Sláva a smrt v několika dnech - před velikonocemi.

nádherně, triumfálně znějí dnešní slova z evangelia podle Marka. Ježíše vítají davy. Vzdávají mu královské pocty. Klanějí se mu. Ukazují mu, že chtějí, aby právě on jim vládl. Ježíš vjíždí do Jeruzaléma.

 

Kázání na květnou neděli

 

biblická čtení: Izajáš 45, 21 - 25; Filipským 2, 5 - 11; Marek 11, 1 - 11

 

"nádherně, triumfálně znějí dnešní slova z evangelia podle Marka. Ježíše vítají davy. Vzdávají mu královské pocty. Klanějí se mu. Ukazují mu, že chtějí, aby právě on jim vládl. Ježíš vjíždí do Jeruzaléma. A způsob jakým to činí, má dát lidem najevo, že přijíždí ten, který naplňuje proroctví o příchodu Božího zachránce. Podle proroka Zachariáše přijede mesiášský král na oslu. On sám bude pokořený. Přinese pokoj celému světu.

Ano Ježíš chce přinést smíření pokoj. Má to však být úplně něco jiného než co si představují lidé, kteří při jeho příchodu tak jásají. Podle nich Ježíš vytáhne do boje v čele povstání, které smete okupanty. Potom Ježíš nastolí něco jako osvícenou diktaturu, vládu pevné ruky. Bude panovat pokoj a pořádek.

To si lidé představují. V očekávání podle nich spravedlivé odplaty za veškerá příkoří propukají v jásot. Když se ovšem za několik dní ukáže, že očekávání vkládaná do Ježíše byla mylná, ti samí lidé, kteří nyní provolávají slávu, budou volat: „ukřižuj“.

Ano Ježíš je mesiáš, zachránce. Ano, on chce přinést pokoj. Je to však pokoj, záchrana úplně jiného druhu, než jak si to představují lidé v té době a vlastně napříč dějinami. Je to pokoj, který neplyne z potření, zničení protivníků, z toho, že vypukne válka. Takových rádoby mesiášů bylo, je a bude vždycky dost a dost. Po jejich vystoupení nenastal pokoj. Ne, bývá to tak, že se dějí další a další příkoří, křivdy, pouze se stupňuje touha po odplatě. A tak je zaděláno na další konflikty, války.

Ježíš přichází s nabídkou Boží lásky, která chce smiřovat, dávat sílu k odpuštění, zřeknutí se odplaty, k přetnutí toho strašlivého kruhu pomsty. Vybízí k pokorné službě ve vědomí, že oproti ostatním lidem, třeba i svým protivníkům nemáme nic navíc, že jsme jen hříšníci obdarovávání nezištně Boží milostí. To je nádherně osvobozující. Na druhou stranu je vědomí zahanbující, nastavující nám zrcadlo. V něm poznáváme velice jasně, kdo vlastně jsme, kolik potlačované agrese, zla a zášti v nás vlastně je.

To velice jasně poznali i lidé v Jeruzalémě, kteří si zakládali na vnější zbožnosti. A tak tedy po několika dnech volali: „ ukřižuj“.

Ježíš věděl, co ho čeká. Věděl, do jakého rizika vstupuje. Přesto do toho šel. Ne, nebyl to neohrožený superman, kterému by byl vzdálen strach úzkost. To co ho čekalo, ho naplňovalo strachem, zármutkem. Tak jak to vyjádřil v oné známé modlitbě v Getsemane, kde v úzkostech zápasil o poslušnost Boží vůle, kde se ptal, zda ho může minout úděl, který ho čeká. Ježíš si byl vědom toho, že přináší skutečné smíření, že skrze něj Bůh opravdu činí své dílo, že je spojen, sjednocen s Bohem. A tato rovnost s Bohem spočívala právě v této pokoře, oběti, službě.

Ježíšova poslušnost lidstvu ukázala, otevřela cestu k pokoji s Bohem, k  smíření. Ukázala se i cesta k pokoji a smíření mezi lidmi navzájem. Lidská zloba a zášť Ježíše přivedla na kříž. Přivedla jej tam zloba, zášť, která je přítomna i v nás a kolem nás. V Ježíšově příběhu vidíme, kam to vše vede. Ukázalo se však také, že zloba, zášť, ctižádost, sobectví nemají poslední slovo a je možno to překonat láskou a odpuštěním. Ano byly o naše nemoci, hříchy, přestoupení, co nesl, to  co si nese každý z nás v nitru. Ukázal ale, že s tím lze zacházet i jinak, než tomu bývá obvykle v tomto světě.

A tak mnohým lidem je dnes provolávána sláva. A mnozí dělají vše pro to, aby se to provolávání slávy nezměnilo ve volání: „ukřižuj“. Takový lidé ovšem nevidí, nebo nechtějí vidět, že po chvilkové radosti, blaženosti, rozkoši, připravují trápení sobě a někdy i nepředstavitelně velkému množství lidí kolem sebe. A díky Bohu za ty, kteří se nenechají zmást chvilkovou slávou popularitou. A i když jim hrozí, že po nějaké době uslyší „ukřižuj“, zůstávají na svém místě a z lásky slouží a to třeba právě těm, kteří vůči nim takto volají.

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 1.4.2021 9:23 | karma článku: 6,74 | přečteno: 237x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Koloběžkáře soudí, že zardousil motorkáře. Byl plný nenávisti, hájí se

30. dubna 2024  10:53

Na lavici obžalovaných dnes usedl Jan Navrátil, kterého státní zástupkyně viní z toho, že zardousil...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik