Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rektoři vypráví

Pro čelné představitele akademické obce byl dnešek velmi plodný den. Média vděčně přijímají jejich názory a oni tak mohou prezentovat svoje představy či koncepty, jak by vysoké školství v budoucnu mohlo vypadat.

Je velice poučné sledovat jejich myšlenkové pochody, logické úvahy, argumentační strukturu. Co mimo jiné zaznělo? Kanál ČT24 se ráno i v odpoledním speciálu věnoval právě reformě vysokých škol a dnešní avizované akci UK v Praze. K tomu přizval do studia, případně telefonicky oslovil dva rektory a jednoho děkana. Co pánové sdělili?

Redaktor: „Má smysl tak výrazně bazírovat na akademické samosprávě, ve chvíli kdy tyto školy jsou masivně dotovány ze státních, z veřejných peněz? Asi bych pochopil fenomén akademické samosprávy ve chvíli, kdy ta škola se bude financovat z velké části sama. Předpokládám, že soukromá univerzita někde v USA si nenechá poroučet až tolik od amerických politiků, protože má svůj vlastní rozpočet, svůj vlastní business, svojí vlastní kasu. Jak skloubit fakt, že velké školy v této zemi jsou většinou financovány státem, nebo z veřejných financí, a zároveň zachovat jejich samosprávu, kde je ta optimální rovnováha?

Rektor ČVUT Václav Havlíček: „Ta optimální rovina je v tom, že základní směřování té školy má být vizionářské a to ministerští úředníci nikdy nemohou udělat.

Text z webu ČT24 (původní text z e-média ukacko.cz):

<<Ministr Dobeš hodlá také zvýšit prostupnost mezi školami a veřejnou i soukromou sférou. Akademikům by podle něj prospěla po pěti až deseti letech působení na škole konfrontace s praxí a běžným pracovním trhem, poté by se měli vrátit zpět na univerzitu. Pěstování kontaktů a spolupráce považuje Hampl za užitečné. V kontextu navrhovaných záměrů ale podle něj spíše hrozí riziko přílišného podřízení veřejných vysokých škol politickým zájmům a snahy měnit univerzitní vzdělání směrem k jakési přípravce pro práci v konkrétní firmě. "A to by pro kvalitu univerzitního vzdělávání – a ostatně pro kvalitu veřejného prostoru a života vůbec – byla vysloveně škodlivá myšlenka," uzavírá Hampl.>>

 

Pokud si mohu dovolit řádky obou rektorů vyložit, resp. nalézt v těch bezobsažných větách nějaký obsah, sdělení, potom oba unisono se pasují do obránců proti vlivu politiky na akademickou samosprávu (prostřednictvím ministerských úředníků), resp. univerzitní vzdělávání (prostřednictvím politických zájmů). Odpověď rektora Havlíčka, domnívám se, nepotřebuje zvláštní komentář. Mluví sama za sebe. Zato rektor Hampl se pustil do odvážnější debaty. Za prvé naznačil „riziko přílišného podřízení veřejných vysokých škol politickým zájmům“. To automaticky evokuje otázku – pokud přílišného, je jasné, že tyto politické zájmy by musely nahradit nějaké jiné, stávající zájmy. A tedy kladu si otázku, o jaké zájmy se jedná, nikde totiž o nich není slyšet a je klidně možné, že přílišné uplatňování právě těchto zájmů vysokému školství škodí. Mohl by rektor Hampl laskavě vysvětlit, jaké že to zájmy budou těmi politickými prostřednictvím jejich přílišnosti nahrazeny?

Další úvaha a také neúvaha rektora Hampla stojí též za pozornost. Rektor konstatuje, že „V kontextu navrhovaných záměrů spíše hrozí riziko … měnit univerzitní vzdělání směrem k jakési přípravce pro práci v konkrétní firmě.“ Vzhledem k tomu, že o kvalitě absolventů mám velmi dobrý přehled, neb se s nimi setkávám, a také mám představu o náplni studia těchto studentů, mohl by mi laskavě rektor Hampl vysvětlit, pro koho stávající systém absolventy připravuje, když ne pro firmy? Pokud pominu recyklační princip, tzn. že část absolventů zůstane na akademické půdě, aby se stali její součástí, pro jaké uplatnění univerzita rektora Hampla tedy absolventy vybavuje? Závěrečné konstatování „A to by pro kvalitu univerzitního vzdělávání – a ostatně pro kvalitu veřejného prostoru a života vůbec – byla vysloveně škodlivá myšlenka.“ mě činí klidnějším, protože vím že ve stávajícím rektorovi UK v Praze máme osobnost, která svými kroky bude vždy zastávat postoje bojující za kvalitu veřejného prostoru a života vůbec. A dokáže dobře identifikovat ty škodlivé myšlenky. Zejména ty, které vyžadují skutečný nikoliv papírový výkon a také transparentnost spotřeby.

A v čem spočívá neúvaha rektora Hampla? Všimněme si, jak akademiční klientelisté přecházejí otázky směřované k omezenému mandátu akademické funkce a její podmíněnosti pravidelným účinkováním v praxi, kde by akademický hodnostář (konečně!) získával kvalifikaci a která by ověřila jeho oprávněnost ke znovuucházení se o akademickou funkci. Hádejte, proč je přecházejí?

Autor: Matěj Černý | čtvrtek 19.1.2012 17:57 | karma článku: 17,34 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Matěj Černý

Fenomén poslední dekády: svět famózních seriálů KBS2

Jihokorejské seriály jsou nepochybným fenoménem současnosti. Opírají se o mimořádně kvalitní scénáře, hloubku příběhů i postav, úžasné herecké výkony a vnitřní filosofii děje, která je pro středoevropana dobře pochopitelná.

17.10.2015 v 19:23 | Karma: 6,40 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Matěj Černý

Proč čeští akademici nechápou, jak jsou směšní?

Společnost, která nevyužívá individuality, nutně spěje k zániku. Je znakem tohoto úděsného systému legitimizovaného utopickou teorií a charakterizovaného terorem permanentní nesvobody, ve kterém žijeme, že mrhá talentem na jedné straně a na druhé stejně bezohledně deformuje jednotlivce k obrazu svému. Taková kombinace je však nutnou příčinou neefektivity společnosti jako celku a takto uměle udržovaná společnost rychle ztrácí svoji kvintesenci, cosi co jí drží bezděčně a nenásilně pohromadě, což koneckonců pozorujeme kolem sebe, tedy aspoň ti z nás, kteří vidět chtějí.

15.2.2014 v 17:23 | Karma: 24,62 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická mafie v tichosti buduje penězovod na veřejné rozpočty

Bez povšimnutí médií zůstalo schválení návrhu na založení nadace Český vědecko-technologický institut (CIST) Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). O co jde? Fatální neproduktivita a vědecká impotence akademické sféry v ČR jde ruku v ruce s nejrůznějšími pochybnými praktikami, jak oblafnout svět kolem a v rámci starého židovského tak získat něco za nic, neboť židovský čachr je zřejmě hlavním ideologickým instrumentem současné tzv. vědy.

11.2.2014 v 22:25 | Karma: 23,64 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická recyklace a tvorba extenzivního pseudopoznání.

Principy akademické recyklace a tvorby extenzivního pseudopoznání jako základní formáty akademického prostředí současnosti. V předchozím příspěvku jsem se rozepsal o situaci kontextu novely vysokoškolského zákona a razantní mediální demagogie hlasitých akademických zástupů. Blíže jsem ale neanalyzoval příčiny popsaných obav. K pochopení je třeba detailněji rozvést principy, na kterých stávající akademické prostředí funguje. Oprostit se od dogmat. Zaměřím se na tvorbu vědy, což je nejabstraktnější a proto také nejzneužívanější mantra, kterou akademici v mediální masáži používají.

15.1.2012 v 14:38 | Karma: 13,54 | Přečteno: 992x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Melodram novely vysokoškolského zákona

Od 4. ledna střídá jedna tisková zpráva, emotivní konference a mediální reakce akademické obce k věcnému záměru novely vysokoškolského zákona druhou...

7.1.2012 v 20:47 | Karma: 15,73 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik