Politika TOP09 v Brně

Hesla jako - kdo nejde s námi, jde proti nám -, či blokování opozice, omezování práv členů. Jsou tyto praktiky ospravedlnitelné vyšším cílem?

Tento článek je bohužel výsledkem rozčarování z toho, co se může stát, když jeden či více lidí přijdou s příliš velkou iniciativou při plnění svěřených úkolů. Jsem stále ještě členem TOP09 v Brně, hlásil jsem se ještě dříve, než se o této straně vůbec reálně hovořilo.

Nadšen z nečeho nového a jiného, snad konečně, po té co jsem zklamán odešel po 12 letech z jiné strany. Skutečně jsem čekal začátek něčeho nového, bohužel nepoučen rokem 1997 a vznikem Unie svobody, který jsem sledoval z prvních řad. Takové byly mé pocity.

Brzy však přišlo mírné rozčarování, kdy člověk odpovědný za Brno fungoval poněkud s despektem. Ačkoliv byla značná poptávka po tom, aby se členové už začali scházet, poznávat se a připravovat na volby, které se kvapem blížili. Nesplněné sliby, opakovaná připomenutí, tak to šlo až do září, kdy se nám ozval někdo, kdo se prezentoval funkcí koordinátora.

Začaly probíhat první společné schůzky, sněmy, vznikl regionální výbor a další úrovně až po ustavující sněm, po kterém bylo slíbeno ustavení místních částí, tak jak budeme sami chtít. Také však začaly vznikat první pochyby o vedení RV, koordinátorech, o pravidvosti sdělovaných informací. Nedostatečná informovanost, mlžení, nakonec i lži a manipulace s pomluvami, vedly k tomu, že náš koordinátor ztratil důvěru většiny členů. Proto najednou, když mělo proběhnout ustavení, kdy by nebyl zvolen jako předseda mítního sdružení, začal předseda RV dělat problémy s naším ustavením.

Prakticky nám při jedné schůzce, kde jsme chtěli vyřešit situaci, jednoznačně řekl, že pokud se neustavíme, tak jak chce on, tak že nám to nedovolí. Náš logický odpor vedl k tomu, že se RV pokusil ustavit místní sdružení, bez jedné městské části, v mylném domění, že "rebelové" jsou jen v ní. V současné době je situace zcela na mrtvém bodě. My ochotni hledat rozumné východisko čekáme na odezvu RV, který nás ignoruje a stále sabotuje naše ustavení.

Po celou tuto dobu používá předseda RV společně s některými členy RV praktiky manipulací, překrucování informací, bránění komunikace členů mezi sebou, izolace oponentů atd. Tedy praktiky obvyklé v totalitních režimech. Vše ve jménu dobré věci, ruku v ruce s heslem - kdo nejde s námi, jde proti nám. Prostě něco, co tu už bylo, a byť jsem to nezažil v plném rozsahu, vzhledem k věku, odmítám podobné praktiky naší společnosti akceptovat.

Jsem demokrat, jsem člověk a svoboda je pro mne to nejdůležitější co člověk má. Jsem hluboce přesvědčen, že podobné praktiky jsou zhoubou společnosti, natož pak strany, která o sobě tvrdí, že je konzervativní a demokratická. Vždy budu bojovat za tyto hodnoty a tento článek je cestou, jak řící, že něco může být špatně. Jdu touto cestou, protože díky chování a jednání předsedy RV v podstatě ani jinou možnost nemám. Volím tuto formu, protože druhá strana nechce přistoupit na diskuzi a hledání dohody, protože její chápání dohody je, že uděláme to co chtějí.

Zůstávám členem TOP09 a doufám, že zůstanu i po tomto článku, protože věřím, že celou tuto situaci zapříčinilo pouze osobní selhání jednoho člověka, přílišná iniciativa a osobní ctižádostivost s touhou ukázat, že je nejlepší. Všechno vlastnosti veskrze dobré, ale v kombinaci nebezpečné. V dějinách máme příkladů dost a dost. Dělám to proto, že věřím, že zakladatelé měli zcela jiné plány, že i pro mne pochopitelný řízený vznik strany a cesta k úspěšým volbách, lze provést demokraticky a transparentně.

Autor: Marian Němec | úterý 9.3.2010 19:04 | karma článku: 12,40 | přečteno: 1128x