Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kachna se zelím? .... až na Vánoce!

V rámci finančních úsporných opatření jsme si včera s manželem řekli, že když je hlad i kachna bodne, a tak bylo rozhodnuto o dnešním nedělním obědu. 

 Kachna si hověla od Vánoc v mrazáku, tak bylo načase ukončit její odpočinek na dně studeného šuplíku.Co na tom, že se mi podařilo odstartovat hubnutí a první dvě kila jsou dole. Kachna je kachna a s domácím kysaným zelím tvoří ideální sestavu pro dobrý oběd. Pravda, nebyla bůhvíjak vykrmená, dvě kila zmrzlé váhy, nic moc. No ale pro nás dva s manželem a moji matku k tomu, bohatě stačí.

Čivava držela čestnou hlídku u trouby po celou dobu, kdy začala kachna vonět domem. Ležela jak sfinga, upřeně hleděla na dvířka trouby a hlídala, kdy trouba vydá to své mňamózní tajemství. Spolu s ní i dvě masařky, které se do domu prodraly, netuším kudy, protože jsou na oknech síťky. Lov na ně byl úspěšný, živou kachnu bych takto určitě nedohnala. Když to uviděla čivava, běžela se pro jistotu schovat za gauč, kde má svůj vcelku spolehlivý bunkr. Kdo by tam taky za ní lezl.

Když bylo dílko hotovo, zálibně jsem si jej prohlížela na sporáku. „Škoda sníst.“ zkonstatovala jsem suše a nalomila kachně křídlo. Čivava se dole na zemi pode mnou dostávala do extáze. Za kachnu je ochotna i zazpívat, ale to by u toho musela být moje dcera, která ji ke zpěvu umí naprosto dokonale vyprovokovat. Takže bez zpěvu, kousek krčíčku, srdíčko a měkkou kostičku….

Shaggi sprintovala se svými úlovky po baráku, a kdyby se pořádala soutěž v rychlosti žraní, byla by jistým favoritem, ne-li vítězem. Zrovna, když jsem chystala porci pro máti, vykoukla na mě kost……nu což ochutnám taky. A tak jsem začala ohlodávat klíční kost, na které sice skoro nic nebylo, ale prostě dobrota….

….no a protože jsem na té dietě, tak k tomu nemohla chybět i ochutnávka zelí, jak jinak přímo z kastrolu. Samo, že se mi to vymstilo. Chuť a nenažranost jsou nerozlučitelné kamarádky. Když jsem foukala vařící zelí, upadlo z vařečky přímo do mého výstřihu a hezky sklouzlo za podprsenku. Lekla jsem se a zaječela bolestí tak, že se klíční kost vrátila kachně zpátky na místo. Věřím, že kdyby nebyla už upečená, odletěla by leknutím zpátky někam na farmu k dokrmení, vědoma si svou trapných dvou kil.

Čivava se lekla taky a zaběhla opět do svého bunkru. Při vykonávání první pomoci a očištění jsem si vzpomněla na slova mého syna, který kdysi prohlásil: „Ještě, že máš ty prsa, jinak bychom měli pořád všechno na zemi.“ No, měl pravdu synek. Ještě že je mám. Co na tom, že vypadám já jak čuně, hlavně, že je doma na zemi čisto.

Chtěla jsem dokončit naložení přídělu pro mamku, jenže jsem byla jak jinak než zase šikovná. Vařící zelí mi skončilo na prstu, takže jsem se lekla po druhé a tentokrát letělo z prstu přes půl kuchyně, prsa už neměla co zachraňovat. Zelí skončilo na zemi, prst pod studenou vodou a čivava už potřetí ve svém bunkru. Asi nechápala, co dělám takový rambajz, když je ta kachýnka tak úžasně dobrá.

Naložila jsem příděl jídla na tác a vykročila o poschodí níž. Shaggi když to zjistila, tak s hrůzou v očích, hopkala za mnou po schodech a nechápala, jak můžu být tak hnusná a odnášet tu dobrotu pryč. Nezbylo jí, než to vzdát a já jsem ji vylákala na malou procházku po zahradě. Naštěstí to je opravdu čivava, a ne umíněná koza, a tak šla.

Manžel měl ještě nějakou práci, tak že bude jíst později, a tak jsem šla a sklízela vše v kuchni, abych už měla dnes volno. Šla jsem ke svému pracovnímu stolu, že usednu s citronovým pivem (já vím, držím dietu ;))) ) k notebooku a co se mi nestane. Nedohryzaná kachní kostička se mi zapíchla do nohy! To už je moc i na mě. Nemusím opakovat, že Shaggi je opět v bunkru a tentokrát už nevylezla. Aby taky ano, když je kachna schovaná, ona už nažraná, vyvenčená…..tak si tam hezky dáchne a panička ať se klidně trhne.

A tak si říkám, že já jsem radši nešla koupit kousek masa, jestli mi ta „úsporná“ opatření stojí za to. Víckrát dutého ptáka v baráku nechci vidět, potažmo najít zase na dně šuplíku v mrazáku. I když, …..pečínka je z toho dobrá, co si budeme ..….

Tak zase třeba někdy ……na Vánoce….??

trhač

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Novotná | neděle 12.6.2016 13:16 | karma článku: 23,29 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Marie Novotná

Noční můra

Dnes se stalo asi nemožné. Po roce léčení i druhá kontrola potvrdila že jako už konečně zdravá!!! A učím se tomu věřit.

6.12.2021 v 21:46 | Karma: 17,24 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Marie Novotná

Ááá, Merkur se otočil ...

Konečně! Moc se mi tomu nechtělo věřit, protože já jsem byla pořád nějaká zastavená, ale včera to tak nějak nenápadně plynule nastoupilo a doufám, že to nějakou dobu vydrží. Ba co víc, že se to zlepší. Že se zlepším já.

24.6.2021 v 10:45 | Karma: 10,29 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

Marie Novotná

Holub na přechodu a jiná zvířátka ...

Asi začnu žít naplno nočním životem. Nabývám totiž dojmu, že je mnohem lepší, zajímavější, barvitější a takový nějaký, jak to říct, upřímnější? Čistší? Přirozený? Na nic si nehrající?

13.6.2021 v 11:27 | Karma: 15,85 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Marie Novotná

Dobré ráno, milá ...

Asi to nebyl dobrý nápad zpívat si tuto písničku v půl desáté večer ve sprše, ale když ona mi jaksi sama naskočila a nešla z hlavy. A to se ukázalo velmi záhy jako problém. Hlava se nastavila do nočního módu „dobré ráno, nespi“.

2.5.2021 v 8:25 | Karma: 12,63 | Přečteno: 403x | Diskuse| Osobní

Marie Novotná

Tuto noc psi spali...

Je to už dlouho, co jsem tady napsala blog „Když psi v noci nespí...“. Tehdy jsem psala, že se mi občas v životě dějí zvláštní zážitky a odkaz na blog dávám na konec tohoto, protože spolu úzce souvisí. Byť uběhlo pár těžkých let....

18.3.2021 v 14:49 | Karma: 24,79 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1182x
Píšu si jen tak pro radost. Někdy vážně, někdy nevážně, s nadsázkou, prostě podle nálady.... jen tak ....

Seznam rubrik