Pokus o novoroční kázání

Tak Vás všechny vítám v novém roce. Znamená nový rok něco nového? Není to jenom umělá hranice, kterou si lidé nastavili, aby si mohli říci, tak, teď od nového roku, měsíce, dne, kvartálu to bude jinak. 

Kázání na 1. 1. 2016

Biblická čtení: Skutky 4, 8 - 12; Filipským 2, 5 - 13; Lukáš 2, 15 - 21

 

Sestry a bratři,

Tak Vás všechny vítám v novém roce. Znamená nový rok něco nového? Není to jenom umělá hranice, kterou si lidé nastavili, aby si mohli říci, tak, teď od nového roku, měsíce, dne, kvartálu to bude jinak. Ono to nakonec, do důsledku vzato může být tak, že každý nový den, či každý nový okamžik může znamenat nový začátek. Apoštol Pavel praví: Co je staré, pominulo, hle, je tu nové!

            Je to právě Boží přítomnost v našem životě, která nám umožňuje žít každý okamžik života nově. Dar modlitby nám umožňuje netrápit se tím, co se stalo, vyrovnat se s tím. Nemusíme se bát toho, co nás může v budoucnosti potkat. Obavy stejně nic nevyřeší. Můžeme vědět, že ten, kdo nás stvořil, nás bude v budoucnosti svojí láskou a milostí doprovázet. Přemýšlet nad tím, co by se mohlo stát, nám omezuje možnosti si co nejlépe užít přítomnou chvíli a tak se co nejlépe na budoucnost připravit.

            A když stojíme na začátku nového roku, tak nám do něj jako program, programové prohlášení, do začátku roku, i do začátku každé další chvíle našeho života zní vyznání apoštola Petra z dnešního prvního čtení: „ V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni.“

             To zní jako vyhlášení naprosté exkluzivity, výlučnosti křesťanství, těch, kdo se hlásí k Ježíši Kristu, jako k svému osobnímu spasiteli. Ale ono to tak jednoduché není. Nejde tady o zastávání nějaké teologie, o příslušnost k nějaké organizaci.

Jméno, to v Bibli znamená program. A když mluvíme o jménu Ježíš, tak vlastně mluvíme o tom, co vyplývá s Božího sebezjevení v Ježíši z Nazareta. To je pro nás tím smysluplným programem do každodenního zápasu o smysluplnost našeho žití, tady o naše spasení.

A jaký je ten program. Na to nám v epištole filipským velice dobře odpovídá apoštol Pavel. Chcete se nechat Bohem vést, sjednotit svůj život s ním, zachránit svůj život, co nejlépe využít, to, co je Vám dáno? Tak potom, nechť je u Vás stejné smýšlení jako v Kristu - jeho rovnost k Bohu spočívala v tom, že na sebe vzal způsob služebníka, zmařil sám sebe. Stal se jedním z lidí. Stal se jedním z lidí, zařadil se po bok ubohým, opomíjeným pronásledovaným. Kritizoval ty, co si o sobě mysleli, že mají něco navíc oproti ostatním, stavěl se proti těm, kdo si o sobě mysleli, že jsou majiteli pravdy.

            To je vidět i v okolnostech jeho narození - ve chlévě. První, kdo ho navštíví, jsou chudí pastýři, nádeníci. Co kdyby první, kdo se přišel podívat na vaše právě narozené dítě, nebo vnouče byli nějací zaprášení Ukrajinci někde ze stavby?

  Ježíš prostě žil tam, kde byl postaven, už od počátku mezi těmi, kdo byli opomíjení, odstrkovaní, kterých se ostatní stranili. Kdykoli někomu pomohl, tak to bylo dosti výrazné porušení tehdejších náboženských a společenských předpisů. S takovými lidmi byl, takové doprovázel. To ho stálo život, kvůli tomu získal pověst buřiče a byl popraven. I Petr říká zvláštní věc - je vyšetřován, protože učinil dobrodiní nemocnému člověku. A nemyslete si, že s námi to bude jiné.

            Je to natolik odlišné od toho co vyznává svět kolem nás. Vydat se po této cestě vyžaduje rozvažování, v srdci, tak jak to čteme o Marii. A Pavel píše, abychom s bázní a třesením uváděli ve skutek své spasení  - abychom se tato měřítka a hodnoty, jakkoli se to zdá nepravděpodobné snažili uvádět do svého života.

             Tak bude Bůh s námi - Bůh, který je, jak naznačuje Ježíšovo jméno sám spasením, záchranou.

 Sestra a bratři, když to shrneme, není jiné cesty smysluplnému život, než v otevřenosti srdce pro Boha a bližní, v nichž se s Bohem setkáváme, žít v tam, kde jsme postaveni nezavírat oči před bídou utrpením, které potkáváme, ve vědomí vděčnosti za vše, co jsme dostali. To je náplní toho, co znamená žít životem ve jméně Ježíšově. Tak budeme Krista lidem kolem nás přinášet, přítomnost Boha zjeveného v Kristu lidem kolem nás zpřítomňovat.

Amen

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Ryšánek | úterý 5.1.2016 22:53 | karma článku: 7,01 | přečteno: 140x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 5,27 | Přečteno: 120x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 231x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 6,66
  • Průměrná čtenost 284x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik