O marnotratném synu.

dnešní evangelijní text je nazýván evangeliem v evangeliu. Dotýká se samotné podstaty křesťanství, kterou je pro mnohé těžké přijmout. 

Kázání na 6. 3. 2016

 Biblická čtení: Jozue 5, 9- 12; 2 Korintským 5, 16 - 21; Lukáš 15, 1 -3. 11 - 32

Sestry a bratři,

            dnešní evangelijní text je nazýván evangeliem v evangeliu. Dotýká se samotné podstaty křesťanství, kterou je pro mnohé těžké přijmout. Svědčí o nezměrné Boží lásce, která je až zahanbující, pro měřítka světa kolem nás až nespravedlivá. Jejím cílem totiž není dosvědčovat naši dokonalost, na kterou bychom tak rádi byli pyšní. Nemá za cíl odměňovat zasloužilé. Toto podobenství svědčí o nepodmíněné, bezedné Boží lásce, která chce především hledat ztracené, pomáhat padajícím. Lidem kolem nás se to zdá zahanbující. Tolik si zakládáme na vlastní soběstačnosti, dospělosti, schopnostech. A teď přichází svědectví o tom, že je obdarován přijat někdo, kdo si to ale vůbec nezaslouží. Platí to i pro nás.? Máme rozpaky. Ale ten, kdo tu zahanbující, trapností zavánějící možnost přijme, může dosáhnout úžasné osvobození.

            Ježíš toto podobenství vyslovil spolu s jinými podobenstvími o ztracené ovci a ztraceném penízi. Činí tak reakci na zbožné farizeje a zákoníky. Ti reptali, protože do Ježíšovy blízkosti přicházeli samí celníci a hříšníci. Celníci, to v té době byla neopovrhovanější skupina obyvatel. A Ježíš je přijímal a jedl s nimi, což bylo v té době symbolem nejužšího společenství. Ježíš tím dává najevo - ti, kdo si milosrdenství a pomoc nejméně zaslouží, ti ji nejvíce potřebují.

            V podobenství se mluví o dvou synech a otci. Ten první syn si nechá vyplatit dědictví. Odejde a rozhází vše, co dostal rozmařilým životem. A když vše utratil, přišel hlad a on sehnal pouze práci u vepřů - nečistých zvířat. Má se ještě hůř než ti vepři. Tak tomu někdy bývá. Jsme děti Boží. Bylo nám dáno mnohé - život samotný, schopnosti, nadání. Jak mnozí to vše promění za chvilkové uspokojení. Jak často se lidé stávají pouhými otroky, na kterých nikomu nezaleží.

            Marnotratný syn si říká -jak mnoho nádeníků u mého otce má chleba nazbyt. Vrací se. Jsou jeho pohnutky správné, chce uznat chybu, nebo se chce jen najíst? Nevíme. Pro Otce to ale není důležité. Vidí milovaného syna, který vlastně už byl jakoby mrtvý. A teď se vrací. A otec udělá v té době neslýchanou věc. Odhodí veškerou hrdost důstojnost a běží pln pohnutí a dojetí vstříc. A dává to nejlepší, co může. Když bychom sečetli to, co pro syna, který se vracel, udělal, došli bychom k sedmi úkonům. Sedm tady symbolizuje plnost lásky a přijetí. Tímto způsobem Ježíš znázorňuje postoj Boží k lidem, kteří se k němu obrací. Je mu jedno, kdo to je, čím prošel, jak se choval. Bůh prostě stojí o každého, jde mu vstříc. Dá mu to nejlepší, to co dává skutečné uspokojení, to co nejlépe poslouží.

            Staršímu, spravedlivému a pracovitému bratrovi se to však nelíbí. Ve vědomí svých domnělých zásluh se zlobí a ani nechce jít dovnitř. Svého otce ani neosloví, jak náleží a svého bratra ani nenazývá bratrem. Jde mu jen o něj samotného, o jeho vlastní čest, zásluhy. Starší bratr vlastně má rád především sám sebe. Ježíš tím vlastně ukazuje svým protivníkům - koho milujete, Boha nebo sami sebe?

            Sestry a bratři, v postním období se zabýváme pokáním, což znamená změnu smýšlení. A toto podobenství nás může povzbudit. Vidíš u sebe spoustu nedostatků? Neboj se. Bůh ti doslova běží vstříc. A pokud jsi ztratil svůj život, vyměnil jsi to, co jsi dostal za něco, co nemá cenu, neboj se. Bůh tě chce obdarovat. Ne majetkem, ne slávou ale radostí, moudrostí, vděčností, láskou. To je to, co nejlépe poslouží, co trvá dál, čím obohacujeme život těch, kdo tady budou po nás. Ostatní věci pomíjejí.

            Čím více se člověk Bohu přibližuje, tím více ubývá pýchy, nadřazenosti. Ten, kdo jedná, jako onen starší bratr z onoho podobenství, ukazuje tím, že o Bohu, o životě toho moc neví. Nemáme nic navíc. A pokud jsme od Boha něco dostali, byli jsme od něj obdarováni, nesmí to být důvodem k pocitu výlučnosti. Vždy je to závazkem k pokorné službě druhým.

            Je velice chybné se srovnávat. On nakonec vše co máme je darem Boží nezasloužené milosti. Vlastní zásluhy, domnělá spravedlnost, to co jsme dokázali, to vše je pomíjející. Může se to zdařit, ale také ne. Není naší zásluhou, že jsme třeba vyrůstali v slušné rodině, jsme zdraví a nepotkalo nás v životě něco, co by nás srazilo, připravilo o vůli k životu, který se zdá jako mravný. Srovnávání se s druhými, tak jak to předvedl ten starší bratr, se může stát zdrojem odporu, bolesti, zášti vůči našim bližním. Je mnohem lepší žít z toho, že jsme obdarováváni a přát lidem kolem nás, aby i oni obdarováni byli - nebránit jim a dopomáhat jim, aby i oni docházeli k  nevyčerpatelnému zdroji lásky a milosti, kterým je Bůh.

Amen  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 10.3.2016 8:00 | karma článku: 10,04 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 5,28 | Přečteno: 121x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 231x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 6,66
  • Průměrná čtenost 284x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik