Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šestihodinový pracovní den? Zatím s obtížemi.

Určitě se mnou bude souhlasit většina pracujících, že v práci tráví více času než by bylo zdrávo a že by ho část rádi věnovali rodině, koníčkům, sportu apod. Na druhou stranu ale chtějí peníze, kariéru a nebo je prostě budování podniku baví a v práci tak tráví velkou část dne dobrovolně, i když by si dokázali zařídit být v práci šest hodin třeba i za méně peněz. Možná z těch peněz ale není třeba slevovat, stačí "jen" toho zvládnout více.

V posledních měsících jsme nad tím také přemýšlel. Hodně nových projektů ve firmě, potomek na cestě a další soukromé aktivity a najednou jsem zjistil, že abych to vše stíhal, asi bych měl vyškrtnout spánek, který ale miluji ;-) a bez něj bych nedokázal celý den fungovat a nebo opravdu hodně slevit ze svých nároků, což se mi samozřejmě nechtělo. Co s tím? Jako první věc bylo potřeba zanalyzovat problém a to, zda opravdu celou dobu v práci pracuji. Jak jednoduché!

Zaregistroval jsme se na službě www.toggl.com (většina věcí zdarma). Je to velice jednoduché ale o to přehlednější měřítko času. Vytvořil jsem si tam několik projektů jako emaily, běžné provozní věci ve firmě, programování, rozvojové věci, porady/schůzky atd. Vždy, když nějakou takovou činnost konám, tak si měřítko zapnu (mají i aplikace na mobilu, takže když pracujete v terénu, není to problém) a když skončím, tak zas vypnu. Je potřeba to opravdu poctivě hlídat a když zapomenete, tak zpětně čas upravit. Od začátku jsem si určil, že to budu zapínat jen když dělám nějakou smysluplnou činnost pro firmu, žadné přesuny na oběd, žadné kecání ve firmě s kolegy či zařizování soukromých věcí - jen čistě práce, která má nějaký výsledek či je prostě potřeba udělat. Po cca měsíci měření jsme byl z výsledku šokován. I když jsem v práci seděl od 6:00 ráno do min. 16:00 (to je 10 hodin!) tak málokdy se počet hodin naměřené pracovní aktivity dostal přes 6 hodin a to si myslím, že pracuji usilovněji než plno lidí co znám. Zjistil jsem tedy jednoduchou věc, že cca 40% pracovního času je vyhozeno do luftu, že bych klidně mohl v práci trávit o 2 hodiny času méně, ale udělat toho ještě mnohem více než nyní. Výsledkem by byl nejen lepší pocit z hodně udělané práce, ale i čas na rodinu a další aktivity.

Určitě jste zažili, že když jste v časovém presu, máte před uzávěrkou/zkouškami, že za méně času dokážete zvládnout více? Důvod je většinou jednoduchý a to zaměření se na úkol, žádné rozptylování miliony věcí kolem, ale prostě udělat daný úkol, protože jinak přijdete o práci nebo propadnete u zkoušky. Máte na něj přesně vymezený čas a co za to dobu musíte zvládnout a většinou, světe div se, to zvládnete. Nejsem moc zastáncem nechávání věcí na poslední chvíli, ale nejde zapřít, že to funguje. Po tom měsíci důkladného měření jsem zjistil, že to mělo vedlejší a velmi podobný efekt. Když jsem na Toggl zapnul měření projektu "emaily", tak jsem si k nim sednul a nedělal jsem nic jiného než vyřizování mailů, žadné pokukování na Twitter, žádné čtení stránek kolem a zanášení si hlavy dalšíma věcma, prostě jen odpovídat na emaily a posouvat věci dál, aby kvůli mě nestál nějaký projekt. Ne že bych se nechtěl podívat na Twitter, ale prostě mě tam běžel čas na emaily a věděl jsem, že teď se jim musím věnovat nebo budu muset aktivitu stopnout. U čehož jsem věděl, že mě to pak zkazí denní průměr :).

Doporučuji toto zkusit, když už vám to nezvedne produktivitu, tak se třeba dozvíte jednu nemilou skutečnost a to, že velkou část dne trávíte věcma, které s prací, za kterou dostáváte peníze, moc nesouvisí. A třeba s tím začnete něco dělat dříve, než to zjistí zaměstnavatel a nebo než vás doženou problémy doma, že trávíte moc času v práci :). Když se budete snažit (mám to taky v plánu), tak za šest hodin v práci uděláte stějně jako jiní za hodin deset. A zatímco oni přijdou domu totálně vyšťavení a lehnou si tak maximálně před letevizi, protože denní kapacitu energie nechali v práci, vy můžete dělat něco pro sebe či okolí nebo prostě jen lenošit a věnovat se sobě a odpočívat.

PS: Do práce jen na šest hodin? Ve Švédsku experimentují s kratší pracovní dobou, článek zde.

Autor: Martin Schovanec | pátek 8.8.2014 8:38 | karma článku: 10,34 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 941x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.