Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věříme v horoskopy, nebo horoskopy věří v nás?

Dle české verze Wikipedie byl první horoskop sestaven někdy před 2418 lety. Za tu dobu se jeho dělení, princip sestavování a názvosloví moc nezměnilo. V současnosti je práce s horoskopy a odvětví astrologie velmi výnosným odvětvím a poptávka po těchto službách se konstantně drží na výši. Co nás vede k tomu, něčemu takovému po tisíciletí neustále věřit? Jedním článkem Vám asi neodpovím, ale zkusím se nad tím trochu zastavit a zamyslet.

Vcelku dlouhou dobu jsem se zamýšlel nad tím, jaký je vlastně vůbec můj vztah k horoskopům. Už cca deset let zpátky mě začala zajímat astrologie a s tím spojené sestavování horoskopů. Ostatně všechno tajemné bylo pro mě v té době přitažlivé. Po amatérském studiu jsem se pokusil pár horoskopů sestavit pro své blízké. Ti po obdržení 8 stránkových elaborátů nevycházeli z údivu. Pro jednu známou jsem pak sestavil detailní horoskop s její minulostí i budoucnem k narozeninám. Taktéž byla velice překvapená z toho, jak přesný a "šitý na míru" pro ni horoskop byl. Nejvíce ji asi dostalo, když jsem jí z minulosti z postavení hvězd vyčetl velkou emotivní ztrátu nejspíše ve formě potratu dítěte, která bude mít následky i do budoucna. Přiznala se mi, že v minulosti opravdu potratila o čemž věděli jen ona a její rodiče a od té doby má problémy s dalším početím (Pro někoho je samozřejmě toto a řada dalších někdy až neuvěřitelných shod pouze náhoda) Samozřejmě, že jsem si také sestavil i horoskop sám pro sebe. Zvláštní je, že ani ucelenému výkladu mé osobnosti a minulosti, ani výkladu budoucna jsem nějak nedůvěřoval (spíše jsem nechtěl akceptovat :)

Každému nevěřícímu nebo váhavému jedinci doporučuji detailní horoskop na přesný rok, den a hodinu a místo narození sestavit. Jedna z možností "zdarma" je např. zde nebo zde . Každý si tak může udělat obrázek o tom, jaký obsah v detailním horoskopu je a jak sedí na tu či onu osobu. Mě samotnému postupem času nadšení do horoskopů opadlo a ve svých odhadech charakterů lidí kolem sebe a důležitých rozhodnutí jsem se naučil spoléhat více na svou vlastní intuici.

A zrovna před nedávnem jsem si přečetl horoskop na rok 2008 pro blížence (zde). Samozřejmě, že jsem se tam našel :) Charakteristika blížence mi sedí jak "prdel na hrnec". Můj ascendent Vodnáře toto vše krásně piluje. Když se krátce ohlédnu zpět ve svém životě, mohu čistě empiricky říci: své dlouhodobé partnerky jsem měl vždy pouze ve znamení ryb (své nejlepší přátele taktéž). Velmi přitažlivé jsou mi ženy Vodnářky. A co to pro mne tedy znamená? Budu si vybírat své známé už jen pouze ve znamení ryb? Budu se preventivně vyhýbat všem Vodnářkám, abych si nezbořil trvalý vztah? Rozhodně ne. Obecné horoskopy a jejich rozdělení do 12ti "zvířecích" skupin je vždy sestavené tak, aby si v nich každý našel to své a pro svou vlastní spokojenost.

Určitě se mnoho lidem jde lépe do práce, když mají v horoskopu napsáno něco na způsob: "budete mít krásný a kreativní den", "dnes budete již od rána aktivní a vaše okolí Vám to bude závidět" atp. A Když se zrovna horoskop moc nepovede, proklikávají se jinými horoskopy ostatních konkurenčních serverů do té doby, než si nenajdu pro ně ten pravý. Velmi úsměvný je údajný začátek tzv. "novinových" horoskopů na každý den. Cituji: "Začaly vycházet na konci šedesátých let. Psal je můj kamarád, absolvent jaderné fakulty Univerzity Karlovy s červeným diplomem. Astrologii neuměl, ale byl to inteligentní člověk, tak si vzal k ruce knížku o astrologii. Samozřejmě že se ve velkém množství lidí vždy do někoho strefil. Do časopisu pak přicházely vychvalující články, jak dobře to umí - vzpomíná Zdeněk Bohuslav " celý článek zde .

Pokud se ale na horoskopy podíváme z psychologické stránky, lidé potřebují už od pradávna stále v něco věřit. Když nemají víru v sebe sama, musí hledat jinde. Pokud je člověk nevěřící, upíná se místo k bohu ke hvězdám. Pokud je člověk věřící, odevzdává svůj osud svému bohu (nebo bohům) a přijímá život takový jaký je. Když člověk potřebuje poradit, obrací se k bohu, k oltáři, k orákulu, k šamanovi, nebo jen k rodičům či staršímu bratrovi - zkrátka v vyšší autoritě nebo tzv. "vyšší moci". Mnoho známých historických osobností, dokonce i dnešních více či méně úspěšných businessmanů by neudělalo jediné rozhodnutí bez posvěcení hvězd (viz např. článek zde ). Stejně jako víra v boha byla a je zneužitelná i víra v postavení hvězd má své nebezpečí. Může být zneužita jednotlivci nejen k podvodu a výdělku, ale i k manipulaci lidí, ovlivňování jejich psychiky a jejich myšlenek.

Dokud však bude existovat poptávka po "horoskopech pro dnešní den", budou je na svých stránkách největší tuzemské servery zveřejňovat. Jejich statistiky návštěvnosti svědčí o tom, že se v dohledné době nic nezmění. Pokud jsou horoskopy na serveru idnes stejně navštěvované jako televizní program, můžeme z toho vyvodit pár možných spekulativních příčin:

- Ve společnosti je mnoho ateistů, kteří věří pouze hvězdám

- Hodně z nás se doma či v práci nudí

- nebo se (velmi jednoduše) mnoho lidí nechá raději život utvářet a servírovat podle denních, týdenních a ročních horoskopů zaškatulkovaných do 12ti kategorií od neznámých a mnohdy pochybných autorů, než aby se spoléhalo pouze sama na sebe.

Něco na horoskopech, astrologii a obecněji vlivu planet na naše životy bezesporu je. Určitě existuje byť jen minimální vliv okolních planet sluneční soustavy na život a jednotlivce tady na zemi. Exaktně se již prokázal vliv měsíce a vliv slunečních erupcí na lidskou psychiku a chování přírody a matičky Země. Snad prokázáním více spojitostí mezi mikrokosmem a makrokosmem dojdeme v těchto věcech dál. Do té doby budou horoskopy pro někoho šarlatánství, bláboly a nesmysly a pro druhé mystické, tajemné, osudové orákula. Dokud se najdou lidé, kteří budou věřit v horoskopy a budou za ně ochotni utrácet čas a peníze, budou i horoskopy věřit v nás.

motto na závěr:
“Naslouchejme více tam, kde nevěříme a
věřme více tam, kde nic neslyšíme.“


Doporučené:

www.astromat.cz

www.horoskopy-online.cz


Pro zábavu:
www.horoskop.cz

www.horoskopy.cz

horoskopy.tiscali.cz

horoskopy.centrum.cz

www.novinky.cz/sekce/horoskop

horoskopy.idnes.cz/

www.blesk.cz/pages/horoskopydnes.html

www.e-horoskopy.cz/

www.vestirna.com

www.magick.cz/spiral/horoskopy/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Maule | úterý 6.5.2008 13:40 | karma článku: 11,67 | přečteno: 2503x
  • Další články autora

Pavel Maule

Sluneční elektrárny - Bublina, strašení, záminka nebo velký tunel?

Vzhledem k tomu, že se v současné diskuzi na dopadech podpory fotovoltaických elektráren nemohou shodnout ani politici ani odborníci, pokládám za důležité podívat se na celou věc s rozmyslem a bez hysterie. Proto jsem se rozhodl se souhlasem pana Jůzy otisknout jeho úvahu a pohled na problematiku příspěvků OZE. Nepodléhejme prosím nepodloženým faktům a spekulativním doměnkám. Více viz text níže

8.9.2010 v 12:10 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Maule

Pozastavením žádostí na FVE se otevírá cesta spekulantům a korupci

Až příliš mnoho obyčejných lidí se mohlo dostat k levné investici s poměrně slušnou návratností a relativně velkým ziskem a tím se podílet na navýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR. Garance státu zvyšovala důvěru u tuzemských bank, které byly ochotny na drobné investice (od 1-10 mil. Kč) půjčit bez záruk. Bohužel nebyl podchycen samotný začátek podpory FVE a objem schvalovaných a nekontrolovaných žádostí nabyl obřích rozměrů (téměř 2 temelínské bloky)

16.2.2010 v 16:45 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Maule

Svět Pandory, šmoulové a jiná EKO multi-kulti verbež

Ve filmu Avatar je toho opravdu hodně. Okem nejednoho kritika jde o nabubřelý propagandistický EKO film srovnatelný snad jen s Al Goreovskou Nepříjemnou pravdou. Pokusím se film zhodnotit nejprve okem obejktivního zkušeného kritika a posléze svým skromným subjektivním dojmem.

20.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Kultura

Pavel Maule

Pomůže demokracii facebook nebo povinná volební účast?

Před rokem bylo v čechách uživatelů sociálních sítí jako šafránu. Dnes jsou sociální sítě součástí politických kampaní, marketingových akcí a mimo jiné i našich životů. Pomůže facebook posunout České politické stereotypy? A co třeba povinná volební účast?

3.9.2009 v 21:12 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

Eskalátor eskaluje a národ nám odhaluje

Vezmu to stejně jako p. Šesták. Reaguji na blogománii ohledně nehody na eskalátorech. Všihni na blogu jsou chytrý jak rádio a já, protože na téma reaguji, samozřejmě taky.

27.8.2009 v 22:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2300x
Vyloupl jsem se v roce 1981. V současné době pracující v telekomunikacích a fotovoltaice (www.terms.eu)