Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výročí 14. května

 Dnes vzpomeneme na císaře a krále Karla IV., královnu Markétu z Valois, malíře Gainsborougha, historika Palackého, herečku Blanchett, a otce facebooku Zuckerberga.  

   1316 Karel IV. (+1379), římskoněmecký král a císař, král český, lombardský, arelatský (burgundský) a moravský markrabě v letech 1333 až 1349 a lucemburský hrabě v období let 1346 až 1353. Matka původem Přemyslovna, otec lucemburský hrabě, syn císařův, jehož české stavy usadily na český trůn. Hle, jaké šťastné shody okolností z toho povstaly.

   Tak zase jako obvykle, co na něj já. Úsilí předchozích přemyslovských králů o pozdvihnutí země a rozvoj zejména hospodářský a zavedení podobných poměrů, jako v západní Evropě dospělo k pozvání početných skupin kolonistů zejména z území německého, kteří vytvářeli nejpokročilejší městská společenství a zaujímali zpravidla vyšší vrstvy obyvatelstva dávajíce ostatním příklady k následování. Totéž se dělo v Polsku i dál na východ.

   Téhož si byl vědom i Karel, který se rozhodl z českého království učinit střed císařství nejen mocenský, ale i duchovní. Čechy s Moravou, Slezskem a oběma Lužicemi zvolil vcelku logicky, stačí se podívat na mapu. Ostatně Habsburkové v osobě Maxmiliánově, který to viděl jasně a umetl vnukům cestu, došli k témuž závěru. Karel však byl též nábožensky velmi založený člověk a viděl, co znamená, hospodářsky i duchovně vytvářet sbírky relikvií (kdyby se jen shromáždily všechny třísky z Kristova kříže, vydalo by to na pěkný les, o kostech světců nemluvě), leč z letopisů a od takových duchů jako Boccaccio, či Chaucer víme, jak důležité bylo pro středověkého člověka navštěvovat duchovně proslavená místa, kde mohli spatřit relikvie a zažít různá osvícení a slyšet svatá slova. S tím spojen rozvoj obchodu (ostatně když se o nějakém církevním svátku vydáte třeba na Svatou horu u Příbrami, najdete tam shluky stánků s občerstvením a jídlem a nejrůznějším zbožím začasté neduchovním). Ve 14. století tomu nebylo jinak, jen jste tam nenašli nic z PRCu. Podívejte jen, jak těží Mekka z miliónů poutníků.

Karlovo úsilí o konstituování Prahy jako hlavního města císařství a evropského duchovního centra podobně jako Jeruzalém, či Řím bylo zjevné a nezakrývané a prokázané zdvojnásobením plochy města založením Nového Města. Ježto nejvýznamnějšími znaky světového centra byla tehdy ústřední arcibiskupská katedrála a podobně významné kostely městské (Panna Marie před Týnem a Panna Marie Sněžná), pustil se spolu s městem a církví do stavby.

   A stavba nového dopravně komfortnějšího a mohutnějšího kamenného mostu po destrukci toho starého byla jistě samozřejmostí. A univerzita se také jeví jako samozřejmost, když její význam osobně vidíte v mládí v Paříži a cítíte i v Itálii. Založení kláštera Na Slovanech, kde byla dočasně obnovena původní staroslověnská náboženská tradice a spolu s tím i příslušná studia, musela vést k obohacení duchovní praxe a byla prvotním pokusem o znovusjednocení církve západní a východní, což patřilo k jednomu z Karlových cílů.

A jeho práce na kodifikaci poměrů v říši přetrvala ještě stovky let. Ne tak podobný pokus o zemský zákoník, který ten rakouský úspěšný pokus předběhl o téměř půltisíciletí. Ono to s českou šlechtou nikdy moc nešlo a Karlovou politikou nebylo situaci silově vyhrocovat. Ani jeho pronikavý rozum nedohlédl toho, jaké časy v církvi nadcházejí, trojpapežství, upalování českých reformátorů a strašlivý téměř stoletý úpadek země a nenávratné zničení všech snů a ambicí. A ten městský chrám už nikdy nedostavěn a ten ústřední až po pěti stoletích. První syn není osobností, která by v Karlově úsilí pokračovala, druhý sice daleko schopnější, leč později v zemi nechtěný, v nemilosti nevinně a už ničeho nakonec nezmohl. Nikoho, kdo by dosáhl Karlovy velikosti, v té době nevidět nikde v Evropě.

A vždycky jsem trochu naměkko, když ta prvořadá evropská osobnost cítě, že to s jeho zdravím jde z kopce a s bídou vydrží do švestek, zajede i s těmi bolavými údy a starými zraněními do města dětství a mládí a první velice milované manželky Blanky a tam se v slzách jakoby rozloučí s plodným životem. Jeho vysoké uznání je namístě, já bych za tu ohromnou práci, již vykonal, a ten velký posun země na vrcholnou středověkou úroveň jeho volbu největším Čechem potvrdil a do hospůdky s ním hned šel.

   1553 Markéta z Valois, třetí dcera francouzské královny matky Kateřiny Medicejské, již provdali týden před Bartolomějskou nocí za hugenota Jindřicha, krále navarrského, čímž mělo být dáno najevo smíření katolíků s hugenoty, leč na katolické straně (katolická liga) tendence k tomu krvavému pogromu byly patrně nezastavitelné a ani král, ani jeho matka Kateřina nehnuli prstem. Manželství Markétino se nevyvíjelo šťastně, ježto Jindřich byl známý milovník krásných žen a ani ona si v sexu nijak neodříkala. Král se s ní nakonec rozvedl a smířili se a ona dokonce pečovala o jeho děti z manželství s Marií Medicejskou. Ta přezdívka Margot získaná od bratrů patrně hanlivá, neb bratři Francouzové říkají Margot děvkám. Pařížané její smrti velmi želeli.

1727 Thomas Gainsborough (+1788), britský malíř portrétista a krajinář. Bohatě se oženil s vévodskou dcerkou a obě dcerušky (Mařenka a Markétka) jež zplodili, patří k nejpůvabnějším podobiznám 18. století. Uchytil se jako portrétista vyšší společnosti a solidně vydělával. Jedním z jeho nejznámějších obrazů je Modrý chlapec

   V šedesátých letech 18. století stoupl jeho zájem o světelné efekty, hra světla na látkách je ukázkou jeho mistrovství. Rád používal umělé světlo, maloval při svíčkách. V sedmdesátých letech často maloval krajiny, venkovské výjevy a různé přírodní úkazy. Venkovské scény, ve kterých do popředí stavěl velké figury, byly námětem jeho obrazů i v dalších letech. Spojení portrétu s krajinomalbou je pro jeho tvorbu charakteristické. Zkoušel i nové techniky. Byl jedním ze zakládajících členů Královské akademie. Také ovládal dobře hru na violu da gamba

   Vedle Reynoldse patří mezi nejpřednější anglické malíře 18. století a nejvyhledávanější portrétisty anglické šlechty, Během života namaloval více než pět set obrazů, z toho asi dvě stě portrétů. Je též autorem rytin a akvatint. Po něm přijdou a na něho naváží Constable a Turner.

   1798 František Palacký (+1876), český politik, historik, spisolatel a organizátor veřejného kulturního a vědeckého života v soudobé Praze. Právem považován za zakladatele moderního českého dějepisectví a obdržel za svou práci přezdívku Otec národa. Zajímavé je, že pocházel z luteránské rodiny augsburského vyznání s dlouhou tradicí.

   Vždy se pozorně díval kolem sebe a získal také dobrý přehled o politice a politickém dění. Naučil se latinsky, německy, starořecky, francouzsky, italsky, rusky a staroslověnsky. Pokoušel se o poezii i divadlo a ve věku třiceti let se rozhodl věnovat především studiu českých dějin. Velmi záhy získal v odborných kruzích uznání a jeho přístup k pramenům byl podobně solidní a důsledný jako Dobrovského. Politicky stál na názorech legálních postupů smažil se mírnit napětí a ostny v roce 1848 a proslavil se svým přesvědčivým odmítnutím účastnit se frankfurtského parlamentu. Nakonec poslancem Ústavodárného shromáždění a autorem návrhu konstituce jednoznačně austroslavistické.

   Nechápu, dodnes, jak mohl tak brilantní mozek opomenout, že v Rakousku jsou i jiné zájmy než slovanské a že ty německé a maďarské jsou nesmírně silné. Stejně pozoruhodné, leč příznačné je, jak po letech 1848-9 narůstala reakce a normalizace zcela stejně jako o sto dvacet let později a jak si i bystré hlavy jako Palacký nalhávaly, že leckteré vymoženosti půjde udržet. Přesto nadvakrát v českém zemském sněmu.

   Leč Palacký vyšel z těch dob jako nezpochybnitelná morální autorita české národní společnosti. Dokonce i radikální demokraté mu byli již na počátku 60. let 19. století schopni přiznat titul „Otce národa“, který jako dějepisec český národ neúnavně vychovával. Respekt vůči Palackému projevily i mnohé obce, jež mu udělovaly čestné občanství. Projevy většinou nekritické úcty nakonec u Palackého jako už i mnohých jiných vedly k autoritativnosti a jisté nadutosti. Mladá politická generace však jej nekriticky uznávat odmítala, což zase nic nového pod sluncem.

   Rozsáhlé Palackého historické dílo se stalo milníkem české historiografie. Můžeme a máme s ním polemizovat a mnozí to dělají, leč jeho zakladatelské dílo a solidnost jeho práce jsou nezpochybnitelné a titul „Otec národa“ pochopitelný. Zde přehled podstatného z jeho díla

Geschichte von Böhmen tři díly

Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě pět dílů

Idea státu rakouského

   1969 Cate Blanchett, vlastním jménem Catherine Élise „Cate“ Blanchett, australská herečka, režisérka a držitelka dvou Oskarů, dvou cen BAFTA a tří Zlatých globů. První obrovský úspěch Královna Alžběta, druhý ve filmu Letec s Oskarem za vedlejší roli, v níž představovala jinou držitelku dokonce čtyř Oscarů, již jsme tu měli před pár dny. Další Oscar za Allenovy Jasmíniny slzy. Další výtečné snímky: Babel, Pán prstenů, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana, Královna Alžběta, Zlatý věk. Je označována za jednu z nejvlivnějších osobností světa.

   1984 Mark Zuckerberg, internetový podnikatel, spoluzakladatel, prezident a výkonný ředitel Facebooku s jednodolarovým ročním platem. K jinému číslu dospějeme od té jedničky, když uvedeme hodnotu osobního majetku, jež odhadována na 70,1 mld. USD. On je typickým příkladem takzvané garážové (v jeho případě pokojové firmy, jež vyrostla a sílila na dobrých nápadech v pravý čas na pravém místě. Od roku 2011 se pravidelně umisťuje na prvním místě v žebříčku nejvlivnějších Židů na světě, sestavovaném izraelským deníkem The Jerusalem Post. Čemu se divíte?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | úterý 18.5.2021 7:00 | karma článku: 6,86 | přečteno: 92x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.