Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sportovní bulvár? A co jiného?

...problesklo nedávno Jakeovi hlavou. A pustil se do vydávání deníku Minuty mistrovství. Kdo je Jake? Koordinátor sportovního programu hlubockého baseballového klubu Ing. Jan Pirgl, spoluorganizátor Mistrovství Evropy žáků v baseballu 2008 v Hluboké nad Vltavou. Co jsou Minuty mistrovství? Česko-anglický deník, který vycházel od 13. do 18. července v nákladu 80 výtisků. Osmičlenná redakce byla složena z dobrovolníků, kteří pracovali od rána do večera. Jake sám spal dvě hodiny denně, aby bylo všech osm stran vždy včas připraveno k rannímu tisku.  Všechna vydání naleznete na webu http://baseball.hluboka.cz/. Jako redakčnímu kolegovi, poskytl mi Jake rozhovor pro můj blog.

Zuoivý šéfredaktor Jan Pirgl ve svém revíru. (c) Martin Pokorný

Kdy jsi přišel na ten nápad udělat Minuty mistrovství?

Na ten samotný nápad mě přivedla moje přítelkyně, když přivezla deník z nějakého divadelního festivalu. Moc se mi to líbilo, ale hned jsem si řekl, že se z toho zblázním. Teprve týden před mistrovstvím padlo definitivní rozhodnutí, protože jsem se bál, že moje presscentrum nebude mít co dělat, když bude vydávat jednu tiskovou zprávu denně.

Musels lidi přemlouvat, aby se k tobě přidali?

To bylo to největší překvapení. Všichni říkali, že to je super nápad, že do toho jdou. Myslím si, že ty lidi nevěděli, na co kejvaj, představovali si, že napíšou pár článků, nebo někdo napíše pár článků, nebo se napíše pár článků.

Proč osm stránek?

Aby to vypadalo trochu jako noviny a ne jako oběžník pana ředitele. Šablona byla připravena na dvanáct stran, ale při práci na prvním vydání jsem zjistil, jak dlouho se to naplňuje. Tam jsem taky zjistil, že jedna strana hotového deníku zabere zhruba hodinu formátování a úprav, takže nebylo reálné dělat přes noc víc. Bez ohledu na to, v jaké fázi to bylo, trvalo to vždy stejně dlouho. Chtěl jsem, aby to bylo zajímavé.

Co bylo nejtěžší?

Zvládnout stavy, kdy mi zbývalo naplnit ještě dvě a půl strany a nějak si s tím poradit. Nakonec se ten materiál vždycky našel. Materiálu bylo dost, ale nemáme s tím zkušenosti. Celý den jsem vždycky vykřikoval, ať je toho co nejvíc, ať všichni píšou. Možná nejtěžší bylo přestat tohle vykřikovat. Neuveřejněná byla nakonec jen jedna křížovka, jinak se všechno zpracovalo úplně do mrtě.

Co bylo nejlehčí?

Ten materiál jsem nemusel selektovat, věděl jsem, že všechno bude použité a bylo by mi líto, vůči těm lidem, to tam nedat.

Co bylo nejsmutnější?

Krom toho, že to skončilo, protože v tom tempu jsem teďka žil a přece jenom jsem měl takový ty okamžiky druhýho čísla, na kterém jsem si dal nejvíce záležet, kde už jsme něco pochytili. Tam už jsem opravdu pracoval celou noc. A pak naše tiskárna předvedla něco, co pro mě nebylo dost dobře pochopitelné u profesionálů. Když jsem to viděl, tak jsem si říkal, že to stojí spoustu energie a pak profesionální tiskárna nedokáže udělat vlastně rutinní záležitost, to mě mrzelo. Věděl jsem, že chci pokračovat, a byl jsem zároveň rozhodnutý obrátit se na nějakou jinou tiskárnu. Nakonec se ukázalo, že jsou schopni podat lepší výsledek v kratším čase, ale o jejich profesionalitě stále nejsem přesvědčený.

A co bylo nejveselejší?

Nejveselejší pro mě bylo pozorovat ruch v redakci, když člověk zrovna nemusí něco dělat a teď tam vidí ty „nenasraný“, zaujatý obličeje. Já jsem tam nad nimi stál ve své nečinnosti a jen jsem se ptal: Máš tohle? Máš támhleto? Tím jsem se bavil. To bylo vždycky mezi zápasy. Lidi to zvládali a to mě bavilo.

Byla všechna čísla rozebrána do posledního kusu?

Jakmile jsme to připravili ráno, začli to naši „kolportéři“ po dvou korunách prodávat, ale každé číslo bylo rozebráno hned a večer nám zbývala vždy jedna kopie, někdy ani to ne a nikde po stadionu se to neválelo. A chodili i Rusové, Ukrajinci a chtěli pár výtisků. Vždycky tam byly fotky z celého dění na stadionu i v zákulisí, několik textů v angličtině, jednou dokonce i v ruštině. Malý úryvek Evžena Oněgina. Medailonky zemí jsme se snažily vždy přeložit, kromě posledních. Je to škoda, ty medailonky byly dost netradiční, něco poskládáno z internetu, něco z osobní zkušenosti.

Tys v posledním úvodníku v posledním čísle poděkoval celé redakci takovým způsobem, že to bylo opravdu od srdce, bylo to těžký napsat?

To vůbec nebylo těžké napsat. Smysl tech minut byl pobavit čtenářstvo, ale i kdyby nebyl žádný čtenář, kterého to pobaví, tak je hlavní, že se baví alespoň ta redakce. Ten smysl byl naplněn beze zbytku. Smysl dobrovlnické práce při mistrovství nevidím v tom, že si tam lidi něco oddřou zadarmo. Jde o to, aby si to ty lidi užili, aby jim to něco dalo, aby neměli pocit, že nedostali nic zpátky. A oni dostali. Už jenom to že nebyli naštvaní, pracovali hodně a ani o tom nevěděli. To mě na tom bavilo. Já si práce té redakce velice cením. Měj jsem v úmyslu jim poděkovat osobně, ale poslední den jsem tam nebyl. Byl to tým dle mých představ a krom toho ukázal, že to je tým, se kterým bych uměl pracovat i v jiných situacích.

Čísla měla vývoj, měla souvislost, několik leitmotivů, které se táhly skrze všechny dny. A byla to legrace i pro mě. Při Mistrovství Evropy 2006 se žádné noviny nevydávaly, dobrovolníci byli většinou naštvaní a všechno dění se točilo kolem jediné osoby.

Chtěl jsem přesvědčit lidi, že ty věci můžou mít jiný rozměr. Chtěli jsme tomu dát jiný nádech, než před dvěma lety, kdy to byla spíš dřina. Nejvíc náš deník četli ti dobrovolníci, protože o nich se tam nejvíc psalo. Reagovali na redaktory, na články, a byl to důvod o něčem si povídat. Zozbíjí to blbou náladu. Diváci si to možná neužívali do té míry jako organizační tým. Uvědomili jsme si, že řídíme velkou skupinu lidí, kteří pracují opravdu zadarmo. Bylo to i poděkování těm lidem, že jejich práce byla vidět.

Nevadilo, jestli to bylo zaměřeno dovnitř nebo pro diváky. Sám se cítím jako někdo zvenku a přesto jsem si užíval každý článek. V každém čísle bylo něco, co mě bavilo, co se tam opakovalo, vtípky. Pro pozorného čtenáře to byl ráj.

Nevím, jestli ti za tohle někdo poděkoval. Já bych ti chtěl teď poděkovat za to, jaks to celé zorganizoval a jak jsi dokázal ten tým udržet pohromadě. Díky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pokorný | sobota 19.7.2008 14:42 | karma článku: 12,95 | přečteno: 965x
  • Další články autora

Martin Pokorný

Tichá modlitba horám

Tichá, konteplativní nálada kostela, který mi poskytoval azyl před ruchy ulice na úpatí hor, se projevila snad i v následující básni. Nejen v názvu a formě, ale i v možnosti soustředit na několik okamžiků veškerou svou sílu do jediného obrazu.

1.6.2009 v 22:02 | Karma: 13,98 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Pokorný

Předmaturitní přemítání

Většinou se lidi chtějí učit literární dějepis, který se samotnými díly má většinou pramálo společného. A tak doufám, že až mí studenti ve středu odmaturují a já v pátek pověsím učitelství konečně na hřebík (na jak dlouho asi?), že se pak literatura stane zase především mým koníčkem a že nebudu muset znát ani současné básníky ani životopisy slavných mrtvých.

23.5.2009 v 23:53 | Karma: 13,06 | Přečteno: 1324x | Kultura

Martin Pokorný

Moje milá nepíše!

Nedávno jsem začal vystupovat sjednou básnickou skupinou v Českých Budějovicích. Organizuje to Honza Durchan a vždycky přijdou zajímaví lidé. Alespoň mě to donutilo zase psát básně. Baví mě recitovat. A když můžu navíc recitovat vlastní texky, neskutečně si to užívám. Jestli vás moje nová hitovka osloví i v psané formě, to se uvidí.

22.5.2009 v 22:58 | Karma: 13,43 | Přečteno: 1700x | Poezie a próza

Martin Pokorný

Literární flirt 2500 m.n.m.

Ráno v základním táboře pod Madonnou di Campiglio uzavíral náš horský vůdce denní plán slovy: „To bude dneska procházka, brnkačka. Večer přespíme v horách na rifugio Grafen a sem se vrátíme zítra.“ Byl jsem v Dolomitech di Brenta se skvělou partou lidí.

21.5.2009 v 23:53 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Pokorný

Couchsurfing

Jedete například do Vídně, potřebujete nocleh pro dvě osoby na tři dny, nechcete utrácet za hostely a nebojíte se jít do malého dobrodružství? Řešením je couchurfing – česky něco jako surfování po gaučích.

20.5.2009 v 22:43 | Karma: 15,66 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1850x
Kdo to je? Jen tak chodí, kouká, naslouchá a občas (si) něco poznamená, ale tajný policista Bretschneider to není...

A má pár fotek na flickru:
http://flickr.com/photos/24651208@N08/