Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dolep9am

25. 1. 2012 1:39
článek je hloupý

"Předpokládám, že soukromá univerzita někde v USA si nenechá poroučet až tolik od amerických politiků, protože má svůj vlastní rozpočet, svůj vlastní business, svojí vlastní kasu. Jak skloubit fakt, že velké školy v této zemi jsou většinou financovány státem, nebo z veřejných financí, a zároveň zachovat jejich samosprávu, kde je ta optimální rovnováha?"

Politické strany jsou rovněž financovány státem. A vznikla diskuse o tom, zda by nebylo vhodné samosprávu politických stran přenechat alespoň zčásti lidem z businessu, aby se provětraly a naučily hospodařit? Soukromá škola někde v USA si nenechá poroučet od státu a politiků až tolik, ale zase si musí nechat poroučet od těch, kdo ji platí - od studentů a jejich rodičů. Mám-li si vybrat, kdo bude určovat náročnost studia a curriculum, zda rodiče, studenti, či polistopadoví podnikatelé a politici, nebo profesoři Hampl, Holý, Pafko, Beneš, Anděl, Dupač, apod., tak volím jednoznačně tu druhou možnost. Demokracie je jen takové šidítko.

0 0
možnosti

dolep9am

25. 1. 2012 1:12
blábol

"Má smysl tak výrazně bazírovat na akademické samosprávě, ve chvíli kdy tyto školy jsou masivně dotovány ze státních, z veřejných peněz?" Odpověď je jednoznačná - má. Z mého pohledu je dokonce samospráva veřejných VŠ, stejně jako skutečná nezávislost soudů daleko důležitější pro zdravé fungování společnosti a její obecnou kultivovanost, než třeba samospráva politických stran, která už je dávno ztracena. Jestli někdo trpí představou, že jediné, co komukoliv má dávat právo na rozhodování o veřejných penězích jsou volby do Poslanecké sněmovny, nebo do obecních a krajských zastupitelstev a pak nechť si každý krade dle libosti - má k tomu přece mandát, tak je to jeho choroba. Považuji za strategicky daleko prozíravější delegovat pravomoci na základě prokázaných vědeckých výsledků, než na základě lží předvolebních kampaní a exhibicí blbečků v televizi před volbami a následně projevení vůle lidu o němž Miloš Zeman kdysi trefně poznamenal, že 60 % z něj je debilní.

0 0
možnosti

Rájec

20. 1. 2012 10:25
akademici svazáci

Tito užití akademici jsou obrazem toho, jak pokleslé je vysoké školství. O ničem. Jsou to živnosti vázané na prázdnotu.

Konfrontace s praxí, trhem práce je něco nepřijatelného, nebot není co nabídnout. Pan proesor   Štěch v HP byl ovšem hvězdou. Je dobře, že se ani nepokusí vymyslet žárovku. Proč ne, ozývají se, a tak se to národu líbí. Jen nic neměnit, všechno je dobrý, platy běží. Socialistická tragedie veřejného zájmu.

0 0
možnosti

certik_bertik

19. 1. 2012 23:57
V

Německu je běžné, že je každý pedagog přijat na VŠ až po 5ti letech praxe

0 0
možnosti

modrénebe

19. 1. 2012 18:34
---

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik