KOSOVO - jen omluva stačit nebude

   Uznání či neuznání. Takto se dnes staví otázka, která má ale daleko širší souvislosti. Širší, než je možné popsat v mé krátké úvaze. Byl bych moc rád, a možná naivně i věřím, že každý před vyslovením odpovědi věnuje a

   Nesnažím se o obhajobu jedné strany. Jen nějak nejsem schopen přijmout, že role "černého Petra" je trvale přisuzována jen srbské straně. Nerozumím tomu, že během tak dlouhotrvající mediální pozornosti nevěnoval nikdo stejné úsilí seznámení veřejnosti s historickými souvislostmi této jihosrbské části. Kosovo a Metohije. Místo toho, nebo právě proto se název této provincie pomalu stává synonymem pro bezpráví páchané Srby. Jak je ta lidská paměť vrtkavá. Proč jsem nezaznamenal ani náznak informací o hrdinné srbské bitvě a obětech na Kosově poli, o turecké anexi, o vyzvání Srbů k osvobozeneckému boji a následné zradě ze strany habsburské monarchie, a tím způsobeném exodu 300 000 Srbů ze svých domovů v Kosovu. Proč není veřejnost obeznámena, k jakému účelu vznikaly a kým byly zřizovány srbské enklávy mimo historické území Srbska? Vždyť např. nechvalně proslulá Krajina byla vytvořena z popudu Benátského knížectví, jako obranná osada proti případné pokračující turecké expanzi. To jen pár postřehů z historie dávnější.

   Nechci jitřit emoce, proto se hodnocení 2.světové války a úlohy jednotlivých národů bývalé Jugoslávie vyhnu. Nicméně mám neblahý pocit, že veškerá frustrace nahromaděná v srbské duši pochází z mnoha ústrků a zrad z dob dávno i nedávno minulých. V žádném případě nechci popírat, nebo ospravedlňovat hrůzy nedávných etnických bojů. Zvěrstva byla páchána velmi pravděpodobně všemi stranami, ale nemůžu se ubránit dojmu, že tvrdé odsudky se snáší výhradně, nebo převážně na jednu stranu a s tím nemohu souhlasit.

   Do jisté míry přestávám rozumět úloze OSN, příp. EU pokud nedokáže řešit takové záležitosti jako byla Jugoslávie a dnes je Kosovo a Metohije. K čemu jsou rezoluce a stanoviska ex post? K čemu je tzv.mezinárodní právo? Když stačí mít sílu, zbraně a dostatečnou početní převahu v určité oblasti.

   Co tedy s Kosovem? Buďme prosím velmi opatrní a nedejme se strhout jásajícím ani protestujícím davem. Nezapomínejme k čemu vedla obdobná ne-li identická situace kolem našeho pohraničí. Tehdy se vše také událo podle práva. To právo se nejdříve jmenovalo "Heim in Reich" a později "Mnichovská dohoda", kterou podepsaly mimo Německa také Francie, Anglie a Itálie. Á propos, kdože jako první uznal nezávislost Kosova?

Autor: Jiří Medula | úterý 19.2.2008 11:13 | karma článku: 16,96 | přečteno: 650x