Co mají lékaři a ostatní spíše ne

Přeji všem lékařům vyšší platy. Ve vinohradské nemocnici dělám maximum proto, aby je měli. Zaslouží si je, protože málokteré povolání vyžaduje takovou kombinaci námahy a odpovědnosti jako povolání lékaře.¨Je tu ale jedno ale… což jste jistě čekali, jinak by tenhle blog byl o ničem. Zároveň tedy říkám, že existuje mnoho důvodů, proč by lékaři neměli být nespokojeni, proč by měli výši svých platů akceptovat a proč by rozhodně neměli hrozit hromadným odchodem do zahraničí. Tady jsou:

Lékaři ve velkých státních nemocnicích (o těch se bavíme především) jsou státními zaměstnanci, a proto úroveň jejich platů odpovídá možnostem státu. Je třeba se podívat na učitele nebo policisty, jaké mají oni platy. To jsou také zaměstnanci státu a také dělají odpovědnou, namáhavou a policisté i nebezpečnou práci. Lékaři mají rozhodně výrazně vyšší platy než oni.

Nelze srovnávat platy lékařů v Čechách a ve vyspělých zemích prostým přepočtem kursu. Životní náklady v těchto zemích jsou stále vyšší než v České republice. Za nájem průměrného bytu tu nezaplatíte 30 tisíc a za oběd v číně 300 korun.Především mladí lékaři se na medicínu hlásili v době, kdy bylo jasné, na jaké úrovni se pohybují platy lékařů a kam mohou za dobu jejich studia vystoupat.

Jeden důležitý aspekt se z diskuze o odměňování lékařů vytratil. Odměna za práci není jen plat. Je to také prestiž, jakou má ta která profese ve společnosti, a vděk lidí, pro které pracujete. Troufám si tvrdit, že prestiž českých lékařů ve společnosti dominuje všem státním zaměstnancům, snad s výjimkou prezidenta republiky.

A vděk za dobře vykonanou práci? Slyšet každý den alespoň od jednoho pacienta: „Děkuju, pane doktore, moc jste mi pomohl,“ má pro životní pohodu a sebeúctu člověka často větší cenu než neuvěřitelné číslo na výplatní pásce (upřímně, kolikrát vám za vaši práci už někdo poděkoval?). Nechci tím říct, že lékaři jsou nevděční, pouze říkám, že si tuto výhodu oproti jiným profesím, oproti všem ostatním profesím, které nezachraňují lidské životy, uvědomují jen obtížně, protože jsou na ni zvyklí, protože nemají srovnání.  Málokterý lékař má dvě povolání.

Poslední výhodou lékařského povolání, kterou chci zmínit, je skutečnost, že čeští lékaři jsou v zahraničí žádáni. Málokteré povolání umožňuje člověku tak snadno najít práci v zahraničí a realizovat své sny o tom, kde a jak budu žít. Málokteré povolání poskytuje člověku takovou volnost volby. I to je benefit, který poskytuje český vzdělávací systém a systém fungování českého zdravotnictví. Proto si myslím, že by tento benefit neměl být lékaři používán jako hrozba proti státu.

Kde si naopak myslím, že by lékaři měli ve svých protestech a tlaku na stát vytrvat, je oblast péče o mladé lékaře. Systém postgraduálního vzdělávání je nedostatečný a komplikovaný a sehnat nástupní místo v některých oborech je velmi obtížné. Ale říkám vytrvat, ne vydírat.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Zeman | čtvrtek 28.10.2010 12:56 | karma článku: 18,88 | přečteno: 1562x