Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

6 dětí, 5 svateb, 4 hypotéky, 3 početí, 2 lásky a jeden pohřeb

Taková je bilance mého nejbližšího okolí tohoto magického roku 2007, který se neúprosně blíží do finiše. Dle celorepublikových statistik je situace v celé ČR obdobná a trend množení ,páření a plození má stále stejný spád.

Pokud se ale budeme držet čísel ČSÚ, dva páry mých přátel budou mít smůlu a nevydrží spolu až do konce. (Když se ale podívám na jejich ratolesti, tak je vždy více než jasné, že k záměně v nemocnici nedošlo a pouto mezi sebou mají takové, že by mohlo jít v jejich případech o výjimky).

Ale zkusme se statisticky a podle obecného standardu podívat na jejich vyhlídky.

6 Dětí se rodí do doby, kdy si budou muset zvykat na cinkot drobných u paní doktorky na stole, ale kdy zároveň nebudou muset zastavovat a ukazovat občanku při přejezdu téměř celé Evropy. Budou moci pracovat téměř kdekoliv po celém světě. 2 děti budou volit ODS, 2 děti ČSSD, jedno bude nerozhodné a poslední volit vůbec nebude J. Jedno z ratolestí bude mít vrozenou vadu nebo přežije závažnější nemoc nebo úraz L. Dvě až tři děti budou trpět nadváhou. Min. 4 děti okusí během dospívání marihuanu a jedno z dětí okusí i tvrdou drogu (Snad se z toho potom vyhrabe). Dvě děti budou kuřáci a jedno následkem kouření zemře. Všech šest dětí okusí alkohol a pět u něho zůstane. Min. dvě z ratolestí vystudují vysokou školu. Čtyři děti se vdají či ožení. Všechny po dvacátém roce života.

5 Svateb proběhlo tento rok s mou účastí. Každá stála v průměru kolem 120ti tisíc Kč (to už je slušná počáteční investice). Nové páry si budou muset zvyknout na to, že se jim na příští rok zvýší úrokové míry a tím pádem i hypotéky a stavba vysněného domku se jim prodraží. Také celkové výdaje domácnosti na „provoz“ se zvednou oproti tomuto roku o 10 až 15%. Na druhou stranu díky silné koruně budou zažívat příjemnější chvíle na svých svatebních cestách a dovolených. Naše domácnosti bude čím dál tím více zaplavovat levná elektronika z Číny a Taiwanu, ale také nepochybně z USA ;-). Jeden pár bude mít „statisticky“ problémy s početím dítěte a bude mít dítě ze zkumavky, nebo si potomka adoptují. Minimálně jeden pár zažije domácí násilí. Dva z párů zažijí nevěru nebo sami budou nevěrní.

4 hypotéky s průměrnou měsíční splátkou 14370 Kč, průměrně na 22,5 roku. To je přehled hypoték mých blízkých, které jsem zaregistroval za tento rok. Celkový objem zadlužení českých domácností činí velmi hrubým odhadem 800 mld. Kč (z toho zhruba 600mld. je u bank). Čistě průměrově dluží každá domácnost okolo 250 tis. korun. Za rok 2007 proběhne nebo proběhlo přes 350 000 exekucí. Min. třetina domácností má problém půjčky splácet. Ovšem tempa růstu počtu exekucí a objemu zadluženosti se mají příští rok zlomit a meziročně klesat. České domácnosti na druhou stránku neustále bohatnou a celkové bohatství všech domácností se počítá na 2,5 biliónu Kč což tvoří neuvěřitelných 66% HDP.

Dost bylo ale čísel! Statistická čísla jsou neúprosná, ale mnohdy dosti zavádějící. Zkusme teď přejít ke konkrétním číslům a faktům u tří početí.

3 početí byly plánované (možná, že se do konce roku setkáme s nějakým neplánovaným :). Všem maminkám je více než 25 let. Dvě z nich jsou prvorodičky . Všechny tři nechtějí vědět pohlaví svého potomka (dva ze tří otců chtějí). Všichni již mají vymyšlené jména – pro obě pohlaví.

Za tento rok jsem mezi svými přáteli zaznamenal mnoho lásek a zamilování...

2 lásky se dočkají roku 2008.

A proč to vlastně všechno píšu? Možná právě kvůli poslednímu zbývajícímu číslu.

Jeden pohřeb - kolega a kamarád při služební cestě přispěl k již tak smutné bilanci mrtvých na českých silnicích a zanechal zde napospas osudu manželku se synem a hypotéku... Může to bohužel potkat kohokoliv z nás. Budeme nepřipraveni a plány na krásnou spokojenou budoucnost vyšumí. Navzdory statistikám nemůžeme dopředu vědět, co nás čeká a jaký život budeme mít.

Když se ale podívám kolem sebe a oprostím se od „čecháčského“ všudypřítomnému nadávání na cokoliv, máme na příští rok dobré vyhlídky! Osobně si myslím, že navzdory politické a finanční situaci se budeme mít tam někde uvnitř sebe lépe. Už třeba jen pro ten pocit, že na mě bude ve stáří (pokud se ho statisticky dožiji) někdo pracovat.

Prožijte pohodové svátky vánoční a vše nejlepší do nového roku 2008. To přeji všem svým kolegům, přátelům a kamarádům… ale i těm, kteří dočetli tento článek až do konce :-)

Použité zdroje:
www.cszo.cz www.cnb.cz http://www.szu.cz/chzp/indikatory/demstat.htm http://www.bankovnipoplatky.com/o-bankach/domacnosti-v-cr-rychle-bohatnou-jejich-dluhy-rostou-jeste-rychleji-3280/ (Procenta a čísla jsou mnohdy jen zaokrouhlené odhady, které vycházejí z následujících zdrojů nebo mé zkušenosti. Dopředu se omlouvám za případné nepřesnosti.)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Maule | pátek 21.12.2007 13:42 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1404x
  • Další články autora

Pavel Maule

Sluneční elektrárny - Bublina, strašení, záminka nebo velký tunel?

Vzhledem k tomu, že se v současné diskuzi na dopadech podpory fotovoltaických elektráren nemohou shodnout ani politici ani odborníci, pokládám za důležité podívat se na celou věc s rozmyslem a bez hysterie. Proto jsem se rozhodl se souhlasem pana Jůzy otisknout jeho úvahu a pohled na problematiku příspěvků OZE. Nepodléhejme prosím nepodloženým faktům a spekulativním doměnkám. Více viz text níže

8.9.2010 v 12:10 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Maule

Pozastavením žádostí na FVE se otevírá cesta spekulantům a korupci

Až příliš mnoho obyčejných lidí se mohlo dostat k levné investici s poměrně slušnou návratností a relativně velkým ziskem a tím se podílet na navýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR. Garance státu zvyšovala důvěru u tuzemských bank, které byly ochotny na drobné investice (od 1-10 mil. Kč) půjčit bez záruk. Bohužel nebyl podchycen samotný začátek podpory FVE a objem schvalovaných a nekontrolovaných žádostí nabyl obřích rozměrů (téměř 2 temelínské bloky)

16.2.2010 v 16:45 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Maule

Svět Pandory, šmoulové a jiná EKO multi-kulti verbež

Ve filmu Avatar je toho opravdu hodně. Okem nejednoho kritika jde o nabubřelý propagandistický EKO film srovnatelný snad jen s Al Goreovskou Nepříjemnou pravdou. Pokusím se film zhodnotit nejprve okem obejktivního zkušeného kritika a posléze svým skromným subjektivním dojmem.

20.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Kultura

Pavel Maule

Pomůže demokracii facebook nebo povinná volební účast?

Před rokem bylo v čechách uživatelů sociálních sítí jako šafránu. Dnes jsou sociální sítě součástí politických kampaní, marketingových akcí a mimo jiné i našich životů. Pomůže facebook posunout České politické stereotypy? A co třeba povinná volební účast?

3.9.2009 v 21:12 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

Eskalátor eskaluje a národ nám odhaluje

Vezmu to stejně jako p. Šesták. Reaguji na blogománii ohledně nehody na eskalátorech. Všihni na blogu jsou chytrý jak rádio a já, protože na téma reaguji, samozřejmě taky.

27.8.2009 v 22:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2300x
Vyloupl jsem se v roce 1981. V současné době pracující v telekomunikacích a fotovoltaice (www.terms.eu)