Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

14. 4. 2014 Hudební den v buddhistickém meditačním centru

Sobota. Když se ráno šouráme do práce a pro změnu opět chčije, píšu Felipemu sms, že teda fakt nevíme, jestli se za takovýhohle počasí někam vykopem. Je to sice škoda, na živou hudbu jsme se těšily a už jsme sto let nikde nebyly, ale je kosa. A mokro. A bude hůř. Felipe odpovídá, že jít rozhodně chce a ať dorazíme stejně, a když to bude fakt špatný, můžem jít k nim, páč je to poblíž. No tak ou jé. Je to osvěžující, když vaši kámoši nejsou takový líný lemry jako vy. Takže po práci nahodíme mikiny, bundy, deštníky, a startujem Šmoulu. Nestíháme, poslední dobou makáme jak šroub až do aleluja. Myslim, že mám vykloubený zápěstí z mytí oken.

Když dorazíme na místo, ještě hrajou The Johnnys a vypadá to na hojnou účast místních. Musim se smát, když vidim, jak na kapelu zvesela pařej lidi ve věku mej babičky. Jsou tu čupr důchodci s vnoučatama, maminy v zástěrách, máničky v barevnejch čepicích a buddhistický mniši. Felipe nikde. Po koncertě se dozvídáme, že další program – Marimba band – se přesouvá hlavního chrámu určenýho k meditacím (kterej tu v roce 2002 otevíral sám Dalajláma). Následujem dav do kopce. Před náma se táhne děda s nějakým prapodivným dřevěným nástrojem, co vypadá jako gigantickej xylofon. Děda funí, dělá přestávky, vypadá, že to s nim snad švihne. Takže se ptáme, jestli mu můžem helfnout, a on nám věc automaticky předává. Hračka se docela pronesla. Nahoře náklad opíráme o chrám a kejváme na dědu, že mu to tam teda necháváme. Týpek ani nepoděkuje, projde kolem nás a nástroj si bere. No to je bordel teda.Ve dveřích si všímáme Felipeho. Má nepřítomnej pohled, vůbec nás nevidí. Takže se před něj musim postavit a zamávat mu rukou před ksichtem, chvíli vypadá zmateně, ale pak nás poznává a skáče nám kolem krku. Zase říká, že je v kocovině. A ptá se, jestli někdy meditujem. Napadá mě, jestli ten kluk fakt v něčem nejede. No tak snad ne. Nebo spíš nevim. (Pro moje rodiče platí, že snad ne.) Nicméně si jako všichni ostatní zouváme boty a přesouváme se dovnitř, kde to kempujem na zem na červený sametový polštáře. Vypadá to tu hustě. Všude samej Buddha.Spolu s Felipem je tady celá Riverside Community, včetně Gandalfa. Ten je snad ještě víc mimo než minule, je tichej, prej protože ho mluvení moc namáhá, v noci vůbec nespal. Má s sebou svoji přítelkyni (!) – Japonku. Která se s náma nebaví. Janice říká, že je asi nespolečenská.Marimba band je skvadra marimba nadšenců většinou důchodového věku. Muzika zní super. V rohu na to paří jakejsi týpek a já si řikám, co blbne. Ale za chvíli se začínaj zvedat další a polštáře jdou stranou. Ujišťuju se, že ani omylem. Ale ta hudba je neuvěřitelně chytlavá a zanedlouho se přistihnu, že se mi chce tancovat taky. Po menším přemlouvání svolí i Janice a přidáváme se do víru. (V pozadí v lososovém tričku Gandalf.)

No nakonec jsme protancovaly střevíce. Všichni se smějou, vejskaj, skotačej a tleskaj, je to nakažlivý. Když k tomu děda, co neumí poděkovat, zazpívá indiánskou lidovou píseň, uplně mi běhá mráz po zádech. Vim, že to celý zní hrozně hipícky. Ale tak asi je ze mě fakt hipík. Vzhledem k tomu teda daleko nemám, dlouhý neudržovaný vlasy a vytahaný svetry jsou teď mý druhý jméno.Po tancovačce přicházej opět na scénu sametový polštáře – a dva týpci, co hrajou na Hang Drum. Říkaj, že někdy u toho lidi tancujou, někdy si lehnou a spěj, tak jak chcem. Upřímně nechápu, jak na tohle může někdo tancovat. Lehám si na záda. Týpek za mnou mi dává pod hlavu polštář. Tak dík viď. Po chvíli mi začíná bejt trochu zima, ale bundu mám bůhví kde, tak si jen dávám ruce křížem a snažim se trochu zahřát. Týpek za mnou mi podává mikinu. Zajímalo by mě, jestli kdybych si začala hladit břicho, dostala bych i něco k jídlu.Chlápci jsou dobrý uspávači hadů, nebejt mi taková kosa, asi bych to zařízla. Vypadá to tu jako po bitvě, bezvládný těla poházený po kobeci v nejrůznějších polohách, oči zavřený. V takovýmhle publiku jsem ještě nebyla. Asi po půl hodině polospánku se s Janice rozhodnem odplazit, po cestě se loučíme s Felipem a Gandalfem, který říkaj, že nás přijedou do Kaiteri navštívit. Pac, pusu a peace.

Autor: Lucie Menclíková | čtvrtek 15.5.2014 9:17 | karma článku: 12,48 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Lucie Menclíková

Co bylo v dopise

Přeloženo do češtiny, samotnou mě pobavilo, jak jsem to vzala systematicky haha. Přísahám, že anglicky to nezní tak trapně, ale tak co se dá dělat.

15.10.2017 v 11:20 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Jak se mě ten nahoře snažil uplatit

Druhej den ráno naštěstí vůbec nevim, kde mi hlava stojí, zaspala jsem, a tak chvíli zmateně pobíhám po baráku, bleskurychle na sebe házim oblečení a sedám na kolo. Čeká mě pracovní pohovor.

25.9.2017 v 7:30 | Karma: 19,66 | Přečteno: 890x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Pořádná rána pod pás

Ty největší podpásovky přicházejí přesně ve chvíli, kdy to nejmíň čekáte. Překvapení mám ráda, ale ne ty nemilý. To je to nejhorší, co může bejt.

23.9.2017 v 10:12 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Život bez stereotypů aneb Článek, na kterej není nikdo zvědavej

Život na Zélandu je život bez stereotypů. Funguje tu pohromadě takový množství kultur, že není šance nějaký zakořenit. Nelze najít jeden metr, podle kterýho by se dalo měřit. A je to super.

21.9.2017 v 7:30 | Karma: 36,28 | Přečteno: 5627x | Diskuse| Společnost

Lucie Menclíková

Vampire pipina

Nakonec zafungovalo starý dobrý vydírání. Nevařila jsem ani neuklízela, po baráku se pohybovala zásadně polonahá a při pokusu o jakejkoli kontakt na Jasona ukazovala vztyčenej prostředníček.

26.8.2017 v 16:20 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2981x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1774x
"Bukowski s pipinou"

 

Story ze Zélandu a tak vůbec. Ovce, kopce a kopance — můj život, moje kecy, ber, anebo nech bejt.

POZOR, obsahuje ironii, nadsázku a trapný humor. Kdo nemá nic  z toho rád, nebude mít rád ani mě.