Pokání - cesta ke svobodě...

v dnešním evangelijním oddíle čteme o počátku Ježíšova veřejného působení. Jeho příbuzný a předchůdce Jan je uvězněn. Mnohý by se v takovéto situaci raději stáhl, aby neprovokoval. 

Kázání na 21. 1. 2018

Biblická čtení: Jonáš 3, 1 - 5.10; 1. Korintským 7, 29 - 31; Marek 1, 14 - 20

 

            v dnešním evangelijním oddíle čteme o počátku Ježíšova veřejného působení. Jeho příbuzný a předchůdce Jan je uvězněn. Mnohý by se v takovéto situaci raději stáhl, aby neprovokoval. Ježíš ale ví, že je potřeba dělat správné věci ve správný čas a osobní pohodlí a bezpečí musí jít stranou.

            Ve slovech: „ Naplnil se čas a přiblížilo se království Boží, pokání čiňte a věřte evangeliu,“ je vlastně shrnut obsah jeho poselství. Je to jakési Ježíšovo programové prohlášení.

            Přiblížilo se Království Boží - tím Ježíš nemyslí jen to, že svět končí. Spíše v těchto slovech máme vidět poukaz na to, že v Ježíšovi působí Bůh. Chce nám ukázat, jak ve svých životech uskutečňovat jeho přítomnost. Boží přítomnost? Co to je? Je to především přítomnost toho, co vede k pokoji, smysluplnosti, přínosnosti našeho života.

            A pokání čiňte? To znamená především, změňte své smýšlení. Věřte evangeliu - tedy radostné zvěsti o tom, že Bůh se k vám sklání., chce vám dát nový začátek, ukázat cestu z beznaděje - on vás přijímá jako své děti.

            Podle biblického svědectví je Ježíšovo vystoupení dalším pokusem Boha stvořitele ukázat lidem cestu z jejich problémů, hříchů, omylů k smysluplnému životu. Bůh se svým lidem začíná znova a znova, posílá za ním proroky. A svědectví o snaze Boží pomoci lidem najít správnou cestu čteme i v dnešním oddíle ze starozákonní knihy proroka Jonáše. Bůh nechává proroka provolávat v městě Ninive soud. A má to dělat proto, aby se lidé zastavili. A když to Ninivané učiní, Bůh litoval, že chtěl učinit zlo, které ohlásil a neučinil tak.

             A to co činí Bůh podle biblického svědectví na úrovni národů, to činí náš stvořitel, základ celého světa, i v našich vlastních životech. Hlas našeho svědomí nás zastavuje. Slyšíme varovný hlas - život je krátký, chvíle bilancování se blíží. Všímej si toho, co si myslíš, jak žiješ. A věř, že jsi milován, že ti bylo dáno mnoho dobrého a krásného a raduje se z toho. Nelpi na tom, co máš, na tom, jak si představuješ, že by měl život vypadat a jak by se měli lidé k tobě chovat. To vede k zklamání. Buď vděčný za vše dobré co kolem sebe máš, všímej si toho. Potom můžeš šířit radost a vděčnost.

            Tak se staneme rybáři lidí - jak to zaslibuje Ježíš galilejským rybářům. To byli pohrdaní lidé, kterých se ostatní stranili. Rybáři totiž pracují na moři - sídle zlých sil. Když vybírají sítě, dotýkají se nečistých zvířat. A těmto lidem, kteří z tehdejšího lidského hlediska nemají absolutně žádné předpoklady pro nějakou duchovní práci, Ježíš svěřuje tak veliké poslání. Sděluje jim -podívejte se, vy vytahujete ryby z živlu, který je symbolem sídla zla. Ale když mě budete následovat, můžete vytahovat lidi ze zmaru jejich životů. A rybáři šli. Jejich motivace byla pochybná. V další části evangelia čteme o tom, že si naprosto naivně mysleli, že budou s Ježíšem vládnout. Opustili ale své povolání. U Jakuba a Jana -synů hromu, jejichž matka pro ně bude vyjednávat ministerské posty, čteme, že zanechali i svého otce Zebedea i s pomocníky - celou rodinu i s rodinnou firmou. Jeho učedníci se hnali za kariérou. Ježíše pochopily, až po jeho smrti a zmrtvýchvstání. Teprve tehdy činily pokání - změnili své smýšlení.

            A co my - máme jít, všeho nechat a postavit se na nároží a vykřikovat? I tak to mnozí chápou. Ale Písmo svaté se má podle staré reformační zásady vykládat písmem. A dobrý návod nám dává v listu Korintským apoštol Pavel - nelpět, vše pomíjí. Život je krátký a to, na čem skutečně záleží je snažit se nakládat se vším smysluplně s radostí a vděčností, při všem, co nás v životě potkává.

            A tak sestry a bratři, i nám dnes zní Ježíšova výzva -nelpěte na tom co máte. Lpění vede k trápení. Lpění na úctě, formách, úspěchu, uznání. Ten, který ukázal, v čem spočívá skutečné lidství, sám sebe vydal. Mohl to udělat, protože věděl, že je bezmezně milován. A tak především věřte té radostné zvěsti o Boží lásce k vám, bez ohledu na to, co dosahujeme a jak jsme bohatí můžeme vidět, co vše od Boha dostáváme. Jako rybáři vytahují ryby z vodního živlu, tak můžeme svůj život i životy svých bližních vytáhnout, zachránit z lpění, zaujetí věcmi pomíjivými. Otevřít jim oči pro vidění nespočetných zázraků kolem nás

 Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 26.2.2018 6:00 | karma článku: 9,59 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Chceš žít? Umírej!

"Amen, amen, pravím vám, jestliže pšeničné zrno nepadne do země a nezemře, zůstane samo. Zemře-li však, vydá mnohý užitek.“

26.3.2021 v 7:32 | Karma: 5,83 | Přečteno: 282x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Věřit v Krista? V koho? V co? Rozšířené omyly...

Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. To je krásné. Ale jak těmto slovům porozumět?

18.3.2021 v 20:46 | Karma: 13,10 | Přečteno: 457x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Obchod zvaný náboženství - co s tím? Třetí neděle postní.

Ježíš v dnešním oddíle z evangelia vyhání obchodníky a směnárníky z chrámu. Je to symbol toho, co se dělo děje celé dějiny v duchovním životě, v církvi a lidském životě. Z duchovního života se totiž často stává obchod.

6.3.2021 v 12:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Ztratit život pro Krista a tak jej nalézt ? Stát se poslušnou ovečkou? Rozhodně ne!

Ztratit život a tak jej nalézt? Co to po nás Ježíš chce? Mnozí by asi řekli - choď do církve, přijmi nějaké učení a budeš spasen. To ale často vede k něčemu opačnému.

3.3.2021 v 13:58 | Karma: 10,23 | Přečteno: 282x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - duchovní cesta člověka v několika větách.

V dnešním evangelijním oddíle čteme v geniální zkratce, tak jak je to typické pro Markovo evangelium, o tom, co lidé obvykle prožívají v duchovním životě. Něco podobného pozná každý, kdo se snaží žít smysluplně.

23.2.2021 v 16:58 | Karma: 9,87 | Přečteno: 199x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik