Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se cizinec naučí česky?

Mám to štěstí, že mám mezi svými přáteli několik géniů. Bohužel je málo příležitostí k setkávání, neboť jsou ponořeni do své práce v různých částech světa. Jeden dobrý přítel mě šokoval svým naprosto jedinečným způsobem, jakým se naučil česky.

(c) Martin Pokorny

Příběh, který budu vyprávět, je krátký, a tak si ho nechám až na konec, jenom napovím, že se odehrál před osmi lety ve Vídni. Od té doby uplynulo hodně vody a v mém životě se odehrálo mnoho jiných příběhů. Mezi nejzajímavější patřily mé kurzy češtiny pro cizince, s nimiž jsem začal v posledním roce svého studia. Zájem u cizinců žijících v mém rodném městě Hluboké nad Vltavou byl veliký, a tak jsem se do toho patřičně obul. Zajímavé bylo, že mé první studenty jaksi nezajímal bohatý skloňovací potenciál českých substantiv a shodné přívlastky adjektivní je přímo děsily a způsobovaly jim všemožné zdravotní problémy znemožňující jejich účast na kurzech.

Pochopil jsem, že s gramatikou se musí zacházet opatrně. Nejhůře na tom byli lidé, jejichž rodným (a mnohdy jediným) jazykem byla angličtina. Lidé žijící celý život s jedním pádem jaksi nebyli s to přijmout skutečnost, že my jich máme sedm. Ten pocit tak trochu znám. Marně jsem si lámal hlavu se španělštinou. Skončil jsem v první lekci, nemoha přenést přes své široké západoslovanské srdce, že sloveso být lze vyjádřit dvěma různými španělskými slovesy estar a ser. A také jsem pochopil, že česky se naučí jen ten, kdo opravdu chce a kdo upíše češtině svou duši.

Nikdy se ale nenaučíte cizímu jazyku dost dobře, nebudete-li v daném prostředí žít. Vaše motivace se zvyšuje s milostným poměrem. Pokud tento poměr přeroste do dalšího stádia, můžete se rovnou a bez obav přihlásit ke státní zkoušce. Nikdo z mých studentů si ale nikdy nelámal hlavu s historický vývojem češtiny. Nedělají to ani Češi. Studenty bohemistiky zkouška z historické mluvnice většinou přivádí na pokraj šílenství.

Tohle všechno vím dnes, ale nevěděl jsem nic z toho před osmi lety, když jsem ve Vídni potkal Steffena. Pocházel z té části Německa, které sám říkal Prusko. Žil ve Vídni, přednášel filosofii na univerzitách v Krakově a Vroclavi, samozřejmě v polštině. Část svých vlastních studií prožil v Itálii. Působil velmi nenápadně a skromně, dokonce i ve chvílích, kdy četl Hrabala a Čapka v originále. Nikdy jsem ho ale neslyšel mluvit česky. Jednou mi přinesl ukázat knihu s modrými deskami. „Jak se ti líbí?“ Pouhé vyslovení této otázky mi připomnělo schizoidní stavy spojené se zkouškou z historické gramatiky. Historická mluvnice češtiny patřila k jeho oblíbeným knihám.

A jeho metoda jak se naučil česky? Když už uměl perfektně polsky, osvojil si i základní (tedy všechny) poznatky historického vývoje polštiny. Pak si přečetl historickou gramatiku češtiny, jen tak pro zajímavost. Při četbě Hrabala musel trochu více přemýšlet. Jeho geniální mozek totiž „přepočítával“ novočeská slova do staročeštiny, odtud do staropolštiny (ve středověku si byly naše jazyky mnohem podobnější než dnes) a do moderní polštiny už to pak šlo samo - a té přeci rozuměl. Steffen popřel všechna pravidla učení se cizím jazykům, která mi fungují a která platí pro drtivou většinu smrtelníků stejně jako gravitace nebo odstředivá síla, a vytvořil si vlastní, naprosto sebevražednou, nepřekonatelnou a nenapodobitelnou metodiku. Steffen je pro mě génius.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pokorný | úterý 7.10.2008 18:44 | karma článku: 21,39 | přečteno: 3649x
  • Další články autora

Martin Pokorný

Tichá modlitba horám

Tichá, konteplativní nálada kostela, který mi poskytoval azyl před ruchy ulice na úpatí hor, se projevila snad i v následující básni. Nejen v názvu a formě, ale i v možnosti soustředit na několik okamžiků veškerou svou sílu do jediného obrazu.

1.6.2009 v 22:02 | Karma: 13,98 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Pokorný

Předmaturitní přemítání

Většinou se lidi chtějí učit literární dějepis, který se samotnými díly má většinou pramálo společného. A tak doufám, že až mí studenti ve středu odmaturují a já v pátek pověsím učitelství konečně na hřebík (na jak dlouho asi?), že se pak literatura stane zase především mým koníčkem a že nebudu muset znát ani současné básníky ani životopisy slavných mrtvých.

23.5.2009 v 23:53 | Karma: 13,06 | Přečteno: 1324x | Kultura

Martin Pokorný

Moje milá nepíše!

Nedávno jsem začal vystupovat sjednou básnickou skupinou v Českých Budějovicích. Organizuje to Honza Durchan a vždycky přijdou zajímaví lidé. Alespoň mě to donutilo zase psát básně. Baví mě recitovat. A když můžu navíc recitovat vlastní texky, neskutečně si to užívám. Jestli vás moje nová hitovka osloví i v psané formě, to se uvidí.

22.5.2009 v 22:58 | Karma: 13,43 | Přečteno: 1700x | Poezie a próza

Martin Pokorný

Literární flirt 2500 m.n.m.

Ráno v základním táboře pod Madonnou di Campiglio uzavíral náš horský vůdce denní plán slovy: „To bude dneska procházka, brnkačka. Večer přespíme v horách na rifugio Grafen a sem se vrátíme zítra.“ Byl jsem v Dolomitech di Brenta se skvělou partou lidí.

21.5.2009 v 23:53 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Pokorný

Couchsurfing

Jedete například do Vídně, potřebujete nocleh pro dvě osoby na tři dny, nechcete utrácet za hostely a nebojíte se jít do malého dobrodružství? Řešením je couchurfing – česky něco jako surfování po gaučích.

20.5.2009 v 22:43 | Karma: 15,66 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Na letišti v Amsterdamu zemřel člověk, ocitnul se v běžícím motoru letadla

29. května 2024  18:24

Na letišti Schiphol v Amsterdamu ve středu odpoledne zemřel člověk poté, co se ocitnul v běžícím...

Boje v Gaze mohou trvat do Vánoc, o poválečné podobě pásma se stále jedná

29. května 2024  18:20

Válka v Pásmu Gazy potrvá zřejmě ještě dalších sedm měsíců. Ve středu to uvedl izraelský poradce...

Řekli mi, že nepochodím. Téměř všichni soudní úředníci stávkovali za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  18:15

Asi devadesát pět procent soudních úředníků vstoupilo ve středu podle justičních odborů do...

New York ovládla Manhattanhenge. Název nebeské show se inspiroval Stonehenge

29. května 2024  17:28

Dvakrát do roka se obyvatelům a návštěvníkům amerického New Yorku naskytne úkaz známý jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1850x
Kdo to je? Jen tak chodí, kouká, naslouchá a občas (si) něco poznamená, ale tajný policista Bretschneider to není...

A má pár fotek na flickru:
http://flickr.com/photos/24651208@N08/