Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Televizní poplatky - nutnost nebo vydírání diváka? / aktualizováno/

Na téma "povinného " placení poplatků za rozhlasové a televizní vysílání toho už bylo napsáno mnoho. Ve sněmovně údajně leží návrh, aby od tohoto poplatku byli osvobození důchodci a ekonomicky slabí občané.

Před chvíli jsem si přečetl rozhovor s ředitelem zpravodajství ČT Zdeňkem Šámalem, který, spolu s autorkami tohoto rozhovoru hořekoval, že 133 korun měsíčně je za to množství pořadů a stanic málo. 

Tedy musím přiznat, že takovou aroganci a demagogii už jsem dlouho neviděl. Proč? No protože divák ve skutečnosti platí dvakrát. V době, kdy pozemní vysílání je postupně vypínáno, někde už není dostupné vůbec a pokud ano tak ve velmi omezené formě, se každý, kdo chce televizní pořady sledovat, musí namísto vlastní antény, spolehnout na služby kabelových poskytovatelů. A za tyto služby se platí a nejsou to částky zrovna zanedbatelné. Navíc se pravidelně navyšují. Takže česká televize, se ve skutečnosti chová jako vyděrač, pirát nebo dokonce možná i jako zloděj, který z lidí tahá peníze za cosi, za co už dávno zaplatili. Já vím, tak praví zákon. Je tedy nejvyšší čas tento zákon zrušit a napravit tuto nespravedlnost. 

Nechci se mýlit, ale mám dojem hraničící s jistotou, že kabelové společnosti musí přece za své služby samy platit televizním stanicím nebo nějakému úřadu. Není logické, že by přebíraly televizní vysílání tolika stanic, vydělávaly na tom nemalé peníze a nemusely za to nic platit. Nemám pravdu? Takže to neznamená nic jiného, nežli to, že televize a to všechny v nabídce, dostávají už zaplaceno a vzhledem k tomu, kolik těchto kabelových a satelitních provozovatelů v Česku je, řekl bych že ta platba je násobkem počtu těchto subjektů. Jakým právem tedy nárokuje veřejnoprávní televize a rozhlas poplatek od koncového uživatele, navíc bez ohledu na to zda tuto televizi sleduje či nikoliv? Jakým právem existuje zákon o poplatku jen na základě toho, že máte doma televizní přijímač? 

Chápu že tento zákon měl opodstatnění v dobách, kdy existovaly dva kanály, které jste chytili na kus drátu. V dnešní době se ovšem jedná o přežitek, hraničící s trestným činem vydírání nebo možná jiným ale rozhodně to není zákon spravedlivý a čestný.

Pokud tedy pan Šámal chce dokonce platby navyšovat, měl by svůj zrak zaměřit na kabelové a satelitní provozovatele, kteří bezpochyby mohou ze svých zisků nějakou část obětovat. Rozhodně ale není vhodný čas na další oškubávání řadového televizního diváka.

Byl jsem upozorněn na nepatrnou chybu v textu tohoto blogu. Prý nepřesně, jsem uvedl, že je pozemní vysílání vypínáno a někde není dostupné vůbec. Asi to byla moje chyba, vycházející z předpokladu, že divák, který za televizní přijímač vysoké kvality zaplatí nemalé peníze, bude raději volit služby kabelových a satelitních společnosti a proto že podíl antén zaniká. Protože v této oblasti nejsem odborníkem, myslel jsem si, že celá ta šaškárna kolem DVBTV 2 je vlastně vypínání pozemního vysílání. No, zřejmě je to naopak. Jak říkám, předně nejsem odborníkem v dané oblasti ale hlavně, a to chci zdůraznit. Pro můj text a vyznění tohoto blogu tento omyl nemá žádný význam. Nic to nemění na faktu, že televizní poplatky v této době jsou faktickou diskriminací obyvatelstva a diváků. Nemohu najít relevantní zdroje, ale moje přesvědčení stále je, že většina z uživatelů televizí, využívá právě kabelových a satelitních společností. A protože těchto společností je na území ČR spousta, desítky možná i stovky, co já vím a každá z těchto firem prostě musí platit za využívání signálu, nevidím důvod, proč by měl koncový divák rovněž platit. Své mylné tvrzení nebudu mazat, protože k tomu není důvod. Nejsem neomylný s za své chyby a omyly se nestydím.

https://denikn.cz/392621/porad-slysim-ze-se-ma-moravec-zrusit-jen-ti-predtim-se-to-stydeli-rikat-verejne-tvrdi-reditel-zpravodajstvi-ct-samal/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=k2BpNwDWEpb-202007161750&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | čtvrtek 16.7.2020 20:44 | karma článku: 31,61 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Martin Braun

Zachraňme děti na hranicích

ale jak,..dovoluji si položit smělou otázku. Tím že jím dáme čaj a polévku? Nebo je máme odvézt od rodičů někam k milosrdným v Evropě? Tak jak jím pomoci?

15.11.2021 v 10:17 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Uprchlická krize bez konce

Dva blogy dnes reagovaly na události na běloruských hranicích. Jeden napsal pan Zeman a druhý paní Nová. A přestože se dotýkají stejného tématu, jsou naprosto rozdílné.

14.11.2021 v 13:33 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Technický problém na idnes, úmysl nebo chyba v chrome?

Několik posledních měsíců, se pokus dostat se do diskuse mění v noční můru. Odkaz na diskusní okno je překryt odkazem na reklamu všeho druhu...

13.11.2021 v 9:36 | Karma: 24,06 | Přečteno: 866x | Diskuse| Společnost

Martin Braun

Ještě k případu Dr. Cimického (aktualizováno)

Je to dnes populární téma a jak už je zvykem, pravda není to co dav zajímá. Dav je rozdělen. Část by nejraděni Cimického vykastrovala či minimálně poslala na dlouhá léta za mříže a část věří v jeho nevinu,

10.11.2021 v 9:33 | Karma: 29,18 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Společnost

Martin Braun

K včerejšímu protestu u domu hlavní hygieničky Svrčinové

Nejsem si tím stoprocentně jist, ale myslím si že to byla právě ona, kdo minulý rok, dosti nehorázným způsobem zařízla festival Colours of Ostrava

7.11.2021 v 15:14 | Karma: 29,61 | Přečteno: 1565x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

  • Počet článků 486
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2626x
http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy