Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechny mantry financování vědy a výzkumu – II.

Je oblast financování vědy a výzkumu opravdu tak strategicky pro český stát významná, aby bylo možné přehlížet do nekonečna opakované mýty, fabulace a úsměvná dogmata, jak nám je akademická sféra prezentuje? Podívejme se spolu postupně na všechny mantry financování vědy a výzkumu, které zaplavují celý mediální prostor. Mantra druhá: v akademické sféře jsou největší odborníci, jejich odchod způsobí nenahraditelnou ztrátu pro udržení konkurenceschopnosti.

Nahlédněme společně pod povrch racionálního jádra této mantry. Je to ostatně nejčastější argument stoupenců akademických svobod za peníze daňových poplatníků a pokud si dá čtenář práci a přečte si byť je tři namátkou vybrané online diskuse, jsem přesvědčený, že ve dvou ze tří bude tento argument použit. Je mimochodem použit i mým oponentem v reakci na první část tohoto blogu.

Všimněme si nejprve společného znaku oponentů, kteří argument používají. Prvním je verbální agresivita. Ironizující fráze se střídají s obviňováním ze lží. Druhým je absence konkrétních argumentů. Vše se nese pouze v duchu čehosi, co autor nedokáže vlastně ani racionálně popsat, ale přesto ví, že to tak je. Což má znaky ideologického dogmatismu, či přímo víry. Zajímavé. Že by nové vyznání – akademická víra. Třetí argument je zřejmě nejvíce do nebe volající. Opakuje se téměř v každé online diskusi. Jaký že to je? „Můj známý je největší špička v oboru“ či „Mám dva kamarády z akademické sféry a patří k nevětší špičce z oboru“. Za prvé – nikdy jsem nikoho neviděl psát na podobné diskusi, že by jeho známý či kamarád byl „podprůměr nebo odpad v oboru“. Každý, kdo takto argumentuje má, podle jeho slov, známého nebo kamaráda „největší eso daného oboru v ČR“. Z toho lze ovšem dedukovat dva možné závěry – buďto na internetových online diskusích přispívají jen kamarádi či známí největších es daných oborů a nebo máme jenom samá esa oborů, protože ať přispěje, kdo přispěje, vždy musí logicky psát o špičce v oboru. První varianta není příliš pravděpodobná. Internet je dnes dostupný široké veřejnosti a nechce se mi věřit, že by byla statisticky nějak zvýhodněna pro účinkování v těchto diskusích skupina známých a přátel špiček v oboru. Navíc četnost podobné argumentace je tak vysoká, že bychom museli mít nepřeberné množství špiček oborů v akademické sféře – bavíme se o ní. Druhá není též pravděpodobná, protože bychom museli být centrem světového výzkumu a vývoje a to se vší úctou nejsme. Takže ať dělám, co dělám, zdá se mi, že jedinou možností je, že v argumentaci těchto akademických věrozvěstů musí být nějaká logická trhlina. Ano, myslí to z nich někteří dobře, však víte, jak to s vírou chodí. Takže – kde se asi ona trhlina nachází? Domnívám se, že hlavní problém bude ve vnímání svých přátel a známých. Už to, že se nikdo nikde nepochlubí, že jeho přítel je přítěží pro stát, za celou kariéru krom pár článků, které si za deset let už nikdo nikdy nepřečte, za ním není nic, je jistou indicií. Klíčové je, jak je schopen akademický pracovník to co dělá prezentovat. A to oni umějí. Neznám akademika, který by nedokázal poutavě vyprávět i desítky minut o tom, k čemu to, co dělá, jednou může být nebo by mohlo být, kdyby. Poučený laik samozřejmě musí nabýt dojmu, že proti němu sedí eso es. Po takových masážích, zejména jsou-li pravidelné, musí již tak „objektivně“ posazený rozum vidět problematiku akademické praxe opravdu „v celé své kráse“ po prohnání citovým filtrem. Druhý problém, méně příjemný, spočívá v tom, že expertů v akademické praxi je opravdu mnoho, jejich úroveň odborná i lidská je často nevalná. Pokud není srovnání, opravdová špička, potom i kdokoliv lehce nad akademický průměr se může jevit jako cosi vyčnívajícího. Malé české poměry v malé české praxi. Jednooký mezi slepými.

Ale zpět k naší matře. Opravdu lze uvěřit, že mezi vychcánky, kteří sajou státní rozpočet, hrstkou flegmatických nadšenců, kteří jistě nemají ani dost peněz (obvykle nedokáží v akademickém marasmu prosyceném politikařením dle mé předchozí definice koexistovat) a profesionálními akademickými funkcionáři by vydržela osobnost s vlastními názory a představami? Vydržela by se obklopovat parazity, hochštaplery a vědecky impotentními akademiky? Vážení čtenáři – to není primárně o penězích. To je o smyslu tvorby hodnot. Akademická sféra takový smysl již dát nadprůměrnému jedinci nedokáže. Měla svoji šanci, ale promarnila jí. Koneckonců – proto se také koncem 80. let v západním světě převrátil trend výstupů ve prospěch komerční sféry a dnes se tvrdí, že 70 - 80 % aplikovatelných výstupů v praxi pochází právě z komerční sféry. Akademická lobby, která systematicky vznik privátního výzkumu v ČR zadupává, jak jen to její vlivová sféra dovolí, se snaží tuto situaci využít a nabídnout se jako garant budoucí prosperity. Kdy už se veřejnost zeptá – a co jste dělali předchozích 20 let? Udělejme bilanci hospodaření! A nebo s vámi máme zacházet jako se součástí kulturního bohatství? Takový skanzen doby konjunktury? Přeloženo – není důležité, co to stojí, ale jakou to má kulturní hodnotu pro národ?

Všimněte si, jak chabou argumentaci prostou logiky i racionality křiklouni z akademické obce nabízejí. Přidávají ještě jeden častý argument. Konkurenceschopnost. Pokud se zeptáte pracovníka z akademické praxe, zda by měl stát podporovat privátní výzkum, odpověď zní unisono: NE! Kdo nevěří, nechť si přečte vyjádření akademických hodnostářů a nebo třeba repliku mého oponenta k předchozímu článku. Panuje mezi nimi obava, že by si podnikatel mohl koupit zlaté kohoutky místo výzkumu. Jinými slovy, tvrdí, že nastavené mechanismy kontroly poskytování dotací, které jim (!) vyhovují, jsou na podnikatele příliš slabé, nedostatečné, mírné. Budiž. Čtenář si udělá jistě názor sám. V takovém případě z tohoto výroku ovšem plyne, že vynaložená koruna na státní podporu privátního výzkumu je dle akademiků vyhozená z okna a nepovede tudíž ke zvýšení konkurenceschopnosti. Dobrá, respektujme tento názor. V tom případě se ale ptejme, jak hodlají akademici onu konkurenceschopnost, kterou privátní sféře ubírají, zajistit sami, protože jsem nezaznamenal informaci o tom, že by zhodnotili svůj reálný příspěvek ke konkurenceschopnosti a odmítli tak pro další roky rozpočtově určené prostředky. Nedokázali ostatně konkurenceschopnost zvedat za posledních 20 let. U základního výzkumu navíc panuje skepse, řekl bych silně internacionální (přeloženo – kdy a jak se koruna do základního výzkumu vrátí), takže nelze než dojít k závěru, že akademici příliš velké šance nemají. Pokud si mohu dovolit být zcela otevřený, vidím ji jako nulovou. Tedy aspoň historicky. Takže nejde tedy jen o to, že by měl dostat peníze ten, kdo je z vlastního (daně, páni akademici) vydal? Místo vás, drazí akademici?

Autor: Matěj Černý | úterý 30.11.2010 23:53 | karma článku: 8,83 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Matěj Černý

Fenomén poslední dekády: svět famózních seriálů KBS2

Jihokorejské seriály jsou nepochybným fenoménem současnosti. Opírají se o mimořádně kvalitní scénáře, hloubku příběhů i postav, úžasné herecké výkony a vnitřní filosofii děje, která je pro středoevropana dobře pochopitelná.

17.10.2015 v 19:23 | Karma: 6,40 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Matěj Černý

Proč čeští akademici nechápou, jak jsou směšní?

Společnost, která nevyužívá individuality, nutně spěje k zániku. Je znakem tohoto úděsného systému legitimizovaného utopickou teorií a charakterizovaného terorem permanentní nesvobody, ve kterém žijeme, že mrhá talentem na jedné straně a na druhé stejně bezohledně deformuje jednotlivce k obrazu svému. Taková kombinace je však nutnou příčinou neefektivity společnosti jako celku a takto uměle udržovaná společnost rychle ztrácí svoji kvintesenci, cosi co jí drží bezděčně a nenásilně pohromadě, což koneckonců pozorujeme kolem sebe, tedy aspoň ti z nás, kteří vidět chtějí.

15.2.2014 v 17:23 | Karma: 24,62 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická mafie v tichosti buduje penězovod na veřejné rozpočty

Bez povšimnutí médií zůstalo schválení návrhu na založení nadace Český vědecko-technologický institut (CIST) Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). O co jde? Fatální neproduktivita a vědecká impotence akademické sféry v ČR jde ruku v ruce s nejrůznějšími pochybnými praktikami, jak oblafnout svět kolem a v rámci starého židovského tak získat něco za nic, neboť židovský čachr je zřejmě hlavním ideologickým instrumentem současné tzv. vědy.

11.2.2014 v 22:25 | Karma: 23,64 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Rektoři vypráví

Pro čelné představitele akademické obce byl dnešek velmi plodný den. Média vděčně přijímají jejich názory a oni tak mohou prezentovat svoje představy či koncepty, jak by vysoké školství v budoucnu mohlo vypadat.

19.1.2012 v 17:57 | Karma: 17,34 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická recyklace a tvorba extenzivního pseudopoznání.

Principy akademické recyklace a tvorby extenzivního pseudopoznání jako základní formáty akademického prostředí současnosti. V předchozím příspěvku jsem se rozepsal o situaci kontextu novely vysokoškolského zákona a razantní mediální demagogie hlasitých akademických zástupů. Blíže jsem ale neanalyzoval příčiny popsaných obav. K pochopení je třeba detailněji rozvést principy, na kterých stávající akademické prostředí funguje. Oprostit se od dogmat. Zaměřím se na tvorbu vědy, což je nejabstraktnější a proto také nejzneužívanější mantra, kterou akademici v mediální masáži používají.

15.1.2012 v 14:38 | Karma: 13,54 | Přečteno: 992x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik