Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

marp

8. 12. 2010 0:48
Impact factor

Opravdu mate pocit, ze impact faktor urcuje redakcni rada nejakeho casopisu?

Precetl jsem vsechny vase "mantry". Co me na nich zarazi je, ze nikde necitujete zdroje svych tvrzeni, timhle zpusobem se opravdu argumentovat neda... Priste zkuste pridat odkazy a overovat si informace, o kterych pisete, potom se muzeme o clancich pobavit...

0 0
možnosti

josefbad

3. 12. 2010 21:41
Einsteinové

Vazeny pane, rad bych Vas upozornil, ze je naproste zcestne myslet si, ze jen Ti nejlepsi a s nejrevolucnejsimi myslenkami budou delat zakladni vyzkum. 1) prave Ti s nejrevolucnejsimi myslenkami maji casto potize se stavajicimi zakopanymi vedci

2) jak ty nejlepsi poznate?

Jen pro podporeni bodu 2) bych si dovolil pripomenou jmeno, ktere jsem dal do nadpisu a ktere tez zminujete - jde o cloveka, ktery sve nejvetsi objevy zverejnil jako urednik uradu pro patenty.

Nic neni jednoduche a pochybuji, ze je mozne urcit jednoduchou formulku pro pridelovani penez.

Byvaly vyzkumnik pracovnik.

0 0
možnosti

Johny_S

3. 12. 2010 20:19
Mýlíte se.

Základní a aplikovaný výzkum není totéž. Aplikovaný výzkum, který je zaměřen především na krátkodobý zisk soukromých společností, čerpá z poznatků, které základní výzkum nashromáždil za neskonale delší období a které jsou jako suma vědění k dispozici celé vědecké obci (nejsou tudíž patentované). Pracovník v aplikovaném výzkumu tyto poznatky analyzuje a teprve na základě nich vymyslí aplikaci, tu si pochopitelně patentuje a z ní tvoří zisk. Bez základního výzkumu by to ale nešlo. A základní výzkum je už ze své podstaty založen na akademické svobodě. Nelze říct: "Tak, a do deseti let chci lék na rakovinu." Nejdřív musejí přijít badatelé v základním výzkumu a s mravenčí prací objasňovat jednotlivé signalizační kaskády uvnitř buňky. Znalost některých z nich se nakonec ukáže jako podružná, jiných klíčová, ale to na samém počátku nelze říci. Teprve, když tyto signalizační dráhy základní výzkum objasní, je možné jich využít k samotnému léčení rakoviny. Bez základního výzkumu to nejde.

0 0
možnosti

Johny_S

3. 12. 2010 20:27
Re: Mýlíte se.

A mimochodem, ve vašich článcích jsem si všiml mnoha zavádějících tvrzení, jež zmiňujete možná z neznalosti, možná úmyslně. Např. systém přidělování grantů MPO není výsledkem úsilí akademické obce. Naopak je nastaven průmyslovými lobbisty tak, aby v něm byla jen nízká kontrola, a je proto masivně zneužíván. To je také důvod, proč pracovníci základního výzkumu další zvyšování prostředků na firemní výzkum snižováním rozpočtu základního výzkumu odmítají.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik