Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projevy lásky jsou různé.

„Mám tě rád,“ začal dnešní konverzaci manžel. „Měla jsi mi to připomenout, že ti to mám dnes říct.“ Pokračoval ve svém monologu a vlastně i ve své vlastní hře na projevy lásky můj muž, zatímco já vařila v klidu oběd.

Skoro denně se mě ptá, jestli mi už řekl, že mě má rád. Pravda, někdy bych ho za tuto otázku už i zabila, ale přece jen, tolik agrese ve mně jeho vyznání ještě nevyvolalo. Stejně tomu tak bylo včera večer. „Už jsem ti dnes řekl, že tě mám rád?“ Povídám, že ne, a tak mi řekl, že to už nemá cenu, protože je večer a ať mu to připomenu ráno, že mi to řekne až ráno.

A tak začala dnešní ranní konverzace. „A proč ty mi vlastně neříkáš, že mě máš ráda?“ zeptal se muž, přestože odpověď dobře zná. Nepotrpím si na to každodenní trdlikání, víc mi přijdou přirozené projevy lásky nějakými činy. A tak mu říkám: „Ale vždyť ti peru smradlavé ponožky a dnes budu s láskou vařit koprovku….“, tím ti přece říkám, že tě mám ráda. „Tak dobře. Však já vím, že mě máš ráda.“ Uzavřel manžel debatu o lásce.

A tak jsem láskyplně míchala omáčku a vybavil se mi obrázek dost starého páru, sedícího na lavečce před domem, kdy stará paní povídá muži: „A proč ty mi nikdy neříkáš, že mě máš rád?“ stařeček na to odvětil: „Řekl jsem ti to jednou. Kdyby se na tom něco za ta léta změnilo, určitě by ses to dozvěděla.“

A tak jsem přemýšlela, že každý máme projevy lásky jiné a ten druhý by je právě měl umět vnímat. Učím to manžela celé roky, co jsme spolu a on to moc dobře ví. Tohle občasné laškování typu „už jsem ti dnes řekl, že tě mám rád?“ je sice taky důležité, ale důležitější jsou někdy i mnohdy úplně nenápadné a přirozené záležitosti, kterých si buď ani nevšimneme, anebo je bereme jako přirozenost, jako samozřejmost.

Taky jsem se zasmála při vzpomínce na jednu paní, které manžel něco chtěl říct, ale ona ho ani nepustila ke slovu a jen ho okřikla: „Drž hubu, peru ti!“ Pán sice zmlknul, ale bylo vidět, že na tyto její projevy lásky je za ta léta zvyklý. Vždyť spolu přežívají snad už i padesát let. Teď se v podstatě od sebe nehnou, jezdí po výletech a užívají si důchodu v rámci svých možností.

Jedna má známá milovala svého muže natolik, že od ní ve finále utekl a založil si novou rodinu. Přitom ustála dvakrát jeho kriminál, milionové dluhy, které dodnes splácí, přišla o svůj dům a i důstojnost. Milovala ho a dokazovala činy, které ji málem stály zdravý rozum. On svou lásku dokazoval trávením většiny času u automatů. Až nebylo kde a z čeho brát, vyplenil a zničil co se dalo, odešel.

Další má známá, kterou jsem už léta neviděla a v podstatě mi to ani nechybí, potřebovala dokazovat svou lásku mužům tak, že si vždy vybrala ženatého. Zcela oddaně jako slepička se podřizovala jeho potřebám, protože on se logicky podřizoval potřebám rodiny. To, že jeho manželka měla co nevidět porodit ji jaksi vůbec nezajímalo, vždyť po něm nic nechce! Žádné závazky, žádné otravné telefonáty, žádné nároky. To byly její projevy lásky. Sex jí stačil a ona ho za to milovala. A milenců bylo vcelku dost. Co jsem slyšela, tak je pořád sama.

Další dáma se nechá od svého milého tak ponižovat a psychicky až týrat, že to snad ani není možné. Přesto kolem něj „s láskou“ skáče, dělá mu služku, ne-li přímo vola, je celá strhaná, všechno leží na ní. Asi ho miluje, protože plánují svatbu. Občas si dovolí na něho i zanadávat, což mi spíš připadá, jako čiré, a až legrační zoufalství.

Na druhou stranu jsem znala už hodně staré manžele, kteří se za celý život nikdy nepohádali. Žili ve svornosti a lásce skoro až do smrti. Až jednou, po desetiletích společného života došlo na hádku i u nich. Nebohá stařenka pak v slzách běžela do kostela ke zpovědi, a od té doby se to už nikdy neopakovalo. Docela neuvěřitelný jev. Škoda, že jsem je neznala blíž. Docela by mě zajímalo, kdo v této domácnosti měl větší slovo. I když, možná mezi nimi panovala opravu vzácná shoda. V dnešní době vážně neuvěřitelné.

A tak si říkám, že projevy lásky jsou fakt různé. Důležité je, aby to opravdu byla láska. Aby to nebyl zvyk, aby to nebyla závislost jednoho na druhém, aby to nebyl strach, aby to nebylo  „my už to spolu nějak doklepeme“.

Můj muž mě miluje. Vím to a cítím to, i bez toho jeho věčného „mám tě rád“, kterým mě někdy dovádí k zuřivosti. Projevy lásky jsou různé, a i když jsou někdy až neviditelné a člověk je téměř nepocítí, jsou veledůležité. Jinak bychom spolu nebyli už třináct let a třináctého byl dokonce i náš den svatební. Třináctka je totiž moje šťastné číslo.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Novotná | středa 1.6.2016 18:54 | karma článku: 21,26 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Marie Novotná

Noční můra

Dnes se stalo asi nemožné. Po roce léčení i druhá kontrola potvrdila že jako už konečně zdravá!!! A učím se tomu věřit.

6.12.2021 v 21:46 | Karma: 17,24 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Marie Novotná

Ááá, Merkur se otočil ...

Konečně! Moc se mi tomu nechtělo věřit, protože já jsem byla pořád nějaká zastavená, ale včera to tak nějak nenápadně plynule nastoupilo a doufám, že to nějakou dobu vydrží. Ba co víc, že se to zlepší. Že se zlepším já.

24.6.2021 v 10:45 | Karma: 10,29 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

Marie Novotná

Holub na přechodu a jiná zvířátka ...

Asi začnu žít naplno nočním životem. Nabývám totiž dojmu, že je mnohem lepší, zajímavější, barvitější a takový nějaký, jak to říct, upřímnější? Čistší? Přirozený? Na nic si nehrající?

13.6.2021 v 11:27 | Karma: 15,85 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Marie Novotná

Dobré ráno, milá ...

Asi to nebyl dobrý nápad zpívat si tuto písničku v půl desáté večer ve sprše, ale když ona mi jaksi sama naskočila a nešla z hlavy. A to se ukázalo velmi záhy jako problém. Hlava se nastavila do nočního módu „dobré ráno, nespi“.

2.5.2021 v 8:25 | Karma: 12,63 | Přečteno: 403x | Diskuse| Osobní

Marie Novotná

Tuto noc psi spali...

Je to už dlouho, co jsem tady napsala blog „Když psi v noci nespí...“. Tehdy jsem psala, že se mi občas v životě dějí zvláštní zážitky a odkaz na blog dávám na konec tohoto, protože spolu úzce souvisí. Byť uběhlo pár těžkých let....

18.3.2021 v 14:49 | Karma: 24,79 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1182x
Píšu si jen tak pro radost. Někdy vážně, někdy nevážně, s nadsázkou, prostě podle nálady.... jen tak ....

Seznam rubrik