírovat rozvoj svého tehdy rychle rostoucího Amazonu.

Daňové přiznání, sociální pojištění, zdravotní pojištění. Tři různé formuláře odrážející jedinou skutečnost, a to výši vašich příjmů a nákladů za uplynulý rok. Podobně jako led, voda a pára odráží různé skupenství téže materie. Trojjediný je i křesťanský Bůh, Bůh Otec, Bůh Syn i Duch Svatý. Tato trojjedinost odráží trojí podstatu jediného Božství.

Posledních dvacet devět let je pro mne konec března spojen s daňovým přiznáním. Dodnes vidím před očima ministra financí Kočárníka, obraz již možná lety rozostřený, kterak národu vysvětloval podstatu daňové reformy, v jejímž důsledku je třeba odděleně vyplňovat formuláře pro účely daňové, sociální a zdravotní. Vzpomínám si i na jeho argumentaci, do roka a do dne oddělíme důchodový účet od státního, a proto je třeba rozdělit i vlastní akt přiznání. Nevím, jak to myslel, důchodový účet byl v té době přebytkový a posvátným grálem premiéra Klause byl vyrovnaný státní rozpočet. A z povahy aritmetiky vyplývá, že oddělení zas tak žádoucí nebylo, a také k němu nikdy nedošlo.

Jak se tedy podávalo daňové přiznání v devadesátých letech? Nejprve bylo třeba sehnat všechny formuláře od tří zainteresovaných institucí, nejlépe dvojmo. Potom bylo třeba vyplnit veškeré osobní údaje, a to všechno opět trojmo. A výše příjmů a nákladů opět trojmo. A nakonec půldenní kolečko po úřadech, nejprve na finančák, kde na ostatních zbylých formulářích trojjediného přiznání potvrdili na podatelně datum podání. A s takto potvrzenými formuláři jako pošťák na sociálku a zdravotní pojišťovnu.

Jak se změnilo daňové přiznání v 21 století? Prvním větším počinem byl daňový portál finanční správy, který vám umožňuje vyplnit, nechat si automaticky zkontrolovat a odeslat jakékoliv přiznání v kompetenci finanční správy. Uživatelským rozhraním zůstaly klasické formuláře, co je ale podstatné, portál definuje pro každou daň datovou větu (XML větu). To znamená, že si daňové přiznáním můžete připravit i jiným způsobem a v daňovém portálu načíst. Například si lze stáhnou excelovský soubor, který se zas tak neliší od toho z 90 let, pomocí kterého nejenom vyplním všechny tři formuláře trojjediného přiznání, ale mohu jej uložit i jako XML větu, kterou následně načtu v daňovém portálu a nechám si ji zkontrolovat a elektronicky podepsat. Podepsaný dokument mohu odeslat prostřednictvím datové schránky na místně příslušný finanční úřad. Heuréka, jak jednoduché a nemusím přitom ani vstát ze židle. Ale je tu slabina, co udělám se zbývajícími dokumenty pro správu sociální pojištění a zdravotní pojišťovnu? Ty mi v mé excelovské aplikaci zůstávají pouze v papírové verzi.

Správa sociálního pojištění poskytuje e-portál, kde je možno podobně jako na portálu finanční správy vytvořit elektronickou verzi formuláře a zaslat ji prostřednictvím datové schránky. Co mne letos příjemně překvapilo je skutečnost, že pokud jste se přihlásili s identifikací datové schránky, potom nebylo třeba vyplnit ani jméno, ani titul, ani adresu, portál nabídl sám údaje, které jste správě pojištění v minulosti již tisíckrát zadali. To je skoro jako závdavek průlomu AI (Artificial Intelligence) do digitalizace české státní správy.

A jak vyřešit poslední článek trojjediného přiznání, všeobecnou zdravotní pojišťovnu? Ta nabízí editovatelný PDF soubor, který odráží klasický papírový formulář a který je možno odeslat prostřednictvím datové schránky. Nedefinuje, alespoň se mi nepodařilo nalézt, žádný datový formát. Nezbývá než vyplnit, stáhnout a odeslat.

Suma sumárum, k jistému pokroku došlo, odpadlo kolečko po úřadech. Je možno z pohodlí domova odeslat elektronicky všechny tři složky trojjediného přiznání. Co zůstává, jsou tři navzájem nekomunikující instituce, tři svébytné středověké hrady a tři historické formuláře. Kladu si otázku, proč nelze definovat jednu datovou větu, která zahrne požadované údaje všech tří institucí a nevystavit jednu adresu, kam ji poslat. A na tuto adresu umístit robota (program), který podklady rozdělí a každé z institucí pošle, co jeho jest. A pak mi došlo, že chci tak trochu nemožné, dokud jsou výpočetní systémy státu budovány stejně jako jeho instituce. Finanční správa, správa sociálního pojištění, zdravotní pojišťovny se chovají jako středověká léna, každý má svého feudála, svého ministra. Každý hrad má své vlastní hradby, své vlastní výpočetní systémy, svoje vlastní e-portály a své vlastní dodavatele, kteří žárlivě střežící své hájemství. Jednotliví feudálové se zákonitě navzájem nemilosrdně potírají, obzvláště pokud mají různou stranickou legitimaci.

Je tedy pokrok v této věci utopie? Ne tak úplně, stejnému problému čelil kolem roku 2002 i Jeff Bezos, vlastník již tehdy rychle rostoucího Amazonu. A vzhledem k tomu, že byl absolutistickým vladařem svého impéria, vydal dekret, ve kterém nařizoval:

  1. Všechny týmy okamžitě zpřístupní svá data a veškerou funkcionalitu skrze rozhraní
  2. Týmy spolu musí komunikovat skrze rozhraní
  3. Žádná jiná forma meziprocesní komunikace není dovolena než skrze definovaná rozhraní.
  4. Nesejde na tom, jakou technologii komunikace budou používat: http, Corba …
  5. Každý tým musí vše naplánovat a navrhnout tak, aby mohl své rozhraní dát s klidným svědomím do ruky vývojářům ve zbytku světa. Bez výjimky.
  6. Kde neposlechne, poletí.

Volně citováno podle knihy Tim O´Reilly, Co přinese budoucnost a jak ji přežít. Otázka tedy zní, které volební uskupení je schopno vygenerovat informačně gramotného zeměpána s dostatečným mandátem zkrotit své vazaly.

Autor: Jiří Měska | neděle 21.3.2021 11:46 | karma článku: 11,12 | přečteno: 211x
  • Další články autora

Jiří Měska

Můžou USA ještě zastavit nástup Číny?

Zajímá nás, jak to vidí v těsném sousedství Číny, v jihovýchodní Asii. Tuto otázku klade americký novinář Steve Clemons, redaktor stanice Aljazeera, v rozhovoru s Kishorem Mahbubanamim ze Singapuru.

25.2.2023 v 19:45 | Karma: 21,67 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Co nám říkají stromy

Na první dubnový víkend jsme měli naplánovánu výpravu z Nového Boru na Nordcap, nejsevernější bod Čech, cestu do Zadní země rozprostřené až za věncem hor vytyčujících Českou kotlinu, země, která svým rázem připomíná odkaz Sudet.

5.4.2022 v 11:09 | Karma: 15,06 | Přečteno: 289x | Diskuse| Cestování

Jiří Měska

Kam směřuje čínská civilizace

Singapur aspiruje na pozici New Yorku 21. století. Proto není od věci si poslechnout, jak vidí vzestup Číny diplomat, politolog a autor několika bestsellerů Kishore Mahbubani žijící v Singapuru.

25.4.2021 v 9:06 | Karma: 16,34 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Jaká je přesnost údajů ministerstva zdravotnictví vedená o úmrtí s/na Covid-19?

MZ vede statistiku úmrtí na Covid-19 od března roku 2020, s těmito čísly jsme denně konfrontováni v médiích. Jak tato čísla korespondují s informacemi o úmrtích podle matrik? Proč jsou údaje podle matrik skoro o 50% vyšší?

7.3.2021 v 15:32 | Karma: 14,09 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Úmrtnost v roce 2020 ze zdroje ČSÚ

Na stránkách Českého statistického ústavu jsou k dispozici kompletní data o úmrtnosti obyvatelstva v České republice za posledních deset let tj. 2011-2020.

21.2.2021 v 12:39 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Narozen 1955. Vystudoval v 70 letech na MFF UK. Od té doby se živí jako programátor a analytik. 

Seznam rubrik