Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svět Pandory, šmoulové a jiná EKO multi-kulti verbež

Ve filmu Avatar je toho opravdu hodně. Okem nejednoho kritika jde o nabubřelý propagandistický EKO film srovnatelný snad jen s Al Goreovskou Nepříjemnou pravdou. Pokusím se film zhodnotit nejprve okem obejktivního zkušeného kritika a posléze svým skromným subjektivním dojmem.

Priliz modry a na zelene planete!Avatar movie 2009

Ve filmu najdete prvky snad všech úspěšných filmů desetiletí: Matrixu (napojování těl do jiného světa), Pána Prstenů (epické prvky, stmelení všech zvířat a ras proti agresi), Tance s Vlky (indiálni a rituály), Statečnéo srdce (vzdor tyranii a svolávání kmenů) a jitě mnoha dalších. Film obsahuje snad všechny prvky filmových klišé. Příběh je příliš předvídatelný a i na ten "šmoulí sex" samozřejmě dojde. Film je příběhově tak neoriginální, že by si zasloužil oskara za vykradení nejvíce námětů do jednoho filmu. Propaganda "Think GAIA" a zeleného EKOterirismu má ve filmu snad největší koncentraci všech dob.  Ze "třidé" Vás bolí oči, rychlejší obraz je rozmazaný a marně se snažíte najít objekt, který kamera zaměřuje. Toť vše z pohledu škarohlídů. Už ani nemám sílu pokračovat tímto směrem dál. Chci jen naznačit, že téměř vše lze pohanit a rozdupat. Většinou se to bohužel daří.

Velmi mě mrzí, že jsem první recenzi četl právě na IDNES - Modrý Avatar přináší nový rozměr ale také protivnou zelenou rétoriku a to ještě před samotnou návštěvou kina. Při sledování filmu jsem měl díky tomuto článku strach, kdy a jak na mě onu zelenou rétoriku vytasí - bohudík pro mne jsem nic takového nenašel. Možná jsem se díval příliš "nekriticky".

Nyní se pokusím popsat film tak, jak ho vnímám já bez pokusu o objektivní hodnocení filmového kritika. Na film si opravdu chvíli ve 3D režimu zvykáte. Příběh je velmi prostý, ale naprosto geniálně plní svůj účel. Komplikovaný a příliž mnohovrstvý příběh by byl v tomto případě jedině na škodu. Svět Pandory je neskutečně skutečný. Naprosto nová flóra a fauna čítajíc stovky druhů je ve filmu něco nevídaného. Člověk se cítí spíše jako na safati a příběh vnímá místy jako dokumentární film o Pandoře. Film vypadá opravdu tak reálně že se v polovině filmu stanete jeho součástí a naplno si užíváte jízdu na "něcojakodrakovi". Příběh lásky mezi Avatarem a domorodou šmloulinkou na mě osobně moc nezabral a bral jsem ho spíše trochu jako rušivý element. Ve filmu je to ostatně emocí mnoho. Nebešťané - tedy lidé tu nejsou popsaní černobíle jako pár zlých a pár hodných. U některých postav jsou vidět jejich vnitřní boje a přeměny. Naopak některé postavy jsou až příliš extrémně vyhraněny do určitého charakteru (hlavní manager na lodi nebo největší záporák - zjizvený mariňák). Převratů nezažijete příliš mnoho, ale zato detailů si užijete více než dost. Tak jako mnoho pisatelů předemnou se i já chci na Pandoru "vrátit" minimálně ještě jednou.

Existuje mnoho filmů, které účelově nabádají k záchraně planety. Zejména dokumentární jako je EARTH 2009 nebo Al Gereho Nepříjemná pravda. Já z Avataru tento pocit nemám. Je zde sice mnoho paralel, ale ani z jedné jsem nevycítil záměr někoho poučovat nebo vychovávat. Více než cokoliv jiného je film založen na novém virtuálním světe, který je stejně tak komplexní, jako Středozemě Pána Prstenů. Oba tyto světy řeší mezirasové vztahy, rovnováhu dobra a zla, úctu k přírodě a odhodlání. Zkrátka a dobře jde o nádherný pohádkový příběh, ke kterému se budete chtít vrátit zpět. Můžeme jen doufat, že se na Pandoru ještě někdy podíváme, byť jen na výlet typu safari. Ten svět je nádherný a stojí za to ho prozkoumat více!

Pokud pro mne byl zatím nejlepším filmem Temný Rytíř, nyní vyměňuji za Avatar. Ještě nikdy se mi v kině nestalo, že bych koukal s otevřenou pusou na plátno a necelé tři hodiny filmu pro mě byly jako půlhodina.

Pro negativní hodnocení a kritiky filmu: Umět pohanit, urazit, rozcupovat, napadnout cokoliv a kohokoliv je velmi jednoduché. Dokázat pochválit, uznat hodnotu a zejména preciznost a obrovský kus práce je pro mnohé téměř nemožné...

 

Autor: Pavel Maule | neděle 20.12.2009 12:00 | karma článku: 13,16 | přečteno: 1893x
  • Další články autora

Pavel Maule

Sluneční elektrárny - Bublina, strašení, záminka nebo velký tunel?

Vzhledem k tomu, že se v současné diskuzi na dopadech podpory fotovoltaických elektráren nemohou shodnout ani politici ani odborníci, pokládám za důležité podívat se na celou věc s rozmyslem a bez hysterie. Proto jsem se rozhodl se souhlasem pana Jůzy otisknout jeho úvahu a pohled na problematiku příspěvků OZE. Nepodléhejme prosím nepodloženým faktům a spekulativním doměnkám. Více viz text níže

8.9.2010 v 12:10 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Maule

Pozastavením žádostí na FVE se otevírá cesta spekulantům a korupci

Až příliš mnoho obyčejných lidí se mohlo dostat k levné investici s poměrně slušnou návratností a relativně velkým ziskem a tím se podílet na navýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR. Garance státu zvyšovala důvěru u tuzemských bank, které byly ochotny na drobné investice (od 1-10 mil. Kč) půjčit bez záruk. Bohužel nebyl podchycen samotný začátek podpory FVE a objem schvalovaných a nekontrolovaných žádostí nabyl obřích rozměrů (téměř 2 temelínské bloky)

16.2.2010 v 16:45 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Maule

Pomůže demokracii facebook nebo povinná volební účast?

Před rokem bylo v čechách uživatelů sociálních sítí jako šafránu. Dnes jsou sociální sítě součástí politických kampaní, marketingových akcí a mimo jiné i našich životů. Pomůže facebook posunout České politické stereotypy? A co třeba povinná volební účast?

3.9.2009 v 21:12 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

Eskalátor eskaluje a národ nám odhaluje

Vezmu to stejně jako p. Šesták. Reaguji na blogománii ohledně nehody na eskalátorech. Všihni na blogu jsou chytrý jak rádio a já, protože na téma reaguji, samozřejmě taky.

27.8.2009 v 22:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

ČEZt práci soudruhu!

Pokud se někdy budete snažit vyžádat si stanovisko ČEZu k Vaší žádosti, dostanete pocit jako byste se dostali o několik desítek let zpět, kdy zákazník byl až na tom posledním místě a všichni si byli rovni, jenom někteřísi byli rovnější.

27.8.2009 v 9:04 | Karma: 18,76 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2300x
Vyloupl jsem se v roce 1981. V současné době pracující v telekomunikacích a fotovoltaice (www.terms.eu)