Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EURO 2009 bude pořádat Slovensko

Ještě ani neopadla euforie z fotbalového finálového zápasu a už tu máme EURO 2009! Z kvalifikace postoupilo tentokrát pouze Slovensko. Česká republika se bohužel do vítězných bojů neprobojovala a tak si bude muset počkat na další ročník. Nejbližší reálný pro ČR je kolem roku 2013.

Europass?

Stejně tak jako fotbal, i zavedení jednotné evropské měny má své odpůrce a zastánce. Podívejme se teď na zavedení EURO z pohledu fanouška fotbalu. Ostatní ať raději přepnou na jiný „kanál“. Rok 2009 bude pro Slovensko zlomový. Hrají totiž svůj životní zápas o zavedení Eura. Díky vyspělému mančaftu se snadno prokousali z kvalifikace a míří směle do finále. Poslední postup jim umožnil souhlas Evropské komise a ostatních států. Cestou Slováci nasbírali pár žlutých karet v podobě údajných vyzrazení změny parity kursu SK vůči Euru, ale také sami pár faulů inkasovali. Za svou cestu také hodně povyrostli. Zejména jejich některé výkonnostní ukazatele stoupaly rekordními tempy téměř o deset procent ročně. Papírově jsou tedy velkými adepty na výhru. Slováci už teď nemají téměř co ztratit a vítězství mají na dosah. Obávají se zejména nepříjemného zvyšování cen, které je stejně nevyzpytatelné jako počasí a postranních "praporkových" efektů. Ty by mohly zbrzdit jejich plynulý přechod v tahu na bránu. 

Pokud bych se snažil porovnat jejich připravenost oproti té naší, není o čem diskutovat. Slováci mají lepší realizační tým, lepšího trenéra a hlavně lepší mančaft. Ten náš současný je v zoufalém stavu. V minulosti bylo hodně spoléháno na osvědčené hráče. Ty ale buďto tým opustili nebo již nedokážou současnému modernímu fotbalu stačit. Stejně jako ve fotbale bude nutné český národní tým omladit, aby měl dynamiku, perspektivu a růst. Hlavně se nepouštět do nákupu drahých hráčů. To bychom se pak mohli dostat snadno do dluhů a cesta by byla ještě trnitější. Bude také nutné vyměnit trenéra a managera. Pan Košťál, stejně jako Topolánek, mají bohužel víc špatných než dobrých zkušeností.

Co naplat, že máme ve vládě např. pana Pospíšila. Asi jediného „dříče“ české politiky. Sám všechny zápasy neuhraje. Naše vláda nehraje jako tým! Jsou tam samé individuality a primadony, kterým jde více o vlastní zájmy než o ty národní. Hra českého politického realizačního týmu ODS se uchyluje do poločasu a ve hře o EURO jakoby česká sestava vyčkává. Nežene se do boje. Je možná nejvyšší čas na střídačku a hru trochu oživit.

Jak se říká lidově když vyhrajeme ve fotbale, chleba nám to nezlevní. Stejně to můžou očekávat i Slováci od EURA 2009. Chleba jim ve finále ale ani nezdraží. Stanou se součástí velmi dobře nastartované měny a tím i součástí eurozóny. Pro řadového občana kromě úspory místa v peněžence bude mnohem pohodlnější cestování po zemích EU. Pro mnohé exportéry to bude záchrana před možným krachem a osvobození od neustálých obav ze změny kurzu. Již teď tleskám Slovensku a přeji jim, ať ve finále 1.ledna neklopýtnou a vše vyjde bez zbytečných faulů a zranění.

Sám jsem zastáncem pro účast České republiky na EURU. Náš „czech“ tým je ale zatím dosti nevyzrálý. A to nejde jen o kvalifikační kriteria, která musíme pro EURO splnit. Nás čeká ještě dlouhá cesta a doufejme, že ji neuspěcháme a že se vítězství na EURU nadobro nevzdáme!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Maule | pondělí 30.6.2008 9:20 | karma článku: 9,07 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Pavel Maule

Sluneční elektrárny - Bublina, strašení, záminka nebo velký tunel?

Vzhledem k tomu, že se v současné diskuzi na dopadech podpory fotovoltaických elektráren nemohou shodnout ani politici ani odborníci, pokládám za důležité podívat se na celou věc s rozmyslem a bez hysterie. Proto jsem se rozhodl se souhlasem pana Jůzy otisknout jeho úvahu a pohled na problematiku příspěvků OZE. Nepodléhejme prosím nepodloženým faktům a spekulativním doměnkám. Více viz text níže

8.9.2010 v 12:10 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Maule

Pozastavením žádostí na FVE se otevírá cesta spekulantům a korupci

Až příliš mnoho obyčejných lidí se mohlo dostat k levné investici s poměrně slušnou návratností a relativně velkým ziskem a tím se podílet na navýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR. Garance státu zvyšovala důvěru u tuzemských bank, které byly ochotny na drobné investice (od 1-10 mil. Kč) půjčit bez záruk. Bohužel nebyl podchycen samotný začátek podpory FVE a objem schvalovaných a nekontrolovaných žádostí nabyl obřích rozměrů (téměř 2 temelínské bloky)

16.2.2010 v 16:45 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Maule

Svět Pandory, šmoulové a jiná EKO multi-kulti verbež

Ve filmu Avatar je toho opravdu hodně. Okem nejednoho kritika jde o nabubřelý propagandistický EKO film srovnatelný snad jen s Al Goreovskou Nepříjemnou pravdou. Pokusím se film zhodnotit nejprve okem obejktivního zkušeného kritika a posléze svým skromným subjektivním dojmem.

20.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Kultura

Pavel Maule

Pomůže demokracii facebook nebo povinná volební účast?

Před rokem bylo v čechách uživatelů sociálních sítí jako šafránu. Dnes jsou sociální sítě součástí politických kampaní, marketingových akcí a mimo jiné i našich životů. Pomůže facebook posunout České politické stereotypy? A co třeba povinná volební účast?

3.9.2009 v 21:12 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

Eskalátor eskaluje a národ nám odhaluje

Vezmu to stejně jako p. Šesták. Reaguji na blogománii ohledně nehody na eskalátorech. Všihni na blogu jsou chytrý jak rádio a já, protože na téma reaguji, samozřejmě taky.

27.8.2009 v 22:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2300x
Vyloupl jsem se v roce 1981. V současné době pracující v telekomunikacích a fotovoltaice (www.terms.eu)