Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho volit v Lounech?

Bydlíte v Lounech a chystáte se 10-11.10. jít volit? Možná vám tento text pomůže vybrat tu správnou kandidátku.

Blíží se nám komunální volby a devět politických stran se v Lounech bude ucházet o náš hlas. A pokud nechcete, stejně jako já, vybírat jen dle známých jmen na kandidátkách (klasicky plné populárních a známých lékařů a učitelů), pak si budete muset přečíst jejich volební programy. Ale než se do toho pustíte, tak je dobré si nejdříve sestavit takový malý vlastní "program" a až pak hledat stranu, která se mu co nejvíce blíží. Zde jsem si dovolil sepsat ten můj.

Bezpečnost
Louny jsou relativně bezpečné město, alespoň pokud se vyhýbáte určitým lokalitám, zavíráte oči nad opíjejícími se nezletilými a nejste žena. Já dlouho Louny považoval za bezpečné město, ale není to tak slavné. Ženy a dívky se večer musí vracet z párty taxikem, pěšky sami chodí jen vyloženě dobrodružné typy. Případů znásilnění či napadení kolem sebe slyším hodně. Večerky (nemusí být jen vietnamské) prodávají alkohol nezletilým a za letních večerů u jejich prodejen hlučně kempují. Je veřejným tajemstvím, že tyhle večerky jsou navíc ideálním místem k sehnání drog. Louny nemají takové ty klasické vyloučené lokality jako většina měst v Severních Čechách, ale pár budoucích kandidátů se tu rýsuje a stačí málo a bude to problém. Pokud mají být Louny příjemným místem pro život, tak se tyhle zmíněné body musí rychle řešit.

Rozvoj a nová výstavba
Naštěstí jsou pryč doby populačního boomu a nezřízeného stavění paneláků na troskách historických domů. Postupný rozvoj, opravování starých a stavění nových domů s byty je ale pro město důležité. Nejsem však zastáncem rozšiřování Loun do stran, do tzv. "satelitů" rodinných domů, navíc všechny stavěné jak přes kopírák. Roztahání obytných zón tříští centrum města, které se postupně vylidní, když lidé budou bydlet někde na okraji. Na náměstí, přirozené městské centrum, se pak podívají tak akorát při nějakých slavnostech. Radši bych byl pro zahušťování centra a blízkého okolí, volných parcel, kde roste akorát lebeda, je tam mraky, není třeba ukrajovat další kus přírody a úrodné půdy na okrajích města.

Kulturní vyžití
Nejsme v tomto bodě na tom nijak špatně. Festivaly, koncerty, divadlo, kino, staronový kulturní dům Zastávka, lounské slavnosti, dětské akce a mraky dalšího. Zní to dobře a myslím, že nám města podobné velikosti můžou závidět. Faktem ale je, že většina lounských toto neocení. V Lounech se za kulturu moc rádo neplatí a když na nějaké akce parkrát jdete, zjistíte, že tam narážíte většinou na stejné tváře. Lounská masa se akorát tak jednou za rok hecne a jde na Lounské vábení a to ještě za předpokladu, že bude stále zdarma, bude hezké počasí, bude tam dost piva, ohňostroj a velké kapely, jinak budou brblat. Tohle se ale asi nedá řešit jinak, než vytrvale kulturu v Lounech podporovat, dělat ji i pro "běžné" lidi a doufat, že časem se to stane pro ně běžné a sami se začnou angažovat.

Lékařská péče
Zrušená lounská nemocnice je již klasickým evergreenem a dokáže rozohnit v debatě i jinak klidného voliče. Jiná otázka je, zda by Louny dokázali nemocnici uživit a zda by tam také pracovali kvalitní doktoři. Každopádně i neexistence pořádné pohotovosti, kdy musíte jezdit do Žatce či Mostu je extrémně špatná věc a pokud se někdo rozhoduje, kde zapustí svoje kořeny a zestárne, tak město bez pořádné lekařské péče to je stěží. Vybudování velké nemocnice v Lounech je spíše utopie, ale mít zde kvalitní pohotovost a podobné zázemí, je nutné. Pak dále asi nezbývá, než podporovat sousední Žatec, aby alespoň jeho nemocnice přežila a rozvíjela se.

Bezdluhové hospodaření města
Nechci se dožít situace, kdy město nacpalo peníze do nesmyslných projektů (či klidně i smysluplných, ale megalomanských a mimo finanční možnosti města) a pak budu sledovat, jak město chátrá, prodává radnici a další objekty, aby mělo na splátky. Podobných případů již bylo v ČR mnoho a nechci tam vidět Louny. S tím souvisí i rozklikávací rozpočet města, kde se každý může podívat za co a za kolik město utrácelo. První verze takového rozpočtu je již na stránkách města, ale dokud tam nebudou uvedeny i konkrétní firmy a smlouvy s nimi uzavřené, tak je to celkem na nic.

Rozvoj zaměstnanosti
Louny jsou v oblasti s vysokou mírou nezaměstnanosti a i když na tom nejsme úplně nejhůř z okolních měst, tak na nějaké vyskakování to také není. Zaměstnanost na rozumné míře v Lounech drží např. Legios (ve velkých problémech s dluhama a sporem o vrácení DPH) a pak japonské fabriky v průmyslové zóně. Zaměření na průmysl má v Lounech dlouhou tradici a s blízkým bývalým žateckým letištěm, kde vznikají nové montovny a továrny, tomu tak bude asi i nadále. Přesto bych uvítal jakoukoliv aktivitu, která by do Loun přitáhla i znalostní ekonomiku, aby nám chytré lidi neodsávala Praha a nebo jsme je dokázali přitáhnout zpět. Blízkost Prahy, malebné okolí města a levnější pracovní síla by mohla některé investory zaujmout, teď jen dát o městu pořádně vědět.

Abyste nemuseli ty programy složitě hledat, zde malý rozcestník:

- seznam všech devíti kandidátek a hlavně kandidátů za každou stranu/hnutí
volební program ANO 2011
- bodový seznam, co chce prosazovat v Lounech ČSSD
- program Koalice pro Louny
- volební program KSČM
- volební program lounské ODS- program Strany soukromníků České republiky
- volební program TOP 09 pro Louny
- program Unie pro sport a zdraví
- volební program Volba pro město Louny

Autor: Martin Schovanec | sobota 27.9.2014 19:00 | karma článku: 8,14 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 941x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.