Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Černý kašel, Vánoce a Silvestr? Peču na to!

Že i ten nejsvatější Jeruzalém je dosud rozdělen na část židů, křesťanů a muslimů, a ti potomci nejsvatějších, ačkoliv shodně tvrdí, že Ježíš byl ukřižován právě tam, dodnes nebyli schopni poznat, že všichni lidé jsou jedno. 

Snad ještě můžu! Čili, že dárečky, rohlíčky, úlečky, stromečky, hvězdičky a jiné parádičky jsem já už dávno praktikovala (ráda) výlučně pro dětičky.
Toho Ježíška, není-li to dezinfo, stejně z lidských bytostí prokazatelně žijících nikdo nikdy neviděl. Jen můžeme ve své mysli tvořit a pak také vyprávět sny, že (ten můj) přilétá z Vesmíru společně s vílami, aby pak, stejně jako ony, jen jako elektromagnetické vlnění pronikal do milujících lidských bytostí s podnětem sebe a své blízké obdarovat. Hmotně, či nehmotně. 
Protože “svého bližního, jako sebe sama”, viďte. 

Že tedy tak, jak to vnímám celý život, můžou být pro mě Vánoce oslavami návratu Světla, podle údajně lidmi vymyšleného a pojmenovaného zimního slunovratu, který předznamenává zimu.

A napadá mě zas, kde že se v člověku bere to zlo a z něj odvozovaný svár a věčný boj. 

Že i to nejsvatější město světa, Jeruzalém, je do dneška přísně rozděleno na části židovské, křesťanské a muslimské (já vím, ještě arméni, ale s těmi já nemám nic společného), a ti všichni potomci nejsvatějších, ačkoliv shodně tvrdí, že Ježíš byl ukřižován právě tam, dodnes nebyli schopni uzrát k poznání, že všichni lidé jsou jedno. Vzájemně se i v tom jednom nejsvatějším městě světa častují tichou nesnášenlivostí a ignorují se, jak to jen jde. Asi myslí, že jsou lepší, než ti druzí, napadá mě, kdo ví? 
A volá mi právě jedna lidská velmi blízká bytost a posteskne si: “Všechno je tak hnusný a k tomu je mi blbě, asi mám teplotu. Ty se máš, ty máš ráda zimu, protože ty lyžuješ !”.
Neříkám nic, protože každý můžeme vidět v každé vteřině svého života především sebe sama, svou boží podstatu. Že třeba já se od dětsví nechci o nic rvát a to možná proto, že od malička miluju sluncem zalité zlaté skály a tyrkysová moře a u nich ráda snáším i vedra. To je život. Pravý opak smrti- zimy a tmy, jen zlověstné černé a bílé, ledu a sněhu. 

Totiž tehdy, když se mi jednou o Adventu udělalo hodně zle, v nejlepším věku, pár let po mém osudovém uzdravení, ale už zase zrdcená do kolen dřinou ve své začínající privátní kanceláři, doma singl oblažovaná péčí o dva milované pubescenty a k tomu o množství dalších klientů..., jsem už zase zapomněla, že “sebe sama jako bližního svého”!

A to víte, když je situace bezvýchodná, řešení se stává snadným.
Koupila jsem bleskově na blint lyžařský zájezd do Andory. 

Patnáctiletý syn seděl na lanovce vedle mě spokojeně první tři dny, měl mě pod kontrolou, protože viděl, že mně jen stékají po tvářích slzy štěstí z těch obrovských štítů Pyrenejí a anonymních malinkatých lidiček, tady dokonce některých i slepých nebo beznohých, co pod námi na svazích lyžovali.
Čtvrtý den už jsem dojetím neplakala, už jsem mohla s permanentním infantilním úsměvem jen cítit, že jsem “normální” lyžař, vděčný za oči a nohy, co si může nasávat do sebe do zásoby před očekávaným vrcholem adventní severoevropské tmy místní horké slunce. A ten můj borec potomek, s mimořádně vysokým IQ, protože právě tehdy je na českém gymplu změřili, mi na té vysokohorské lanovce suše řekl:
“Tak už nebrečíš? Už chápeš, proč ti rodiče nedovolili studovat psychologii? Studiem bys byla stejná, jako všichni, ztratila bys sebe.” a dál cynicky zíral do těch štítů a pak dole se mě zase jen nadšeně zeptal: “Kolikrát 's to sjela?” 

Prosím Vás, píšu to proto, abyste věděli, že od nepaměti já teda zimu ráda nemám.
Od dětství mě komandovali a zrychlovali, takže na běžky jsem líná, rychlého pohybu už mi stačilo. Lyžuju kluzem jenom proto, že miluju živly v rovnováze všech, a že vrcholky hor jsou vždycky blíž slunci, a tam, při tom pohybu na zmrzlé vodě ve větru, si slunce můžu víc cucnout. Na pak, až bude zase zimní tma.

Můžu tušit, že pokrevní předci mi možná tehdy nedovolili studovat psychologoii, abych teď, když oni už se klidně obrátili v prach, si mohla být svou profesí vědoma, že ústava, to je v našem právním státě právní norma nejvyšší právní síly, deklaruje každému občanu ochranu soukromí včetně informací o jeho zdravotním stavu.
To s úctou k vlastní intuici a ke svým životním zkušenostem, když i já jsem poctivý podporovatel očkování. Myslím očkování, nikoliv experimentální vakcinaci.
Totiž já, ačkoliv řádně očkovaná (v dávné minulosti mnohokrát jako jeden z mnoha žáků poslušně stojících ve frontě s vyhrnutým levým rukávem v kabinetu nějaké učitelky naší ZDŠ) jsem odkudsi právě počátekm roku 2020, po návratu z letu přes Kanadu a Pacifik a pak z měsíčního pobytu na Novém Zélandu do sebe vdechla černý kašel. A dalších skoro sto dní jsem ho ne a ne ze sebe vypustit. Snad ne pro tu uhlíkovou stopu ;). 

Asi abych pochopila konečně navždy, že všechno, co se člověku v životě děje, se vždycky děje přesně správně pro něj, aby poznal sebe. 

Čili jestli mi aktuálně milí čeští vlekaři jsou ochotni prodat jízdu vzhůru jen když poruším svoje ústavní právo, pak můžu jen zavzpomínat, že kdysi jsme rádi lyžovali u babičky v Újezdě na mrňavém kopci tak, že rychlý krátký sjezd, a pak dlouhý a pomalý výšlap nahoru pěkně po svých. A znova! 

To byste koukali, jak snadno a zdravě se nám pak dýchalo a jak pokorně nám pak všecko chutnalo. Protože není důelžité, co se nám děje. Důležité je, jak to snášíme. Takže já na to peču! Dvě kachny.

© Viktorka Marie Voříšková, 2021

Autor: Marie Voříšková | pátek 31.12.2021 12:34 | karma článku: 6,37 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Marie Voříšková

Pauza!

Za poznání, že peníze jsou jen náhradou, děkuji všem mým tyranům. Konečně vřele děkuji také České advokátní komoře (ČAK) ... Totiž i vás čeká poznání nutné bolesti, abyste každý denně rozhodli, jestli je pro nás také užitečná.

28.4.2024 v 10:14 | Karma: 13,06 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Manželství jako právní problém nebo jen "dané a neměnné faktum".

Že manželství je "...dané a neměnné faktum..." mi napsal o tom svém jeden nemocí trpící muž, navíc se strachem, jak řekl,"...jestli mám zemřít tak brzo jako táta...". Obrátit se do sebe k poznání své niterné pravdy se ale nechtěl.

24.1.2024 v 15:09 | Karma: 11,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Vzteklé dítě trestat?

Víte, že vzteklé dítě ukazuje z okolních autorit potlačované emoce, které do sebe podvědomě nasává a bránit se proti nim může jen tak, že je v okamžiku jejich výbuchu vypouští zpět na vysílače? A zkusili jste někdy jednat jinak?

22.1.2024 v 14:12 | Karma: 10,96 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Hypnóza všech? Jak je Vám libo.

...abyste nepolevovali ve své lidsky přirozené touze, nalézt V SOBĚ radost duše, zdraví a čilost těla a tak stav lásky ke všemu a všem. Protože, jak vypočítal vzácný vědec Albert Einstein: "SYNCHRONICITA VŠEHO JE ABSOLUTNÍ."

21.1.2024 v 8:15 | Karma: 11,60 | Přečteno: 186x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Svobodně s muslimem? Válka spravedlivá? Nemožné, okusila jsem.

Pánové (já jim říkám laskavě chytrouši), kteří nechtějí vnímat, jak jejich strach ovládá i jejich myšlenky, mi pod koment dali nevyžádanou radu: Běžte k teroristům, ale nejdřív si sepište poslední vůli.

16.12.2023 v 13:30 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 13,06
  • Průměrná čtenost 556x
Jako nenapravitelný idealista si myslím, že všechno má smysl v poznávání a poznání, že každý člověk může svůj život udělat  šťastnějším.  Proto jsem po spontánním uzdravení plicního nádoru a "bosém" přechodu ohně v r.1993  hledala s mnoha lidmi odpověď na otázku jak to udělat. Tak vzniklo pojmenování opakujícího se obecného mechanismu lidských životů -  Automediace®. Napsala jsem knihu "Zpověď advokátky... že všechno je správně?" a občas nabízím inspiraci popisem svých lidských vhledů... 
Těším se...

Kontakt: www.voriskova.cz

Seznam rubrik