Zemřel bídný hříšník Otto von Habsbug

Vzpomínám na staré pátky, kdy jsem ještě snil o krásném zítřku. Byly to časy, kdy jsem se bezstarostně vydával na vyjížďky s rodinnými přáteli a mocipány usilujícími o ještě větší zeštíhlení již tak zchudlého odkazu.

Mluvili o věcech mě tak vzdáleným. Sedávál jsem na zadním sedadle pod rukou mého dědy. Moudří pánové byli v rozmařilé leč nepravověrné  náladě. Bylo na nich znát, že už nehrají ten dávno zašlý prim, přesto mají své osobní starosti. Tenkrát je trápilo budoucí blaho. Trápila je současná situace a nevěděli si rady s novým pořádkem.

Bohužel tento čas přinesl pouze zádušní vzpomínku na zesnulého Ottu. Vzdáleně příbuzného, přesto však pro rodinu důležitého. Nebyl pro mne nijak blízký, spíše představoval osobu s důležitostí sobě vlastní. Všerodinná setkání bývala pro mladého klučinu, jakým jsem tehdy býval, příležitostí k poznání většiny naší rodiny. Bylo to prostředí, které vždy dbalo na našich tradicích.... které nebyly mladé. Proto mne teď mrzí číst veřejnou zmínku o zpátečnickém odkazu naší minulosti. Tradice, jenž se dodržovaly po staletích. Tradice, které  se staly jen otřepaným článkem o „trojím zaklepáním“ ve většině německy psaných mediích. Většinu spíše zajímá, kdo se z jejich pohlavárů pohřbu zúčastnil. Smysluplné tedy neshledávám ani vyjádření: „Jde o ceremonii, jež vlastně nedobrovolně paroduje vše, co dynastie pro Rakousko znamenala,“ upozornil dále v tisku rakouský novinář Armin Thurnher.. Nejsem si jist jestli odkaz tohoto rodu je až tak parodující a méněcenný pro rakouské dějiny. Nechci se pouštět do debat o legitimnosti monarchistického zřízení v současné době, avšak jako součást naší minulosti si zaslouží jiného slova.

Nejedná se o kritiku dnešních pořádků. Pouze o vzpomenutí jednoho člověka, který se většině zdá vzdálenější než doopravdy je. S láskou vzpomínáme...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Císař | neděle 17.7.2011 4:46 | karma článku: 8,48 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Martin Císař

ERASMUS 5- Fiesta de Mercé

20.12.2011 v 17:57 | Karma: 5,59

Martin Císař

Erasmus 4. poznej-zivot.cat

12.9.2011 v 15:00 | Karma: 8,61

Martin Císař

ERASMUS 3. Babylon nalezen

11.9.2011 v 21:00 | Karma: 7,28

Martin Císař

ERASMUS 2. cesta

2.9.2011 v 20:45 | Karma: 8,53

Martin Císař

Dobré ráno Česká republiko

15.8.2011 v 8:57 | Karma: 11,66