Velikonoční neděle - Přesto, že už nic nečekáte....

Temnotou končící noci kráčí Marie Magdalská, aby vykonala poslední službu člověku, který jí přinášel naději, na rozdíl od většiny ostatních se k ní choval slušně a láskyplně. Ježíš kázal o lásce, odpuštění vzájemné pomoci.

 Kázání na 12. 4. 2020

 Biblická čtení: Skutky 10, 34 - 43; Koloským 3, 1 - 4; Jan 20, 1 - 18

 

 

 Temnotou končící noci kráčí Marie Magdalská, aby vykonala poslední službu člověku, který jí přinášel naději, na rozdíl od většiny ostatních se k ní choval slušně a láskyplně. Ježíš kázal o lásce, odpuštění vzájemné pomoci. A takto skončil. Ti lidé, kteří jí opovrhovali, protože ji doprovázela velice špatná pověst, ti lidé, kteří se oháněli morálkou a vírou, ti teď způsobili, že nevinný ušlechtilý člověk byl popraven. Tak jednají lidé, kterým pod rouškou náboženství jde jen o ně samotné.

 Ale tělo je pryč. Takže ani tu poslední službu svému mistrovi nemůže prokázat. Učedníci se sice přijdou podívat. Jeden dokonce uvěří ve vzkříšení. Ale Marii se nevěnují. A ta přemožena smutkem a tím, co je pro ni krajním projevem neúcty, propuká v pláč.

 Blahoslavení plačící, neboť oni potěšeni budou, říká Pán Ježíš v kázání na hoře. A tak to je i u Marie Magdalské. Ve chvíli, kdy prožívá tu nejhlubší beznaděj, ji Bůh ústy Ježíše oslovuje jménem.

 Marie sděluje andělům, že neví, kde je její Pán. A on je najednou s ní. Nepoznala jej, vyznává svoji touhu alespoň to tělo najít. A Ježíš se jí dává poznat. Marie má vyřídit těm učedníkům, kteří se rozutekli, zklamali, že Ježíš žije, byl vzkříšen a bude s Bohem, bude vyvýšen. A Bůh, který jej vzkřísil, bude i jejich Bohem.

 Temný čas, kdy se zdá, že vše skončilo a je potřeba jen dokončit potřebné věci. Každý z nás někdy takovéto chvíle prožijeme. Někdy se ocitneme sami jako ta Máří Magdaléna. I když jeden z učedníků uvěřil, že Ježíš byl vzkříšen, přesto tam Marii Magdalskou nechali samotnou plakat. Ale tak jako Marii oslovili andělé, tak je i nás oslovuje ten, který nás nejlépe zná, oslovuje nás jménem.

 Tak jako Marie řekla Ježíši, co ji potkalo, co ji trápí, tak to Bohu můžeme říci v modlitbě i my. Lidé někdy nemají uši k slyšení. I já se přistihuji, jak chci lidem, kteří se mnou mluví dát odpověď, o které zjistím později, že byla příliš povrchní, laciná.

 Když ale ve chvílích beznaděje voláme k Bohu, často se nám nedostává konkrétní odpovědi. Bůh nám ale chce vždy dosvědčit svoji přítomnost. On se nemění. A příběh o ukřižování a vzkříšení Ježíše z Nazareta nám má říct. „ Neboj se, nepropadej beznaději. I když by se ti mohlo zdát, že zlo, sobectví pokrytectví vítězí, je to pouze dočasné zdání.“

 V dnešním čtení jsme četli o tom, že Kristus sedí na pravici Boží. Bůh to je jiné slovo pro skutečnost, pro realitu. A chce se nám tím říci Bůh je takový, jaký se zjevil v Ježíši z Nazareta. Naděje, kterou dává, neklame. Po noci přijde ráno. Marie Magdalská se na úsvitu setkala se vzkříšeným Ježíšem. Ve skutečnosti platí, že smysluplné dobré, to o co máme usilovat je to, co se zjevilo v příběhu života, smrti a vzkříšení Ježíše z Nazareta. A může se stát, že se dočasně zdá, že to prohrává.

 Do našich životů mohou přijít temné chvíle, kdy jsme sami a to co se chystáme dělat, nám připadá jako formální povinnost ze slušnosti, ohledů či piety.

 Ale nakonec můžeme poznat, že jsou tu zdroje radosti, vděčnosti, úžasu. Je to ještě jinak, než jsme si mysleli. Jsou ještě další možnosti, o kterých jsme nevěděli. Cesta může vést dál, je ale potřeba nestát na místě znehybněn zármutkem, beznadějí, zlobou a přesto vše, co se stalo učinit alespoň první krok směrem na cestu, na kterou mě Bůh volá.

 Kristus byl vzkříšen, opravdu byl vzkříšen, zdraví se lidé v těchto dnech. Kristus byl vzkříšen, opravdu byl vzkříšen, můžeme si opakovat každého dne. Kdykoli se můžeme setkat s Bohem, který nás oslovuje jménem a chce nám ukázat další možnosti další cesty, po té, co mu řekneme o své bezmoci rezignaci. Potom se může objevit i další cesta, se kterou jsme třeba ani nepočítali. Potom můžeme poznat, že dobro, láska, oběť, odpuštění, to vše je nesmrtelné. Potom i v našem životě se může opakovat něco, co symbolizuje Kristovo vzkříšení.

 Bůh je stejný včera, dnes i navěky. Katastrofa Ježíšova ukřižování ukázala to, že je mnohem láskyplnější a mocnější než si lidé mysleli. Tak i nás chvíle temnoty a beznaděje mohou přivést k poznání toho, že Bůh, ve kterého věříme je ještě úžasnější, láskyplnější než jsme doposud tušili.

 Amen

 

 

Autor: Marek Ryšánek | sobota 11.4.2020 17:23 | karma článku: 8,33 | přečteno: 211x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Řidič na Nymbursku vyjel ze silnice na chodník a srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik