Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaveďme místo grantů pro divadla sociální příspěvky na kulturu!

Změněný systém přidělování dotací pražským divadlům přinesl již mnoho reportáží, článků, protestů a žalob. Může se vůbec vymyslet systém, který přerozdělí dotace spravedlivě? Ať už bude systém kategorizace divadel a NADdivadel jakákoliv, vždy zůstanou nějací nepodpoření, kteří se budou bránit a systém přerozdělení napadat.

Divadlo je díky tomu velmi krušné a ohrožené řemeslo. Věčně bojujete o peníze a o diváka. Ten, kdo chce hrát divadlo musí mít nadání, nasazení, odhodlání, umělecké sympatie a hlavně musí pro divadlo dýchat.

Jakou přidanou hodnotu ale na rozdíl od jiných druhů umělecké tvorby divadlo má, že by si zasloužilo štědré státní dotace? Jsou některá divadla kulturním dědictvím a měla by být sponzorována všemi daňovými poplatníky a udržována „netřžně“ při životě? Měli by být některé divadelní představení uměle zachovávána?

Hlavní problém vidím osobně v tom, že divadlo nestojí na klasickém tržním systému, kde poptávka tvoří nabídku. Divadlo, jakožto tvůrce kulturních hodnot, vytvoří svou nabídku. Divadla nemívají žádné průzkumy veřejného mínění, žádnou marketingovou, tržní ani obchodní strategii. Mají pouze vlastní systém posuzování, kterou hru chtějí dle svého přesvědčení/zaměření zinscenovat. Cenu si podle mnohých vlastníků divadel musí uzpůsobit neuměle, tudíž ne podle marže přidané k provozním nákladům, ale takovou, aby vůbec nějací lidé přišli. Poté se každoročně uchází o dotace od státu a předhánějí se v argumentech které divadlo je kulturnější a hodnotnější. Pokud budu majitel firmy X, vždy se budu snažit vytvářet produkty, po kterých bude poptávka a případně pomocí různých marketingově obchodních nástrojů vytvářet pro produkt dobré podmínky.

Pokud se ale budeme držet myšlenky, že primární je kulturní VZDĚLANOST národa a nejde pouze o prestiž divadel, měla by česká vláda sestavit kulturní žebříček plnohodnotných, nadčasových a kulturně nezávadných divadelních přestavení, na které by dávalo přímo lidem sociální přídavky. Občan, který by zaprahnul po nějakém divadelním skvostu by zaplatil plnohodnotnou cenu např. 2000 Kč.  Po předložení vstupenky/kontrolního ústřižku by mu bylo vráceno 1200 Kč zpět. Za představení by ve finále zaplatil místo 2000Kč pouhých 800 Kč.

Občan by si uvědomil hodnotu divadelního představení už jen díky peněžní hodnotě jeho vstupenky a zároveň by ho jistě velmi těšilo, jak se o jeho kulturní vyžití stát stará. O kulturu by začala mít zájem širší veřejnost, která byla doposud odkázána na střední proud a bohapustou bezhodnotovou komerci.

Tyto sociálně-kurturně-výchovné příspěvky by se pak dali použít nejen na divadelní oblast, ale také na filmové, literární, hudební a výtvarné umění. Koupili byste si třeba knihu za 500Kč, která vyšla v žebříčku umělecky hodnotově uznávaných knih. Po jejím zakoupení byste po předložení paragonu obdrželi 200Kč zpět. Určitě by řada lidí dala před těmito knihami přednost. Tím, že by stát vytvářel každoročně seznam kulturně HODNOTNÝCH děl, by vytvářel určitou uměleckou prestiž na základě které, by se značná část nákladů hradila ze sponzorských příspěvků.

Tak dost sociálnědemokratických úvah. Jelikož chodím do divadla cca 4x ročně a to ještě na nenáročné žánry a autory, může mě řada lidi považovat za kulturní trosku a dobře mi tak. Vše je otázka vnitřních hodnot a hodnot, které jsou nám vštěpovány. Některé divadelní hry mi přišly nudné, jiné veselé a některé zas (pro mě) velmi přínosné. Co ale vyloženě nesnáším, je když přijde někdo (ať už jednotlivec nebo nějaká komise) a začne určovat co ještě je kulturně hodnotné a co je již komerční-prázdné. Je vůbec v našem zájmu a zájmu národa se kulturně obohacovat? Budu lepší člověk pokud shlédnu „klasiky“ divadelních prken? Stane se z nás národ podlidí a dementů pokud budeme koukat jen na Novu? Nebo už jsme se jím stali?

Nechal bych divadla zákonům poptávky a nabídky s minimální pomocí (resp. spoluprácí) té dané obce (například ve formě získávání sponzorů). Jestliže majitelé divadel brečí, že za tržní ceny by jim do divadla nikdo nepřišel, ať se zkusí poptávce svou nabídkou co nejvíce přizpůsobit a dosáhnout tak Ekvilibria. Dělá to tak mnoho jiných společností a ty peníze státu ještě sypou, natož aby od státu nějaké peníze dostávaly.

Autor: Pavel Maule | pátek 9.5.2008 15:34 | karma článku: 13,52 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Pavel Maule

Sluneční elektrárny - Bublina, strašení, záminka nebo velký tunel?

Vzhledem k tomu, že se v současné diskuzi na dopadech podpory fotovoltaických elektráren nemohou shodnout ani politici ani odborníci, pokládám za důležité podívat se na celou věc s rozmyslem a bez hysterie. Proto jsem se rozhodl se souhlasem pana Jůzy otisknout jeho úvahu a pohled na problematiku příspěvků OZE. Nepodléhejme prosím nepodloženým faktům a spekulativním doměnkám. Více viz text níže

8.9.2010 v 12:10 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Maule

Pozastavením žádostí na FVE se otevírá cesta spekulantům a korupci

Až příliš mnoho obyčejných lidí se mohlo dostat k levné investici s poměrně slušnou návratností a relativně velkým ziskem a tím se podílet na navýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR. Garance státu zvyšovala důvěru u tuzemských bank, které byly ochotny na drobné investice (od 1-10 mil. Kč) půjčit bez záruk. Bohužel nebyl podchycen samotný začátek podpory FVE a objem schvalovaných a nekontrolovaných žádostí nabyl obřích rozměrů (téměř 2 temelínské bloky)

16.2.2010 v 16:45 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Maule

Svět Pandory, šmoulové a jiná EKO multi-kulti verbež

Ve filmu Avatar je toho opravdu hodně. Okem nejednoho kritika jde o nabubřelý propagandistický EKO film srovnatelný snad jen s Al Goreovskou Nepříjemnou pravdou. Pokusím se film zhodnotit nejprve okem obejktivního zkušeného kritika a posléze svým skromným subjektivním dojmem.

20.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Kultura

Pavel Maule

Pomůže demokracii facebook nebo povinná volební účast?

Před rokem bylo v čechách uživatelů sociálních sítí jako šafránu. Dnes jsou sociální sítě součástí politických kampaní, marketingových akcí a mimo jiné i našich životů. Pomůže facebook posunout České politické stereotypy? A co třeba povinná volební účast?

3.9.2009 v 21:12 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

Eskalátor eskaluje a národ nám odhaluje

Vezmu to stejně jako p. Šesták. Reaguji na blogománii ohledně nehody na eskalátorech. Všihni na blogu jsou chytrý jak rádio a já, protože na téma reaguji, samozřejmě taky.

27.8.2009 v 22:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2300x
Vyloupl jsem se v roce 1981. V současné době pracující v telekomunikacích a fotovoltaice (www.terms.eu)