Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...1

Vždycky jsem chtěla vidět Ameriku,  ale že se na ni budu dívat celého půl roku, to mě nikdy nenapadlo. Taky že dám podnět k tomu, aby tam můj starší syn prožil podstatou část svého mládí...tak to už vůbec. 

Možná k tomu stačí dobrodružná povaha a rozhodování rychlosti blesku. Přemýšlení typu, co by bylo kdyby, mně nikdy nešlo.  Mnoho z toho mě taky naučil partner. Ač o jedenáct roků mladší,  disponoval zralými názory. Jeho: "Řeš věci až nastanou ", jsem už měla hluboko pod svou skořápkou. Stačila jedna návštěva synova kamaráda, který se zrovna vrátil z Oklahomy . A semínko bylo zaseto. Klíčilo krátce. Ještě ani nevyrostlo a já už odcházela na schůzky, kde mě měli naučit,  jak obelstít imigrační a jak se přiblížit americkému snu. Celý tento proces vedl mladý muž, který měl v Americe sestru a ta si přivydělávala, mimo jiné,  tím že inkasovala za proces uvedení do života za velkou louží. 

Bez velkého zaváhání jsem se rozloučila s teplým místečkem v pojišťovně, které mně mohlo poskytovat koláčky bez úmorné práce. Na mou cestu se postupně toužili vydat i oba synové. Už to nebylo jen naklíčené semínko, já už i kvetla a vůně se šířila celým našim prostorem. Načichli i mojí synové a to komplet. Pak už jenom menší etuda na americké ambasádě,  kde jsem sehrála příběh úspěšné podnikatelky, která se syny zřídila,  div né, světové impérium obchodního řetězce.  Vyčerpání touto úmornou zátěží,  všichni jsme zatoužili vidět zemi našich snů, dát si zaslouženou odměnu a nějaký ten týden v ní spočinout. Sázka na logický předpoklad,  že se neodstěhuje celá rodina za práci,  když má tady tak dobře zavedenou, prosperující firmu, vyšla. Odcházeli jsme s vízem. Nedá mně nezmínit staršího syna, který v důsledku pracovních povinností vyjel zřídit vízum po noční službě půjčeným autem kamaráda. Na zpáteční cestě usnul za volantem a auto zrušil. Tuto příhodu jsem se dověděla asi po dvaceti létech,  kdy se prořekl mladší syn. Budu stále doufat,  že je to jen cesta k tomu, jak uchránit matku před starostmi.

Těsně před cestou, jsme se dověděli, že sestru našeho "instruktora " v Americe zajistili a pokud nebude "sedět až zčerná", tak jí hrozí minimálně vyhoštění. V tuto dobu už nás bylo minimálně patnáct proškolených s vízem i letenkou v kapse a to i zpáteční.  Jinak by nás tam ani nepustili. Amerika se srdnatě brání jakýmkoli prácechtivým cizincům a přesto jich tam jsou celé zástupy. 

V naší partičce k odletu byl I kamarád syna, který to všechno způsobil i jeho matka. O ní ještě uslyšíte a nebudou to příběhy zrovna k popukání. A aby se nám neztratila v ději,  říkejme jí třeba Marie. Všichni už jsme byli zpracování,  bylo třeba jen dovařit. Absence naší vůdkyně v Americe nám na klidu nepřidala. Ale bylo nám sděleno,  že náhrada bude. Kdyby nebyla zrovna tato, bylo by jistě méně slz a zoufalství. Ale nebudu předbíhat. 

Parta to byla veselá a cíl cesty Chicago. To co jsem uviděla na letišti,  to nevymyslíš.  Měl nás tam někdo čekat.  Ten někdo byl kamarád,  kterého jsem deset roků neviděla.  Do té doby se naše rodiny kamarádily a to tak, že bez sebe ani krok. Po tom co my se rozvedli, oni taky a naše cesty se rozešly. Těch deset let jsme o sobě neměli žádné zprávy. Když někdo povídá jak je ten svět malý,  když potká souseda z Ostravy s kterým se nepotká ani na chodbě,  v metru v Praze. Trumfuji touto historkou a nemám premožitele.

Vráťa se vrátil do mého života a jen tak náhodou bydlí i v bytě,  kde budeme zatím i my. Než se rozutečeme za svojí práci a  budeme mít svoje bydlení. Přicházíme do domu na předměstí Chicaga do bytu na poschodí.  Tam už bydlí čtyři lidé.  K nim se přidáváme i my v počtu patnáct.  Komplet celá delegace.  Byt je čtyřpokojový, disponuje  osmi postelemi.  Zpočátku velká sranda. Jeden velký nekončící mejdan. Na stole nevysychá "dobrá nálada". Kdo se chce bavit, baví se. Spíše čeká na uvolnění jakékoliv postele.  Kdo jí má,  nesmí z ní odejít. Pokud odejde musí se bavit. Do jeho postele vklouzává ten nejrychlejší. Takhle to jde noci a dny, možná i týdny. Jeden pokoj má jen a jen pro sebe náš "boss". K funkci přišel nečekaně.  Kdo ví jestli v tuto dobu už v něm zrál plán.  Kdo ví,  kdy ten plán vznikl? A byl to plán pekelný.  Stejný jako jeho minulost. Černý jako jeho duše. 

Každý den jsme měli na stole noviny a hledali v inzerátech.  Píše se rok 2000 o internetu víme málo i když už existuje. Probíráme se novinami a hledáme vhodné zaměstnání. Chvílemi se zdá,  že bude, ale je potřeba auto skoro ve všech případech. Vzdálenosti jsou tu v jiném poměru a místní doprava prakticky neexistuje. Ochotní hoši využívají neznalosti poměrů a jeden z domácích nám prodává herku přibližně čtyřicetiletou za 600$. Jsme s Daškou nadšené,  vždyť takové bourák jsme obdivovaly v amerických filmech. Teď jsme majitelky. Že měl ten bourák hodnotu tak 100$, nám radost nepokazilo, protože jsme to zatím ani nevěděly. 

Začalo se blýskat na lepší časy. Intervaly, kdy jsme vybojovali  postel se krátily. V závislost na trhu práce. Mladší syn se dvěmi chlapci poměrně brzy odešli do Ohia uklízet obchodní domy. Štěstí měla i Marie. Nějaký Polák hledal někoho na vaření a úklid domácnosti. Jeden den odjela a za dva byla zpátky. Nedalo se vydržet. Tohle jsem si vysvětlila po svém. Marie potřebovala k rozběhnutí dne minimálně pět skleniček něčeho ostřejšího nebo sedmičku vína.  Bez toho se její životní funkce neobnoví. Chytila jsem se příležitosti a že bych to jako vzala. Varování se ke mně nedostalo. Nebyl ani čas. Vystartovala jsem vstříc příležitosti, dříve než si to někdo rozmyslí. Považovala jsem to za velké terno. Budu mít svou vlastní postel.

Tu jsem měla. 

To bylo asi jediné co důstojný život připomínalo. 

Skončila sranda. Začal boj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Matějáková | sobota 3.2.2024 9:29 | karma článku: 17,03 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Alena Matějáková

Děvče, které prošlo stejnými chodníčky 8.4.1966-29.4.2014

Ten den nikdy nezapomenu. Ta zpráva nás dostihla na terase hotelu v Chorvatsku, po tom co jsme museli změnit plán. Na cestě do Španělska nás dostihla jiná zpráva, že ubytování tam, zaplacené před rokem - neexistuje.

29.4.2024 v 11:48 | Karma: 11,76 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Žiji dál. Zásluhou jedné cigarety.

Prý jsem kočka. Říkají o mně. A já jim věřím. V opačném případě bych dvakrát nepřežila svoji jistou smrt.

27.2.2024 v 3:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...4

Kdyby bylo všechno krásné a snadné, neměli bychom srovnání a chyběla by ta intenzita prožitků. Teď jsem se dokázala radovat hlavně z toho, že mám práci.

13.2.2024 v 7:29 | Karma: 18,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...3

Existují lidé, kteří se neštítí ničeho, když jde o peníze. Peníze jsou modlou a vítězí nad vším. Tady jsem to měla možnost ochutnat ve velmi silném vývaru.

6.2.2024 v 8:55 | Karma: 18,16 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...2

Amerika země neomezených omezení. Tak jsem ji nazývala, když jsem se trochu rozhlédla. Zatím jsem na rozhlížení neměla mnoho možností.

4.2.2024 v 5:46 | Karma: 18,31 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 15,49
  • Průměrná čtenost 391x
Důchodkyně, která odmítá stárnout. Tvrdí, že je třeba být v neustálém pohybu, aby jsme nemysleli na věci nepodstatné a stárnout, je věc NEPODSTATNÁ. Většinu života propodnikala.  Vystudovala střední školu, obor ekonomika zemědělství a téměř sama vychovala dva obrovské syny.  V současné době žije střídavě v Bruntále, Frýdku Mistku a na Bali. Životní cíl je: ve 120 létech  jít z diskotéky a v pokoře skonat na rameni svého 40 letého milence.

Seznam rubrik