Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letopisy koruny české v časech koronaviru

Anály neboli letopisy píší nejen pro historiky, ale i pro voliče, až půjdou na podzim k volbám. Aby si vzpomněli, jak se kdo choval v době nouze. Jak se zachoval ředitel SZÚ a jak ředitel VZP. V krizi lidé odkrývají svoji podstatu

Deník N chválí městskou část Praha 7, za necelý týden proočkovala první dávkou přes 1200 z celkových 1800 seniorů nad 80 let. Klobouk dolů před iniciativou starosty Prahy 7 Janem Čižinským. To myslím vážně, dělá, co může a co umí. Ale je to opravdu pozitivní zpráva? Můžeme se na to podívat ještě z jiného pohledu. Praha spotřebovala 40 procent vakcín a má 12 procent populace.  Tento trend bude pokračovat i v příštích týdnech, protože bude třeba Praze dodat i vakcíny pro druhou dávku. A to není dobře pro budoucí politický konsenzus v zemi.

Jistě můžete vznést protiargumenty. V Praze jsou největší nemocnice a očkuje se tam nejvíce zdravotníků a nemocných. Možná máte pravdu, to neumím posoudit, ale regionální disproporce je veliká. Pokud se to má obhájit, je třeba zveřejnit statistiky. Chybí mi základní údaje, kolik naočkovaných osob bylo starších 80 let, kolik starších 65 let. Chtěl bych ale přesnější údaje. Kolik bylo vyhodnoceno jako nemocných. Kolik bylo zdravotníků z prvé linie. Regionální pohled na údaje. K tomu potřebujeme právě funkční centrální registrační systém. V současném chaotickém prostředí mohou být tato čísla značně zkreslena.

Chápu, že politik pečuje o svůj politický kapitál, dnes tomu říkají PR. A snaží se z každé situace získat co nejvíce. Ale jsou i situace, kdy je třeba velmi opatrně vážit místní zájem se zájmem celku. Jistě, objevila se tady šance udělat pro městkou část Prahy 7 něco výjimečného, a to se cení, a já to také oceňuji. Problém je, že se to děje v kontextu selhání nadřazeného systému a kdy trvání na spravedlivém rozdělení je nadřazeným zájmem, i za cenu, že vakcinace proběhne o trochu pomaleji. Ač starostovi Prahy 7 fandím, tak se z toho, co udělal, neraduji.

V nouzi se musí funkční právní stát chovat transparentně, spravedlivě a solidárně. A to se v nastalém chaosu kolem distribuce vakcín evidentně neděje. A musí umět tyto hodnoty důrazně prosadit. Je správné akčně inicializovat na lokální úrovni organizaci a logistiku očkování. Výběr očkovaných, alokace a rozdělení materiálních prostředků musí ale probíhat prostřednictvím centrálního registru. Snaha Prahy uhrát co nejvíce vakcín „možná v dobrém smyslu“ je chvályhodná, ale zde je nutno jednoznačně podpořit úsilí premiéra, který požaduje transparentní vakcinaci pomocí centrální evidence, ne přes seznamy městských částí. Opět to má druhou stránku, centrální systém musí fungovat a nesmí to být soutěž o termíny. Tomu tak není a vzhledem k  chystaným změnám v jeho fungování je zřejmé, že to již vědí i jeho autoři. Určitě to ale není, pane premiére, na státní vyznamenání, ten kdo to takto navrhnul, by spíše zasloužil kopačky.

Samozřejmě je možné se divit, proč podpora očkování nebyla koncipována jako organizace distribuce vakcín na očkovací místa a současně organizaci přidělování míst a termínů občanům podle priority. Tento systém bylo možno rozjet již na podzim, občané mohli mít možnost se zaregistrovat a projevit vůli se nechat či nenechat očkovat. Obvodní nebo jiní lékaři mohli své pacienty dávno klasifikovat pro přednostní vakcinaci z důvodu hendikepů. Očkovací centra si mohla registrovat svoje kapacity. Jakmile by dorazily první krabice vakcín, nemusely se poslat do SZÚ, který nevěděl co s ní dělat, ale systém by byl připraven poslat jednou na Prahu 7, druhou do Karlových Varů.

Když už k takovému selhání systému došlo, je třeba udělat vše pro to, aby se zabránilo škodám. Tady bych ocenil odstoupení ředitele Státního zdravotního ústavu, když se provalilo, jak naložil s vakcínami, které ústav dostal k aplikaci. Velmi negativní signál vysílá ředitel VZP Zdeněk Kabátek svým „neodstoupím“, nic jsem neudělal. Přichází s vysvětlením „pohybuji se v lékařském prostředí, nechci ohrozit své okolí“. Hodně lidí přijde do styku se zdravotníky nejen ředitel VZP. Vakcína chrání především pana Kabátka od osobní újmy, ale zatím jsem nečetl, že by ochránila jeho okolí před přenašečem Kabátkem. Ukazuje tak, že upřednostňuje svůj osobní zájem před zájmem obecným, a to je neslučitelné s jeho postavením. Jestli je někdo, kdo dělá vládě medvědí službu, je to on, to už raději akceptuji, že se poslanci poperou.

Naší 90 letou babičku v Karlových Varech se po usilovné námaze podařilo zaregistrovat na termín v červnu. Ale mám stále naději, že to snad přece jenom půjde dříve.

Autor: Jiří Měska | sobota 23.1.2021 8:47 | karma článku: 11,47 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Jiří Měska

Můžou USA ještě zastavit nástup Číny?

Zajímá nás, jak to vidí v těsném sousedství Číny, v jihovýchodní Asii. Tuto otázku klade americký novinář Steve Clemons, redaktor stanice Aljazeera, v rozhovoru s Kishorem Mahbubanamim ze Singapuru.

25.2.2023 v 19:45 | Karma: 21,67 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Co nám říkají stromy

Na první dubnový víkend jsme měli naplánovánu výpravu z Nového Boru na Nordcap, nejsevernější bod Čech, cestu do Zadní země rozprostřené až za věncem hor vytyčujících Českou kotlinu, země, která svým rázem připomíná odkaz Sudet.

5.4.2022 v 11:09 | Karma: 15,06 | Přečteno: 289x | Diskuse| Cestování

Jiří Měska

Kam směřuje čínská civilizace

Singapur aspiruje na pozici New Yorku 21. století. Proto není od věci si poslechnout, jak vidí vzestup Číny diplomat, politolog a autor několika bestsellerů Kishore Mahbubani žijící v Singapuru.

25.4.2021 v 9:06 | Karma: 16,34 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Trojjediné daňové přiznání po dvacáté deváté

O slabinách digitalizace Českého státu. Kterak Jeff Bezos na počátku 21. století dokázal ukočírovat rozvoj svého tehdy rychle rostoucího Amazonu.

21.3.2021 v 11:46 | Karma: 11,12 | Přečteno: 211x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Jaká je přesnost údajů ministerstva zdravotnictví vedená o úmrtí s/na Covid-19?

MZ vede statistiku úmrtí na Covid-19 od března roku 2020, s těmito čísly jsme denně konfrontováni v médiích. Jak tato čísla korespondují s informacemi o úmrtích podle matrik? Proč jsou údaje podle matrik skoro o 50% vyšší?

7.3.2021 v 15:32 | Karma: 14,09 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Narozen 1955. Vystudoval v 70 letech na MFF UK. Od té doby se živí jako programátor a analytik. 

Seznam rubrik