Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta začíná...

Přibouchnutí dveří před zimou? Dá  se to tak říct.  Druhý pokus útěku před plískanicemi, tlustých šálami, svetry a vším tím nepohodlím...

          Kufry už chládnou na ulici, zabouchávám dveře a věnuji jen zběžný pohled té ulici, kterou jsem dvacet roků vlastnila. Ano říkala jsem pobaveně: "Mám v tom městě celou ulici." Žádný zázrak.  Jmenuje se Krátká. Jen dva domy. Dost ale na to, aby mě vyhnaly pracovat na sedm roků do Anglie. A aby mně zvedly tlak na zbytek života. Dnes už bez dojetí hodím okem, po několik let nemytých oknech a pocit provinění necítím.  Tak nějak se mi léty rozjasnilo. Začala rozlišovat zrno od plev. Milovnice křišťálového lesku a vzorného úklidu prozřela. Neštěstí dostatečně včas na to, abych na smrtelné posteli nemusela plakat, jak je ten život krutý. Dostatečně umíněně jsem si dupla nožkou, že šest opravených domů stačilo a tento na ulici Krátké,  je skutečně ten poslední. Teď už skutečně každá minuta zbytku života musí být zábavou. Chcete-li, procházkou růžovým sadem.

          Seznamte se, prosím, s účastníky cesty.

Tadeáš,  63 let, předčasný důchodce, rozvedený,  1 syn, 1 vnučka 

 Alena, 67 let, dlouho důchodkyně,  rozvedená, 2 synové,  2 vnoučata 

Tvoří pár 13 let.

Ti dva nepostojí, neposedí, stále něco chystaj... řečeno písní paní Rottrové.

Podnikli spolu několik cest a z každé se vrátili zdraví, neporušení, bohatší o zážitky.  K těm,  které stojí za zmínku: 2016 Nikaragua, Kostarika- 1měsíc, 2022-23 Bali - 3 měsíce. Itálii,  Chorvatsko, Turecko,  Egypt nepočítaně. 

           Sedím na letišti v Manile s vděčností za náš průběh cesty. Té loňské se vzrušením nevyrovná.  Letos jsme si jen dvakrát prošli kontrolou, neb Tadeáš se na půl  hodiny stal pánem s cizím jménem. Vina tentokrát výjimečně na straně opačné.  Paní u check-in byla asi zamilovaná. To vloni při cestě na Bali to byl výživnější příběh.  Tentokrát paní u check-inu tupě zírala do počítače a kroutila hlavou, kroutil hlavou i její kolega. Po tomto dvojité údivu jsme se dověděli verdikt. Letenka neexistuje.  Jak neexistuje,  když je zaplacená pět měsíců? Ale to jen v mojí hlavě.  Byla zrušená jen pár dnů po pořízení.  Ale to já se nedozvěděla, protože číst "nezajímavé" maily je pro mou božskou podstatu nadlidský výkon.  Trochu (no trochu více) jsme si připlatili a letěli o tři dny později.  Dodnes s láskou vzpomínáme na ty tři krásné předvánoční dny ve Vídni. Celkově už jsme smíření s průsery, které si sami vyrobíme,  protože v konečném efektu jsou k nezaplacení. 

          Jak jsem zmínila,  sedím na letišti v Manile,  kde jsme se dostali jedenáctihodinovým letem z Istambulu a v uších mi doznívají komentáře přátel,  kteří by prý takovou cestu nevydrželi. Krásně jsme se několikrát najedli, vyspali a a jsme tady. Rozhlížím se kolem, prohlížím si místní muže a konstatuji,  že narodit se v této krajině,  zemřela bych jako panna. Nic úchvatného. Krajinu jsme zvolili dobře.  Žádná lítost nad odkvétájící krásou.  Jsem si jistá,  že všechno nahradí příroda Filipín. A máme i novou zkušenost. Nejen jedenáct hodin letu do Manily, ale i jedenáct hodin čekání na let na Palawan. Prý jeden z nejhezčích ostrovů světa.  Chceme jej vidět a věděli jsme to už dlouho. Letenka koupena už doma,  zpáteční do Manily ještě ne. Problém kufr. Pokud dvacetikilový máme, mimo příruční zavazadlo, cena letenky se strojnásobí a to co je v něm zabaleno,  nebudeme potřebovat. Například takový oblek potřebný na zpáteční cestu zaoceánskou lodí,  využití nulové. Úschovnu zavazadel nacházíme poměrně lehce. I ceny příznivé.  Na dva týdny v přepočtu asi 1700 Kč. Nevím jestli jsme se více zichrovali my nebo oni. Pas myslím samozřejmostí,  fotka obličeje,  tři podpisy, telefonní číslo. Jsme v klidu.

          Opouštíme kufr i letiště.  Dvě hodiny před odletem zjišťujeme, že odlétáme z terminálu  2 na druhé straně ranveje.  Je nutné překonat kilometrovou vzdálenost,  která se vzápětí změní v nekonečnou.  Autobusem, který má dny slávy dávno za sebou.  Celý se chvěje a drnčí a ty minuty ubíhají. I my se chvějeme a možná i drnčíme. Minuty neúprosně letí a jedenáctihodinové čekání se smrskne do půlhodinky hrůzy. Po tom co nás provezl  několika čtvrtěmi Manily jsme let přece jen stihli.  I vodu a kávu dostali. Dopad na hornatý ostrov byl vysvobozením. Jsme v cíli a nic nás nemůže dostat z dovolenkového módu. Je ráno a dostatek času.  Rozhodujeme,  že na ubytování dojdeme pěšky.  Bohulibé rozhodnutí nám ztěžují stovky řidičů jakési rykši, která je hybrid motorky s obrovskou kapotou, která pojme nepočítaně lidí i zavazadel. Tyto musíme odmítat a tvrdošíjně se prodíráme tou plechovou kavalérii. Je 7 hodin ráno,  pot stéká všude a počasí nemálo podobné obsahu prádelního hrnce, nás okrádá o úsměv. Utíkáme před ochotou prostoupenými řidiči a začínáme si připadat jako trucovité děti.  Zatím máme navrch. Ty bahnité uličky mě donutily sundat nejdražší obuv z mé obuvotéky. Cestu nám kříži psi, kteří se chtějí mazlit. Mazlavé bláto si nás někdy přeje posadit. V cíli sedám na zadek a to doslova. Rozprostírá se nám před očima ráj,  který jsme tu vůbec nečekali.  Ochotná paní, co jedna...je jich tu několik a všechny se zajímají o naše přání. Dostáváme krásný pokoj v poschodí a Tadeáš pivo.  Pomáhám mu s ním a podezřele rychle z nás dělá rozpustilé děti, které přejmenovaly naší destinaci na Fifipiliny a následnou na Bambuli.  V polospánku se ještě dovídáme,  že za dvě hodiny dorazí tři Češi. 

My už chceme jenom spát. 

 

 

?

 

Klepněte a táhněte pro přesunutí

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Matějáková | středa 8.11.2023 11:01 | karma článku: 13,26 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Alena Matějáková

Děvče, které prošlo stejnými chodníčky 8.4.1966-29.4.2014

Ten den nikdy nezapomenu. Ta zpráva nás dostihla na terase hotelu v Chorvatsku, po tom co jsme museli změnit plán. Na cestě do Španělska nás dostihla jiná zpráva, že ubytování tam, zaplacené před rokem - neexistuje.

29.4.2024 v 11:48 | Karma: 11,76 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Žiji dál. Zásluhou jedné cigarety.

Prý jsem kočka. Říkají o mně. A já jim věřím. V opačném případě bych dvakrát nepřežila svoji jistou smrt.

27.2.2024 v 3:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...4

Kdyby bylo všechno krásné a snadné, neměli bychom srovnání a chyběla by ta intenzita prožitků. Teď jsem se dokázala radovat hlavně z toho, že mám práci.

13.2.2024 v 7:29 | Karma: 18,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...3

Existují lidé, kteří se neštítí ničeho, když jde o peníze. Peníze jsou modlou a vítězí nad vším. Tady jsem to měla možnost ochutnat ve velmi silném vývaru.

6.2.2024 v 8:55 | Karma: 18,16 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...2

Amerika země neomezených omezení. Tak jsem ji nazývala, když jsem se trochu rozhlédla. Zatím jsem na rozhlížení neměla mnoho možností.

4.2.2024 v 5:46 | Karma: 18,31 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 15,49
  • Průměrná čtenost 391x
Důchodkyně, která odmítá stárnout. Tvrdí, že je třeba být v neustálém pohybu, aby jsme nemysleli na věci nepodstatné a stárnout, je věc NEPODSTATNÁ. Většinu života propodnikala.  Vystudovala střední školu, obor ekonomika zemědělství a téměř sama vychovala dva obrovské syny.  V současné době žije střídavě v Bruntále, Frýdku Mistku a na Bali. Životní cíl je: ve 120 létech  jít z diskotéky a v pokoře skonat na rameni svého 40 letého milence.

Seznam rubrik