Svoboda, Pravda, Lež...anebo "kompromis z života" a Sokratova pravda ?

Touha po pravdě a svobodě se line historií lidstva jako červená nit. Mnohokrát v minulosti to už vypadalo nedobře a mnozí propadali beznaději, někteří ze strachu, jiní z nejnižších lidských pohnutek "kolaborovali" se lží...nakonec však doposud vždy lidská touha po pravdě a svobodě slavila úspěch. Bude tomu tak i nadále ? Nebo zvítězí strach přiznat si nepříjemné pravdy ? Jsme si vědomi, že neúspěch pravdy a svobody může znamenat konec ? Tak jen mít odvahu rozpoznat Pravdu a Lež (V.Vysockij, J.Nohavica) bez "kompromisu z života" (K.Kryl)

Jak je to tedy dnes s naší touhou po pravdě a svobodě ? Pokud bychom si měli odpovědět podle toho co se na nás valí z mainstreamových médií, podle "fundovaných" názorů nejen několika málo politologů, politiků, komentátorů, kteří dokola "rotují" na obrazovkách a titulních stránkách, museli bychom si myslet, že jsme se naší touhy po pravdě a svobodě už definitivně zbavili. Že je nám bližší a toužíme po hlasatelích jediných pravd, že se toužíme postupně vzdávat svých svobod, že už nepotřebujeme ani vlastní názor a nechceme maximální množství informací, abychom si vlastní názor mohli utvořit, že jsme bez sebe blahem a stačí nám reprodukované a "přežvýkané" informace i s návodem jaké závěry si z nich máme vyvodit. Připouštím, že mnohým tento přístup stačí. Dnes, stejně jako jim stačil dříve. Večer si poslechnou "objektivní pravdy v ČT" a mají jasno. Co na tom, že existuje nespočet informací o tom, jak i tzv.seriózní média překrucují skutečnosti. To není podstatné, hlavně klídek a pohodlíčko našeho současného stavu, vždyť takhle je to přece jisté navždy...pro nás i pro ty co příjdou po nás. Co na tom, že rozpory mezi hlásaným a činěným jsou mnohdy nepřehlédnutelné, když dostatečně pevně zavřeme oči, tak je ještě chvíli neuvidíme a budeme mít ten náš klídek a pohodlíčko. A když už je na cokoliv co se objeví a narušuje náš momentální status quo reagováno, protože není zbytí, pak namísto vyjádření se k slovům, číslům, videozáznamům a jiným materiálům vyvracejícím oficiální verze, jsou napadáni autoři, zdroje, autenticita atd.atd... Mě dnes mrazí ze všech těch naprosto přesvědčených a nekompromisních "eurohujerů", "kryprokomunistů" zakopaných v různých stranách, odborech, úřadech a "dozorových orgánech", ale i ze všech militantních "antirusů" úplně stejně jako z předlistopadových bolševiků.

Dnes už se naprosto vážně diskutuje o omezování svobody nejen na internetu, provozovatelé informačních serverů neotevírají diskuze pod články a dokonce jsou přesvědčeni, že je to správný přístup (mají prý zodpovědnost za vliv na veřejnost), přístup do hlavních médií je pro neoficiální názory více než komplikovaný. Slova jednoho z členů Rady pro televizní a rozhlasové vysílání Michala Jankovce to nedávno vysvětlila více než jednoznačně..."Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie“. Takhle si nejen pan radní, ale především Evropská komise představuje hlásání pravdy z "nezávislých veřejnoprávních médií" Kam asi panu radnímu zmizela touha po pravdě, objektivitě, nestrannosti...? Mám pocit, že z původní dobré myšlenky a fungujícím EHS dnes nezbylo už téměř nic. Z původního volného pohybu zboží, osob, kapitálu a pracovních sil v rámci členských států EHS se podařilo vytvořit dnešní tisícihlavou saň EU, která strká své hlavy do čehokoliv se jí zamane, doporučuje, nařizuje, formou dotací deformuje a omezuje všechny na koho dosáhne. Touha po svobodných názorech a polemika ? Pro to už není prostor ani čas.

Ano je mnoho nadšených a nekompromisních podporovatelů, přesvědčených o správnosti "doporučených stanovisek".. Těm nevadí rozpory mezi hlásaným a konaným. Stačí určit nepřítele, nabídnout jim pocit jakékoliv výlučnosti a oni se budou bít za tuto jedinou pravdu ze všech sil... A informace "z druhé strany" nepotřebují, ty by je jen rozptylovaly a zdržovaly od "spravedlivého boje". Je to přece jednoduché. Rusko je komunistická země s diktátorským režimem, naopak v Číně a na Kubě funguje demokratický režim "západního střihu"....Proto je nutné na Rusko uvalit ještě víze sankcí, s Čínou čile obchodovat a Kubě 50 let nefungující sankce zrušit...Je nutné se před prezidentem Ruska i nadále skrývat a objímat se s R.Castrem (Co kdyby V.Putin na případných společných tiskových konferencích řekl něco co bychom nedokázali popřít, vysvětlit, zdůvodnit.. že ano?)....Je nutné nevidět vyvěrající skandály nových představitelů Ukrajiny a dále ignorovat jak jediné přání prostých Ukrajinců - mír (bez ohledu na budoucí státoprávní uspořádání), tak množství důkazů o dění na Ukrajině...atd.atd.

Nikdy by mě nenapadlo, že někdy dokážu vyjádřit pochopení pro komunisty. A přesto tomu tak dnes je. Velmi si vážím těch několika málo komunistů, kteří po válce dokázazali říci, tohle je špatně, já jsem se zmýlil a vystupuji. Musíme si představit poválečnou euforii, nedostatek pravdivých informací z tehdejšího SSSR, mazanou propagandu, abychom pochopili pohnutky některých lidí, kteří komunistům uvěřili a třeba i vstoupili do strany. Ale ti, kteří se rozhodli vystoupit, poté co se k nim dostaly pravdivé informace a sami viděli skutečnost, ti byli statečnými lidmi. Navzdory všeobecnému poválečnému veselí, propagandě i riziku perzekucí v sobě našli odvahu nejen vidět pravdu, ale také se k ní přihlásit svým vystoupením z partaje a jít proti proudu. Dnes máme zatím "doporučující" stanoviska a jednotný propagandistický šik. Mám špatné pocity z dnešního pokrytectví, zbabělosti a úlisnosti, z postojů vyjádřených jedním z titulků "Raději se budu mýlit s Američany, než mít pravdu s Rusy". Pokud je dnes znovu pro někoho opravdu přijatelné raději a dobrovolně se s někým mýlit než mít pravdu s kýmkoliv, tak nezbývá než se jen modlit, aby tito lidé neměli moc nad našimi životy, protože pak by to nepochybně znamenalo konec pravdy i svobody tak, jak to předpovídal Sokratés....ale možná i konec všeho.

“Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie”, tak to viděl Sokratés.

Hezký den

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Medula | neděle 12.4.2015 2:57 | karma článku: 15,94 | přečteno: 312x