Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Křížové tažení soudruha Kotrby

Štěpán Kotrba, svérázný publicista píšící pro Britské listy, podal stížnost Radě ČRo na svého kolegu Adama Drdu a obvinil jej z údajného porušení zákona a interních předpisů ČRo.

Kotrba vedl své křižácké tažení způsobem, který víc než co jiného připomíná stranické kádrování. Vlastně stále vede, protože v pondělí se objevil na Britských listech další text napadající Adama Drdu. Celá kauza je především ilustrativní ukázkou demagogie.

Ve skutkové podstatě své stížnosti adresované Radě ČRo Kotrba nejprve uvádí citace z textu Adama Drdy, které mu vadí: "…stupidní předsudky…", "…lidi, jejichž duchovní obzor přesahuje svět Krkonošských pohádek...", "…paní Bobošíková, byť je to legrační figura…", "...jeho nacionalistická kampaň…byla strašně hloupá a naprosto iracionální…",atd.

Pro srovnání, Kotrbův výrazový slovník, z namátkou vybraných textů na Britských listech, vypadá takto: "…hysterizující politická demagogie…", "Je vulgární, je sprostý, je povýšený a je primitivní…", "…pak se mu směje do xichtu, jak je neschopný, že z hovna neupletl bič…", "…grázla Ivana Langera a žvanila Petra Štěpánka…", "…ČSSD nikdy žádnou revoluci neudělala, protože je jak gojská předkožka (celou dobu překáží a když se jde na věc, tak se stáhne)." Na poslední dvě citace by se dal vztáhnout Kotrbův názor prezentovaný v jednom z jeho starších textů: "Do demokratické společnosti nepatří na půdě veřejné služby urážet kandidáty na prezidenta, ani jiné veřejně činné osoby a nálepkovat je sprostými výrazy…". Kotrba zřejmě trpí rozdvojením osobnosti, nebo si jen zkrátka ve své zaslepenosti už nevidí do úst. Navíc jeho "publicistický" slovník jde, dle mého názoru, ještě o stupeň níž než ten Drdův.

Kotrbovo tvrzení, že Drda svým komentářem "…šíří nenávist a vyvolává zášť vůči voličům a podporovatelům Miloše Zemana, stejně jako proti Miloši Zemanovi…" a "...svou jednostranností je otevřenou propagací kandidáta Karla Schwarzenbergera…" překrucuje skutečnost. Drda ve svém textu nešetří žádného kandidáta, včetně zmíněného Schwarzenbergera ("…cizák, neumí perfektně česky, je pokrývač Kalouska…") a pouze na závěr dodává: "…pokusit se co největšímu množství lidí věcně vysvětlit, proč je Zeman horší – a co by se mohlo stát, kdyby tu za krátký čas byl jednobarevný Senát, jednobarevná Sněmovna, a k tomu prezident, který je bohužel vyzpytatelný jen v tom nejhorším."

Všechny výše uvedené výhrady označuje Štěpán Kotrba za porušení Zákona 231/2001 Sb. o rozhlasovém a televizním vysílání a Zákona 484/1991 Sb. o Českém rozhlase a interních pravidel ČRo. Z paragrafů zákonů cituje např. tyto pasáže:

"Provozovotel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů..."

"Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti..."

"...nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy, nadávky..."

Původním vzděláním akademický sochař Kotrba se tímto dovolává především objektivity. Nechápe, jako publicista samouk, že žánr komentáře má ze své definice vyjadřovat názor subjektivně. Objektivity v rámci rozhlasu má být dosaženo zveřejněním dalších subjektivních názorů.

Co se vulgarismů a nadávek týče, text Adama Drdy nejde nikdy pod hranici toho, co předvedli v médiích jiní, nevyjímaje Drdovým článkem údajně poškozeného Miloše Zemana. Pokud má být Drda za svůj expresivní způsob vyjadřování popotahován, mělo by být stejně měřeno i Zemanovi a dalším.

Zatímco Adam Drda se ve svém komentáři vyjadřuje sice expresivně, zato přímočaře, Štěpán Kotrba jedná záludně a pod rouškou morálního rozhořčení a obhajoby veřejného zájmu ventiluje svou osobní averzi. Více než jeho slovník odpuzuje jeho pokrytectví.

Navzdory uváděným citacím a paragrafům Kotrba nikde neuvádí, co konkrétně z té snůšky citací považuje za porušení toho kterého paragrafu. Jeho stížnost se nese ve stejném duchu jako jeho články. Vznese obvinění, všechno prošpikuje spoustou emotivních prohlášení a arogantního poučování, ale zcela chybí jednoznačné argumenty ve smyslu: pan Drda řekl toto a tím porušil tento konkrétní paragraf.

K faktickému pozadí této kauzy leccos naznačuje životopis Štěpána Kotrby: 1986-1992 člen KSČ, od roku 1995 člen ČSSD. Adam Drda: antikomunista, navíc jako publicista i úspěšnější (Cena Ferdinanda Peroutky) než rozporuplný Kotrba. Podle zdrojů iDnes má levičák Kotrba na Drdu "spadeno" už léta, ostatně některá jeho vyjádření v textech to naznačují.

Vrcholem všeho pak je, že stejným způsobem komunikuje Rada ČRo. Není od věci připomenout, že i Kotrba byl svého času jejím členem a jeho funkční období se překrývalo z prvním funkčním obdobím místopředsedy Zoubka. Ten stěžovateli, a svému bývalému kolegovi Kotrbovi, odpovídá: "…Členové Rady se seznámili s obsahem Vašich výhrad a seznali jako oprávněnou stížnost na glosu Adama Drdy. Zároveň konstatujeme souhlas s vyjádřením ředitele Centra zpravodajství ČRo, pana Mgr. Tomáše Pancíře, které je zcela vyčerpávající."

A jak vypadá to údajně "vyčerpávající" vyjádření Pancíře? "Bohužel nezbývá než uznat, že stížnost Štěpána Kotrby na povolební glosu Adama Drdy vysílanou na Rádiu Česko je opodstatněná. Text …skutečně není v souladu s vnitřními pravidly Českého rozhlasu…. Vysílání se řídí speciálními pravidly, která byla i publikována na webu Českého rozhlasu. Bohužel, v tomto případě se zainteresovaní zaměstnanci těmito pravidly neřídili, což bylo řešeno jejich postihem…" Opět jen jalové fráze a naprostá absence konkrétního obvinění, proti kterému by se šlo ohradit nebo s ním polemizovat. ČRo však zašel ještě dál a přestože byl Drdův příspěvek odvysílán a následně zveřejněn v písemné podobě, odmítl mu vyplatit honorář.

Osobně nevidím v této kauze problém v samotném Štěpánu Kotrbovi. Za zásadní problém považuji selhání Rady ČRo, která nedostála povinnostem, za které je občany tohoto státu placena. Záměrně píšu občany, protože podstata problému je v tomto případě stejná, jako v řadě dalších státních institucí. Naše politická reprezentace stále nechápe, že tato místa by měla být primárně obsazována odborníky v daném oboru, že se nejedná o žádné odkladiště politických mrtvol nebo dokonce trafiky pro kamarádíčky za prokázané služby.

Za této situace bych viděl jako odpovídající následující postup:

1. Panu Drdovi bude vyplacen honorář, který mu náleží.

2. Mgr. Bohuš Zoubek (místopředseda Rady ČRo) a Mgr. Tomáš Pancíř (ředitel Centra zpravodajství ČRo bez dalšího odstoupí z funkcí, ve kterých selhali.

3. S panem Štěpánem Kotrbou bych naložil dle jeho vlastního receptu, který chtěl ordinovat kolegovi Drdovi, tedy "...rozvávání pracovního poměru či smlouvy o vytvoření autorského díla apod." a vztáhl bych to na celou oblast státních služeb, ze kterých tento člen ČSSD již delší dobu těží.

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Vaněk | úterý 5.2.2013 8:40 | karma článku: 25,27 | přečteno: 3442x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kdyby se tolik neotálelo s pomocí, byla by Ukrajina na tom líp, naznačil Pavel

9. května 2024  12:47

Kdyby pomoc Západu Ukrajině přišla dříve, mohla se situace na ukrajinské frontě vyvinout jinak,...

O víkendu by v Česku znovu mohla být vidět polární záře. Podmínky budou ideální

9. května 2024  12:33

O víkendu by v Česku opět mohla být vidět polární záře. Důvodem je mimořádně eruptivní aktivita...

Dvoumetrový Barron Trump koketuje s politikou, bude na sjezdu republikánů

9. května 2024  12:33

Nejmladší syn Donalda Trumpa Barron už za pár měsíců vstoupí do vysoké politiky. Bude součástí...

Strážníci našli u hřbitova červeně polité auto, byla na něm prasečí hlava s nožem

9. května 2024  12:24

Auto polité červenou barvou a prasečí hlava se zabodnutým nožem. Neobvyklý nález překvapil v noci...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.