Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energie ze slunce českou energetiku nespasí

Tři sta tisíc českých domácností má prý potenciál nejen na platbách za elektřinu miliardy korun ušetřit, ale co víc – ještě za výrobu a dodávky do distribuční sítě nějaké tisíce vydělat. Aby solární energie zachránila českou energetiku, tomu brání stopstav na připojení těchto zdrojů do energetické sítě… Tak si lze přeložit nedávné vyjádření České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) na adresu státních institucí. Stát jako nepřítel fotovoltaiky na jedné straně a odběratelé jako oběti rostoucí ceny elektrické energie na straně druhé.

Jenže tak černobílá dnešní situace rozhodně není. Obhájci solární energie zapomněli k tomu A dodat taky B… konkrétně to, že ceny elektrické energie skokově vzrostly právě kvůli štědrým dotacím na solární elektrárny.

Nejde tedy o cenový diktát energetických molochů, jak uvádí zpráva CZEPHO, ale o náklady na dotované ceny výkupu tohoto druhu elektřiny. Navíc cenu elektřiny už třetím rokem určuje burza, a to znamená, že pokud jí bude nedostatek, její cena se nesníží.

Akciová společnost ČEPS, která spravuje přenosovou soustavu, se v případě pozastavení smluv na odběr elektřiny z těchto zdrojů naopak zachovala velmi obezřetně. Distribuční i přenosová síť má svoji kapacitu a je třeba nejdříve zjistit, zda by připojení nových zdrojů vůbec unesla. Kolaps přenosové sítě by byl rozhodně větší problém než všechny možné argumenty příznivců solárních elektráren.

Jestliže dnes asociace prohlašuje, jak výhodné by bylo pro domácnosti mít na střeše vlastní solární elektrárnu, zapomíná k tomu dodat, že výhodné to bude jen v případě státem dotovaných cen. A z toho vyplývá, že co bude výhodné pro tyto domácnosti, nebude výhodné pro ostatní odběratele energie. Právě z jejich daní se plní státní rozpočet, z něhož se mimo jiné dotují jedinci vyrábějící solární energii.

Co je výhodné pro domácnosti s elektrárnami, není výhodné pro všechny. Tento začarovaný kruh bude platit až do doby, než se výroba elektřiny v solárních elektrárnách vyplatí bez dotací.

Je velmi odvážné tvrdit, že Česká republika by mohla energií ze střech pokrýt až 50 % okamžité spotřeby. Tisíc hodin slunečního svitu za rok, tak jak to je v ČR, patří k podprůměrným hodnotám. Rozhodně na tom nejsme jako jižněji položené země.

Navíc i s těmito ne příliš příznivými slunečními podmínkami je v ČR už dnes instalovaný výkon na jednoho obyvatele v Evropě nejvyšší (195 W instalovaného výkonu na obyvatele, v Německu to je 88 W na obyvatele). Absolutně první na světě je Německo se 7257 MW, ČR je šestá. Tolik tedy fakta.

Záhadou také zůstává, proč asociace až nyní apeluje na stavby domácích elektráren a nepodporovala tyto malé zdroje dříve, než na polích vyrostly velké projekty. Tvrzení asociace je tedy téměř ve všech bodech vysoce účelové. Jediné, co její zástupci přiznávají, že v horizontu pěti let není investice do fotovoltaiky bez státní podpory konkurenceschopná. Pokud tedy za pět let nebude třeba dotací na výkupní ceny elektřiny ze slunce, potom se teprve ukáže, jak jsou fotovoltaické elektrárny životaschopné a pro domácnosti výhodné. Všechny dotace totiž výrazně zkreslují konečný efekt.

Bylo by proto žádoucí předejít zbytečné hysterii a slibům „pečených holubů“, kteří se pečou na úkor jiných. A raději vyčkat, až se ukáže, jak vysokou zátěž naše distribuční sítě unesou.

(vyšlo v deníku Právo 4.3.2011)

Autor: Martin Kocourek | pátek 4.3.2011 11:05 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1812x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik