Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vaříme s Milošem Zemanem

Na příkladu úspěchu kuchařky Vaříme s Láďou Hruškou s 300 000 prodanými kusy se dá krásně ukázat, jak funguje sebezahledění tzv. "pražské kavárny" a jaká je realita mezi běžnými lidmi v ČR. Dovolím si trochu drsné přirovnání.

Hruška je takový Zeman nebo Babiš, či kdokoliv, kdo nabízí rychlé recepty na problémy "obyčejných lidí". Vaněk nebo Pohlreich jsou pak jejich protipóly, něco jako Havel nebo alespoň Schwarzenberg. Mají rádi kvalitu, jsou ochotni si za ní zaplatit, až to často přechází do určitého snobismu. Osobně miluji recepty od Vaňka, mám doma dvě jeho kuchařky, ale uvařit podle nich kvalitní oběd znamená nakoupit i kvalitní suroviny, což není levné. Pokud se výsledek vydaří, tak se s ním "musíte" okamžitě pochlubit na Facebooku, přidat podle koho jste vařili a že to kuře je z domácího chovu kousek za městem a ne vyhnané vším možným z chovu Agrofertu, který jich denně vyprodukuje stovky tisíc. Přátelé, kteří jsou podobného ražení, vám to vztekle "olajkují" a příště si také musí podle Vaňka něco uvařit, aby ukázali, že také jedí kvalitně. Taková malá "pražská kavárna", ač nemá s Prahou nic společného, je na světě. 

Zatímco ti, co vaří dle Hrušky, vědí, že nejedí nic extra. Chtějí jednoduché a co nejlevnější jídlo, které je zasytí a nenechají na něm polovinu výplaty. Chlubit se s tím před svými přáteli nebudou, kdo by se také chlubil chudobou? Možná se občas ukáží na tzv. farmářských trzích a zanadávají si na kvalitu potravin v ČR: že tu "žereme blafy". Jenže výsledky prodejů knih stejně jako prezidentské volby jen tak nezamaskujete. Dle sociálních sítí podle Hrušky nikdo nevaří, posmívají se mu a povyšují nad tím, že česká gastronomie jde do pekla. Kdo že to může jíst? Já nikoho neznám! A ejhle, je tu 300 000 prodaných kusů. Zemana také "nikdo" nevolil a zvítězil nadpoloviční většinou v přímých volbách. Jsou proti němu demonstrace pár tisíc lidí, ale další stovky tisíc ho na venkově a v menších městech milují. Nikdo z nich to nahlas neřekne, protože se to nesluší a někteří jejich "přátelé" by z nich udělali póvl a idioty, že můžou volit takového burana a hulváta, ale oni budou, potichu a v dalších volbách. A když ne jeho tak Babiše, či spíše oba dohromady. 

Změnit toto může jedno. "Pražská kavárna", či jak nazvat do sebe zahleděnou inteligenci naší země, se přestane povyšovat a začne pro ten jejich "prostý lid" něco dělat. Obráceně to bohužel nepůjde. Pokud máte hluboko do kapsy, tak nepřemýšlíte nad kvalitou, ale nad kvantitou. Stejně jako jsou vám šumák lidská práva a kdo si rozdělí Ukrajinu, když se potácíte na pokraji osobního bankrotu či vyhazovu z práce. To ale neznamená, že se má lidu dávat něco zadarmo, spíše pro něj připravit lepší a srozumitelnější "recepty".

Autor: Martin Schovanec | středa 10.12.2014 6:30 | karma článku: 26,80 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Koho volit v Lounech?

Bydlíte v Lounech a chystáte se 10-11.10. jít volit? Možná vám tento text pomůže vybrat tu správnou kandidátku.

27.9.2014 v 19:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika

Martin Schovanec

Zde žijí lvi

Zde žijí lvi (latinsky Hic sunt leones), takto na starých mapách označovali místa, která byla neprobádaná a kde žili barbaři a další různí nebezpeční tvorové. A takto vtipně také nazvali v posledním čísle magazínu Forbes článek o tom, proč ČR stále hraje druhou ligu pro velké mezinárodní společnosti, jenž u nás stále nespustili svoji službu či zde oficiálně nenabízí svoje zboží. Ač se Forbes profiluje jako magazín, který když přečtete, tak máte sto chutí začít něco dělat, tak tenhle článek je trochu depresivní vyjímkou, alespoň pro lidi, kterým na ČR záleží a kteří, stejně jako já, na tento předsudek naráží posledních 10 let.

9.9.2014 v 7:45 | Karma: 13,19 | Přečteno: 868x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Šestihodinový pracovní den? Zatím s obtížemi.

Určitě se mnou bude souhlasit většina pracujících, že v práci tráví více času než by bylo zdrávo a že by ho část rádi věnovali rodině, koníčkům, sportu apod. Na druhou stranu ale chtějí peníze, kariéru a nebo je prostě budování podniku baví a v práci tak tráví velkou část dne dobrovolně, i když by si dokázali zařídit být v práci šest hodin třeba i za méně peněz. Možná z těch peněz ale není třeba slevovat, stačí "jen" toho zvládnout více.

8.8.2014 v 8:38 | Karma: 10,34 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Koho mi jen připomínáš?

Ač si všichni o sobě myslíme, jak jedinečné a svébytné osobnosti jsme, pravda to až tak úplně není. Díky své práci, kurzům angličtiny, přátelům, přítelkyni, rodině apod. , jsem za poslední roky poznal určitě stovky nových lidí, s kterými jsem strávil dost času, abych je alespoň částečně poznal. Čistě náhodou jsem tak vysledoval pro mě zajímavou věc, že po hodině bavení se s někým novým o něm často vím víc, než mi řekl. Znám totiž velmi dobře někoho, kdo je stejný "povahový model".

21.7.2014 v 15:40 | Karma: 8,89 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Martin Schovanec

Můj boj s angličtinou

Můj boj s angličtinou byl dlouhý a v podstatě do roku 2012, kdy jsem se s tím rozhodl už konečně něco dělat, plný proher. Začalo to už na střední škole, kde nás nalákali na angličtinu a po nástupu na školu se omluvili, že nás je ve třídě málo a že holt budeme všichni dělat němčinu, kterou jsem nesnášel a velmi úspěšně jsem do dneška zapoměl vše krom počítání a pár nejběžnějších slovíček. Později jsem se díky hraní počítačových her naučil některá slovíčka sám, ale ta se ukázala v běžném životě nepoužitelná. Můj nejoblíbenější "word list" se skládal převážně z anglických názvů všech možných zbraní, vojenských hodností, středověkých povolání, staveb atd. Gramatiku jsem neuměl vůbec a v dospělosti na dovolené se můj způsob komunikace omezil na jednoslovné odpovědi + jsem u sebe objevil talent na pantomimu při ukazování všeho možného :-).

13.7.2014 v 18:40 | Karma: 12,57 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.