Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zde žijí lvi

Zde žijí lvi (latinsky Hic sunt leones), takto na starých mapách označovali místa, která byla neprobádaná a kde žili barbaři a další různí nebezpeční tvorové. A takto vtipně také nazvali v posledním čísle magazínu Forbes článek o tom, proč ČR stále hraje druhou ligu pro velké mezinárodní společnosti, jenž u nás stále nespustili svoji službu či zde oficiálně nenabízí svoje zboží. Ač se Forbes profiluje jako magazín, který když přečtete, tak máte sto chutí začít něco dělat, tak tenhle článek je trochu depresivní vyjímkou, alespoň pro lidi, kterým na ČR záleží a kteří, stejně jako já, na tento předsudek naráží posledních 10 let. 

V článku řeší firmy jako Apple, Amazon, Netflix, Kickstarter a další, ale je to jen špička ledovce. V herním průmyslu, kde posledních 13 let podnikám, na toto narážím každý den a je to takový skleněný strop jakéhokoliv rozvoje u nás. Když jste začínající firma, tak vám to tak nepřijde, ale jak dorostete do určité velikosti, vaši zákazníci se stanou náročnější a začnete se ohlížet, jak to dělají v zahraničí, tak narazíte do ono stropu, neviditelné bariéry a rozvoj končí. Chcete pro své zákazníky také onu sběratelskou edici hry, ale zjistíte, že je jen pro vybrané "západní trhy". Chcete získat zlomek peněz z inzerce, které jedna nejmenovaná firma utratila v menším Dánsku na mnohem menším webu takovou měrou, že v ČR by z toho žilo několik herních webů celý rok a narazíte na to, že v ČR nemají pobočku a že vlastně ani nemáme tak velkou kupní sílu jako Dánové. Chcete lokalizovat hru do češtiny? Tak dodejte velké množství kusů. Dodali jste? No, víte, strategicky v blízké době neplánujeme v tomto regionu fungovat napřímo, takže do lokalizace nejdeme. Ha! Když na toto narážíte každý den, tak už vám ani nepřijde, že konzole XBOX ONE tu s velkou pompou startovala před pár dny po skoro roce než na bohatších trzích a to můžeme být ještě vděční za silné lobby místní pobočky Microsoftu, jinak by na XONE hrála dříve snad i celá Afrika.

Četl jsem ten článek ve Forbesu několikrát, zda se tam dobrali nějakého rozumného vysvětlení. Ale jsou to jen známé: malý trh, malá kupní síla, chceme se věnovat svým hlavním trhům a další klasické fráze. Zas tak malý trh ale nejsme, 10 miliónů zákazníků + 5 ze Slovenska (většinou nás berou dohromady) je už slušné číslo a mysleli si to i nadnárodní společnosti celá devadesátá léta, kdy tady chtěl být snad každý. Chtěla tu být každá banka, obchodní řetězec a i ty herní firmy si tu zakládaly vlastní pobočky či si tu přes místního partnera chystaly půdu do budoucna. A zde vidím ten hlavní důvod současné deziluze, kdy tytéž firmy zavírají krám a další se sem nehrnou: moc jsme si na to zvykli i když tomu neodpovídal náš výkon, trh a celkový přístup. S naší mentalitou "svět přijde za tebou" jsme zpohodlněli a svým přístupem "ČR jako pupek světa" čekali, že se z nás v zahraničí postaví na hlavu a že do 89. roku všichni čekali jen na nás. Věřte, nečekali. Jen jsme byli velikostí ideální testovací trh. Někteří se zde uchytili, někteří ne a zkouší to dál na východ. My jsme se přestali snažit a místo, abychom se od nich něco naučili, nasáli zkušenosti, tak jsme jim dávali rady, jak se to má správně dělat, i když jsme nevěděli často nic. Není to jen v byznyse, ale hodně je ten "český přístup" vidět v poslední době třeba v politice. Ta stagnace v myšlení, rozvoji a vlastně ve všech oborech v posledních několika letech naprosto extrémě dusila zemi a my se přitom divíme, že se sem zahraniční firmy už nehrnou tolik co dříve.

Jak z toho ven? Asi bychom měli začít u sebe. Přestat brečet, že tahle firma ČR ignoruje a že ji nestojíme ani za jednu odpověď emailem a začít dělat něco pro to, aby nás chtěla sama. Je to jak v byznyse. Pokud musíte hledat investora, tak je něco špatně, investoři se o vás mají přetahovat. Chtělo by to hlavně přestat hledat tu naší idiotskou "českou cestu" ve všem, co jen jde a podívat se na úspěšné projekty a řešení kolem sebe a opisovat, opisovat a ještě jednou opisovat. Nevymýšlet si vlastní zákoníky a vzít v Evropě ten nejlépe fungující, stejně se inspirovat na nejlépe fungujícím školství, vědě, státní správě, zdravotnictví. Nehledat žádné Babiše zachránce a tatíčky prezidenty Zemany, ti poslední nám pomůžou. Stačí vyrazit na rok do zahraničí, okouknout, jak to tam dělají a pak to zkopírovat + případné drobné úpravy, kde to nejde jinak Pak můžeme zas poslat email do Applu a zeptat se jich, proč v tak boháté a rozvinuté zemi jako je ČR vydávají své hlavní produkty až v druhé vlně. Nebo zavolat do Netflixu, že nemají asi aktualizované mapy, a že železná opona v Evropě už dávno padla. Že se asi spletli, že tu nežijí lvi, ale lidé se lvem ve znaku a v srdci. Pak přijdou a budou žebrat o naše peníze, dříve ale vážení přátelé NE.

Autor: Martin Schovanec | úterý 9.9.2014 7:45 | karma článku: 13,19 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Miliony na účtech, ale také dluh mamce. Jaký majetek mají čeští europoslanci

22. června 2024

Premium Nově zvolené europoslance nečeká v Bruselu v červenci jen první zasedání, ale také majetkový...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

„Je to má vlast.“ Za Ukrajinu válčí i vojáci z řad vietnamské komunity

22. června 2024  9:05

Sledujeme online Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.