Čeho se raději rychle zbavit

kdyby tento evangelijní text, který je základem kázání, slyšel, nebo četl někdo, kdo není obeznámen s Ježíšovým způsobem vyjadřování, asi by měl problém dále se zajímat o křesťanství nebo Bibli.

Kázání na 27. 9. 2015

Biblická čtení:Numeri 11,16.24 - 29; Jakub 5, 13 - 20; Marek 9, 38 - 50

Sestry a bratři,

            kdyby tento text, který je základem kázání, slyšel, nebo četl někdo, kdo není obeznámen s Ježíšovým způsobem vyjadřování, asi by měl problém dále se zajímat o křesťanství nebo Bibli. Slova o useknutí nohy a vyloupnutí oka nám zní jako ze slovníku nějaké fanatické sekty nebo ze středověku. Ale existují lidé, kteří se tím řídí. Dokonce jsem slyšel o paní, která měla pořád nutkání psát nějaké pomlouvačné dopisy, nemohla se tohoto pokušení zbavit. A tak si prsty, kterými ty dopisy psala, raději usekla.

            Ježíš tady mluví záměrně vyostřeně, kvůli důležitosti věci. Svádí-li tě k hříchu něco odstraň to velice radikálně. My si pod slovem hřích představujeme jednotlivá selhání. Ale  to není ten původní význam tohoto pojmu. Hřích znamená především minutí se cílem, to, že jdeme špatným směrem. V životě je možno zabloudit, ztratit se. Člověk může ztrácet cestu, odbočovat až se nakonec dostane do bezvýchodné situace. A mohou to být věci na pohled velice důležité, co jej odvádí od toho, co je nejdůležitější, co je podstatou smysluplného života. Nemusíme hned myslet na neřesti, které ovšem mohou mít velice ničivý účinek na náš život. Může to být práce, kariéra, nezdravé vztahy. Dá se říci, že v dnešní době v té bohaté části světa, do které patříme i my sami je dispozici tolik lákadel věcí zajímavých, dráždivých, přinášejících rozkoš, na kterých je tak snadné vypěstovat si závislost, nechat se jimi doslova zotročit. Výsledkem bývají rozvrácené vztahy, neschopnost soustředit se na studium, práci. Lidé mají zničené vztahy. Kolik lidí se kvůli tomu zadluží tak, že nedokážou splácet své dluhy. Vůbec veškerá reklama kolem se nás snaží uvést do závislosti na uspokojování umělých potřeb, které v nás někdo vytváří.

            A tady znovu platí - štěstí, radost nemusíš mít, až něco budeš mít, něco vzrušujícího prožiješ, něčeho dosáhneš. Je to možné bez toho všeho, pokud si uvědomíš nesamozřejmost své existence, všechny zázraky kolem nás.

            A jak s tím souvisí úvodní část dnešního evangelijního oddílu? Ježíšovy učedníci tam mluví o tom, že se objevila konkurenční skupina. Co s ní - vždyť oni nám kazí byznys. Oni nám zaberou ta místa v Ježíšově vládě, na která se už tolik těšíme.

            Jak jsem si přečetl v jednom komentáři k tomuto evangelijnímu textu -mnohdy čím větší nadšení, tím větší nesnášenlivost. To je jedním z největších nebezpečí, které se skrývá v duchovním životě - snaha o sebeprosazení na úkor druhých, tak dobře nám dělá vědomí nadřazenosti, výlučnosti. Je mnohem jednodušší dívat se na chyby druhých, snažit se je odhalovat. Člověk tak uniká od bolestného poznání vlastní nedokonalosti. Dává mu to pocit domnělé spravedlnosti a dokonalosti. Jenže k radosti a svobodě nevede jiná cesta, než skrze přijetí vlastních nedostatků a omezenosti a ztrátu domnělé morální nadřazenosti. Jednou se matky Terezy kdosi ptal, co je potřeba změnit v církvi, aby mohla lépe plnit svoji funkci. Ona odpověděla - především dva lidé - vy a já.

  Ježíšovi nejde o nějaké potírání odpůrců, konkurenční boj. Jeho poselství je veskrze kladné. Chce lidi spojovat, ne stavět je proti sobě. Na konci evangelijního oddílu, který jsme četli Ježíš říká - mějte sůl v sobě, žijte mezi sebou v pokoji.

 A s tím úzce souvisí zvěst dnešního oddílu z listu Jakubova. V něm vyzdvihuje apoštol důležitost modlitby. Modlitba to je především prostředek k tomu, abychom si uvědomili co se v nás děje, co se nás snaží zmocnit. Můžeme bez rozpaků vyznávat svá selhání, Pána chválit za vše dobré co nás potkalo, děkovat a být vděční. Je tam také zdůrazňováno láskyplné společenství lidí, kteří jedni druhých břemena nesou.

 amen

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Ryšánek | neděle 20.12.2015 0:00 | karma článku: 6,23 | přečteno: 212x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,24 | Přečteno: 139x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 231x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 285x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Nepotřebujeme, aby nám z centra diktovali, jak se máme chovat, řekl Okamura

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:05

Přímý přenos Zhruba tisícovku příznivů dokázalo přitáhnout opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:03

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 6,74
  • Průměrná čtenost 297x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik