Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechny mantry financování vědy a výzkumu – III.

Je oblast financování vědy a výzkumu opravdu tak strategicky pro český stát významná, aby bylo možné přehlížet do nekonečna opakované mýty, fabulace a úsměvná dogmata, jak nám je akademická sféra prezentuje? Podívejme se spolu postupně na všechny mantry financování vědy a výzkumu, které zaplavují celý mediální prostor. Mantra třetí: pokud máme být konkurenceschopní, musíme investovat do základního výzkumu.

Pojďme společně jádro této mantry prozkoumat. Zaměřme se zejména na iracionalitu tohoto argumentu a související témata.

Jak poznamenal názorový odpůrce v jednom z mých předchozích článků, nebojme se o státem živené vědce, bude-li nejhůř, oni se vždy nějak sami uživí. A přidává moudrý výčet profesí, který uzavírá konstatováním, proč by Čína jinak tolik toužila po našich akademických profesionálech zběhlých v základním výzkumu, pokud by základní výzkum byl tak v rozporu s trendem posilování konkurenceschopnosti. Úžasná a nikterak vzácná logická konstrukce. Svědčí bohužel o naivitě a neznalosti pisatele. Za jednak má velmi malou představu o čínské ekonomice. Stačí se pozorně podívat, jak je strukturován čínský pracovní „týden“, na jakých základech stojí čínský export a tedy i čínský ekonomický růst, jaká je intelektuální základna v Číně a také, jak je čínská ekonomika řízena. No a dále - že čínské vedení chápe nezbytnost plánovitého řízení vědy a výzkumu? Ano, chápe. V čem je tedy pisatelova naivita? Dalo by se odpovědět jako v novinové hádance – Česká Republika a Čína. Najdi deset ekonomických rozdílů! Česká Republika a EU potřebuje obzvláště silnou, možná i bolestivou, ale především efektivní integraci a centralizaci výzkumu a vývoje dotovaného z veřejných rozpočtů, o základním výzkumu to platí dvojnásob. Trend je bohužel opačný a v podstatě neudržitelný. Již jsem o tom psal dříve.

Proč je základní výzkum pro akademickou praxi tak lákavý a aplikovaný výzkum, ačkoliv to jsou pojmy z části vlastně totožné, je vnímán jako neatraktivní? Odpovědí na tuto otázku je několik. Základní výzkum je předně totálním naplněním pojmu akademická svoboda. Můžete provádět cokoliv, můžete se nechat myšlenkami, fantazií a představami unášet bez omezení jakýmikoliv pravidly, množinami poznaného či řádem. Základní výzkum je vlastně nejvyšší meta pro každého vědce. Nemusí se ohlížet na nikoho, na nic, nemusí používat jiné korekce než ty, které uzná za vhodné sám. Toto privilegium má ale i svůj rub. Základní výzkum, aspoň tedy u oborů, které pracují s popsatelnými entitami, může končit i po létech bádání bez jakéhokoliv výsledku a jediným svědkem marného snažení badatele jsou tak poznámky o provedených experimentech. Další odpověď musíme hledat v sociálním postavení vědce. Badatel primárně potřebuje prostor, aby mohl svoje představy realizovat. Takový prostor vyžaduje i jistou míru izolace od okolního světa. Aplikovaný výzkum je principiálně sociálně náročnější zvládat. V aplikovaném výzkumu je badatel mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně výsledky základního výzkumu, které v nejhrubších rysech ukazují principy, metodiku, někdy i použitelná řešení. Na straně druhé je to očekávání zadavatele, aplikanta, který výstupu základního výzkumu chce využít. Říkáte si – proboha, vždyť je to jedno, proč by nemohl ten, kdo provádí základní výzkum hned udělat i aplikace? A to je, vážení čtenáři, ta otázka. Proč nemůže, proč nechce, proč se tomu tak brání.

Základní výzkum si lze představit jako proces, který boří hranice poznaného. Tedy aspoň by měl. Vědec by měl mít ambici bořit takové hranice, které mohou s rozšířením poznaného souviset a bonusem je, pokud je metou i zlomení čehosi v současném poznání nerealizovatelného. Je to filosofie vědecké práce a ta zapovídá uvést poslední parametr, který základní výzkum odlišuje od aplikovaného. Ano, hádáte správně, je to parametr aplikovatelnosti. Tedy – je-li vědec v privátní nebo akademické sféře posilován vidinou aplikace a s tou provádí základní výzkum, jedná se o aplikovaný výzkum. Přestože provádí obsahově zdánlivě totéž.

Hranice poznaného můžeme pochopit, až když je překročíme. Tak je tento svět postavený. Primárně tedy vědcům nesmí žádná moc nebo síla upírat právo na základní výzkum v plné míře akademických svobod, protože jinak by se poznání zastavilo (což nutně evokuje filosofické otázky dobra a zla, pozitivního a negativního dopadu, ale to je na jiný blog). Jde jen o to, kolik bude hradit základního výzkumu stát, jak ten základní výzkum bude hodnocen a kolik základního výzkumu je třeba. Nebojme se říci - kolik nového poznání je třeba. Jde tedy o regulaci, vlastně všechny spory, kterých jsme svědky, by měli končit u tohoto slova. Regulace. Základní výzkum je jako plevel. Pokud se nechá bez dozoru, vyhubí okolní kulturní rostliny náročnější na péči. Bez druhové pestrosti, bez množství genotypů bychom ale neměli naše kulturní rostliny, neměli bychom co zušlechťovat.

Základní výzkum je vlastně nejvyšší meta pro každého vědce. Regulace by měla nabídnout možnost se zabývat vysoce hodnotným základním výzkumem jen těm nejschopnějším s nejrevolučnějšími přístupy, s nejvyšší mírou vědecké intelektuální potence, protože jedině takoví jedinci jsou garancí pro společnost, že jejich vize, nápady, schopnosti se mohou za deset možná někdy i třicet let využít. Jde totiž o víru, zvláštní v tomto kontextu. Akademičtí pracovníci chtějí, abychom věřili, že mezi nimi jsou budoucí Einsteinové a musíme jim dát příležitost, aby v rámci akademických svobod mohli veškerý svůj um a talent nabídnout budoucí prosperitě, tedy konkurenceschopnosti. Pokud ale společnost má takovou víru přijmout, nesmí být konfrontována s jinou realitou. Nesmí po 20 letech existence základního výzkumu naší akademické praxe být efekt téměř nula. Zde musí zasáhnout stát a sama akademická praxe musí mít sílu vnitřní očistu provést. Vím, ideální stav. Praxe nebude, protože realita je jiná. Jaká tedy je?

Základní výzkum je dokonalá pláštěnka. Tmavá, nepropustná, nevíte co se pod ní skrývá. Většina akademické obce dobře pochopila, jak je základní výzkum úžasný z hlediska výstupů. Žádné nejsou, nikdo je po vás ani chtít nemůže. Taková práce, kde po vás nikdo nemůže chtít výsledek, není vlastně prací. Je to jedna z mála oblastí činnosti člověka, kde je nadřazeno duchovno úsilí reálnému výsledku. Napadá mě už jen církev. Vážení akademici – není to přeci jen ostudné?

A impact faktory? Redakční rady časopisů, tvořené akademickými pracovníky (všimněme si, jak akademici umě vytvářejí dojem, že impact faktor je sociální konstanta vesmíru, cosi, co je dáno, neoddiskutovatelné a nezpochybnitelné) tedy budou rozhodovat o účelnosti vynakládání prostředků daňových poplatníků? Takto to vážení akademici myslíte? Řekněte to takto nahlas!

Je čas se vrátit k naší mantře. Základní výzkum je nedílnou součástí budoucí prosperity. Provádí se jak v privátní, tak akademické sféře. Jde ale o efektivitu. O množství tohoto výzkumu a o potenciál, který může tento výzkum jednou přinést. Nepředpokládá snad nikdo, že do nominace na olympijských 100 m sprintu pošle výprava ČR pana Tichého z Prahy, protože se v médiích včera svěřil, že každé ráno dobíhá autobus MHD od svého domu a běhá opravdu rychle. Špičkové profese v současnosti už musejí dělat výhradně lidé, kteří k tomu mají dispozice. A ne ti, co si myslí, že takové dispozice mají. Bohužel valná většina akademických pracovníků v deliriu akademické svobody žije v dojmu, že má na základní výzkum. Nemá.

S lítostí mohu též konstatovat, že někteří akademičtí pracovníci mají problém s pochopením reality. Na otázku z jakých zdrojů jsou placeni, ihned uštědří preventivní úder konstatováním, že například 45 % procent mzdových prostředků dotyčného je hrazeno z dotace EU nebo jiného grantu. Tedy ne prostředky ze státního rozpočtu. S takovou mírou nezávislosti musí akademické svobody chutnat dvakrát lépe. Pokud ovšem totéž pronáší v médiích rektor univerzity, nemohu se zbavit dojmu, že se jedná o cílené oblbování veřejnosti s cílem vyvolat určitý klamný dojem. Takovému jednání se v oblasti trestně právní říká podvod, bohužel ale, jak jsem několikráte podotknul, akademická praxe je jen politickým kolbištěm svého druhu a jak známo, politická etika různé formy více nebo méně milosrdných lží užívá běžně a v podstatě bezskurpulózně. Účel světí prostředky.

Autor: Matěj Černý | pátek 3.12.2010 18:59 | karma článku: 9,22 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Matěj Černý

Fenomén poslední dekády: svět famózních seriálů KBS2

Jihokorejské seriály jsou nepochybným fenoménem současnosti. Opírají se o mimořádně kvalitní scénáře, hloubku příběhů i postav, úžasné herecké výkony a vnitřní filosofii děje, která je pro středoevropana dobře pochopitelná.

17.10.2015 v 19:23 | Karma: 6,40 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Matěj Černý

Proč čeští akademici nechápou, jak jsou směšní?

Společnost, která nevyužívá individuality, nutně spěje k zániku. Je znakem tohoto úděsného systému legitimizovaného utopickou teorií a charakterizovaného terorem permanentní nesvobody, ve kterém žijeme, že mrhá talentem na jedné straně a na druhé stejně bezohledně deformuje jednotlivce k obrazu svému. Taková kombinace je však nutnou příčinou neefektivity společnosti jako celku a takto uměle udržovaná společnost rychle ztrácí svoji kvintesenci, cosi co jí drží bezděčně a nenásilně pohromadě, což koneckonců pozorujeme kolem sebe, tedy aspoň ti z nás, kteří vidět chtějí.

15.2.2014 v 17:23 | Karma: 24,62 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická mafie v tichosti buduje penězovod na veřejné rozpočty

Bez povšimnutí médií zůstalo schválení návrhu na založení nadace Český vědecko-technologický institut (CIST) Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). O co jde? Fatální neproduktivita a vědecká impotence akademické sféry v ČR jde ruku v ruce s nejrůznějšími pochybnými praktikami, jak oblafnout svět kolem a v rámci starého židovského tak získat něco za nic, neboť židovský čachr je zřejmě hlavním ideologickým instrumentem současné tzv. vědy.

11.2.2014 v 22:25 | Karma: 23,64 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Rektoři vypráví

Pro čelné představitele akademické obce byl dnešek velmi plodný den. Média vděčně přijímají jejich názory a oni tak mohou prezentovat svoje představy či koncepty, jak by vysoké školství v budoucnu mohlo vypadat.

19.1.2012 v 17:57 | Karma: 17,34 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická recyklace a tvorba extenzivního pseudopoznání.

Principy akademické recyklace a tvorby extenzivního pseudopoznání jako základní formáty akademického prostředí současnosti. V předchozím příspěvku jsem se rozepsal o situaci kontextu novely vysokoškolského zákona a razantní mediální demagogie hlasitých akademických zástupů. Blíže jsem ale neanalyzoval příčiny popsaných obav. K pochopení je třeba detailněji rozvést principy, na kterých stávající akademické prostředí funguje. Oprostit se od dogmat. Zaměřím se na tvorbu vědy, což je nejabstraktnější a proto také nejzneužívanější mantra, kterou akademici v mediální masáži používají.

15.1.2012 v 14:38 | Karma: 13,54 | Přečteno: 992x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik