Byl Ježíš kosmonaut? - Nanebevstoupení Páně.

Zvláštně a podivně nám znějí dnešní slova z Lukášova evangelia. Čteme tam o tom, jak byl Ježíš vzat do nebe. Oblak jim ho zastřel, jak o tom čteme v oddíle ze skutků apoštolských.

Kázání na 24. 5. 2020

Biblická čtení: Skutky 1, 1 - 11; Efezským 1, 15 - 23; Lukáš 24, 44 - 53

 

 

Zvláštně a podivně nám znějí dnešní slova z Lukášova evangelia. Čteme tam o tom, jak byl Ježíš vzat do nebe. Oblak jim ho zastřel, jak o tom čteme v oddíle ze skutků apoštolských. V epištole efezským zase čteme něco o tom, že Ježíš sedí po pravici Boha otce.

Co si z toho vzít? Nejsou to jenom nějaké fantazijní obrazy? Z těchto obrazů konstruují různí fantastové teorie, že Ježíš byl mimozemšťan a po skončení svého poslání odletěl zpět do vesmíru.

Ano, je potřeba si uvědomit, že bible mluví výrazovými prostředky své doby. Nebe, to pro Izraelce bylo sídlo Boží, nebo i synonymum, jméno pro Boha samotného. Boží zjevení je spojeno vždy s oblaky.

Takže důležité sdělení, které z těchto textů pro nás vyplývá je to, že Ježíš je u Boha, nebo můžeme říci v Bohu. A že sedí po pravici, to znamená, že je mu dáno čestné místo.

Tyto obrazy chtějí prostě říci - chceš poznat Boha, chceš vědět jaký je - podívej se na Ježíše. Bůh, to není nějaká bytost, která sedí nad nebesy. Bůh - to podstata tohoto vesmíru, základ, to, na čem vše spočívá. Takže svátek nanebevstoupení či oslavení Páně nám zvěstuje, že charakter Boží, podstata bytí, podstata skutečného lidství je to, co se zjevilo v příběhu života, smrti a vzkříšení Ježíše z Nazareta.

Je to radostná zvěst. Radostná zvěst pro všechny, kteří zažívají v životě neúspěchy, odmítnutí, utrpení, pro všechny, kteří slouží, snaží se o dobro a zažívají kvůli tomu problémy, pronásledování. V obraze z Lukášova evangelia je zmíněno, že Ježíš při svém odchodu žehnal. Tím se chce říci - všem, kdo vědomě, či nevědomě následují Ježíše si mohou být vědomi, že Bůh, který je v něm zjevený jim žehná.

Je zmíněno, jak ve skutcích apoštolských, tak i v evangeliu podle Lukáše, že učedníci Ježíšovi budou vyzbrojeni mocí z výsosti. Ano, to, si připomeneme za týden, při svatodušních svátcích. Všichni, kdo se snaží jít proti proudu tohoto světa, následovat Ježíše z Nazareta, jít cestou skutečné podstaty lidství nejsou na to sami. To je důležité. Uvědomme si to, - máme jako křesťané následovat někoho, koho za jeho pozemského života vlastně nikdo nepochopil, prakticky všichni ho opustili a byl nespravedlivě obviněn a popraven. Jít touto cestou nejde z běžných lidských předpokladů. K tomu jsou potřeba zvláštní zdroje.

 

Při slavení svátku nanebevstoupení mě vždy napadá, jak Je zvláštní, že si ho připomínáme v květnu. V květnu skončila druhá světová válka. Byl to následek zbožštění lidské pýchy. Její dva viníci – Hitler a Stalin na konci svých životů sklízeli plody zla, které zaseli. Hitler spáchal sebevraždu kdesi ve sklepení. Stalin umíral ve strachu, hlídán obrovským zástupem vojska. A když se dnes zabývám problémy, které jsou v některých rodinách přítomny, proč lidé trpí neurózami, proč jsou vztahy tak špatné jak jsou, často dojdu k tomu, že se za války v dotyčné rodině něco stalo, co nepříjemně ovlivňuje životy následujících generací.

Radost navzdory okolnostem, radost, i když mnoho důvodů k radosti nevidíme, to je zvěst svátku nanebevzetí Páně. Ježíš Kristus je u Boha. To, o čem si myslíme, že prohrává – radost láska pokoj služba – to je věčné, to nepomíjí.

A naopak vítězství sobectví, úspěch na úkor jiných, to neroste do nebe. Všichni různí zločinci, kteří se tváří jako dobrodinci nakonec špatně skončí, i když se o nich říká, že jejich sláva hvězd se dotýká.

A tak sestry a bratři můžeme svobodně, beze strachu usilovat o pokoj porozumění a dobrotu s vědomím, že Hospodin zjevený v Ježíši Kristu nám v našem úsilí chce požehnat.

Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | neděle 24.5.2020 9:15 | karma článku: 12,04 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Za dobrotu na žebrotu? I přesto do toho jděte!

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2021 v 17:32 | Karma: 6,99 | Přečteno: 304x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle - Bůh jako sebevydávající se láska

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace, ve které žijí mnozí současníci

30.5.2021 v 11:50 | Karma: 8,53 | Přečteno: 245x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Letnice - šok z lásky.

Co se to stalo před téměř dvěma tisíci lety v Jeruzalémě? O čem nám vyprávějí obrazy o vylití Ducha svatého? Malá skupinka následovníků rabiho Ješui z Nazareta byla zavřená v hrůze z toho, co se stalo za dveřmi.

23.5.2021 v 9:54 | Karma: 8,67 | Přečteno: 333x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Nanebevstoupení - to divné slovo.

Je známá věta, kterou pronesl první člověk ve vesmíru, Jurij Gagarin, po návratu na zem. Nikde jsem tam Boha neviděl. Chtěl tím říci, že veškeré představy lidí o nebi, o tom, kde je Bůh, jsou mylné.

17.5.2021 v 15:52 | Karma: 5,00 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Sláva a smrt v několika dnech - před velikonocemi.

nádherně, triumfálně znějí dnešní slova z evangelia podle Marka. Ježíše vítají davy. Vzdávají mu královské pocty. Klanějí se mu. Ukazují mu, že chtějí, aby právě on jim vládl. Ježíš vjíždí do Jeruzaléma.

1.4.2021 v 9:23 | Karma: 6,74 | Přečteno: 237x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik