Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velké C v roce 2020

Rok 2020 je dopady pandemie rozbit a Velké C na situaci reaguje zrušením koncertů a častěji se dostává do zahraničí, dokud je ještě Česká republika v dobrých číslech.

    4. února zahajuje orchestr a sbor jarní část programu koncertem San Giovanni Batista, což je oratorium Alessandra Stradelly (1639-1689), jež je dnes jediným číslem programu. Dnes je zapotřebí větší obsazení okrouhle dvacetičlenné a zpívat budou francouzský kontratenor Christophe Dumaux Jana Křtitele, italská sopranistka Arianna Venditelli Salome, chorvatský basbarytonista Krešimir Stražanac Heroda, italský tenorista Luca Cervoni Consiglieriho a další Italka s mezzosopránem Gaia Petrone Herodiadu. Dnes žádný sbor, veškerý zpěv obstarají sólisté.

Oratorium má italskou náladu a je plno příjemných nástrojových vstupů, včetně houslí v závěru. Zpívající byli vynikající, zejména pohledná Arianna, vyhlížející velmi římsky. A opět výtečný, jako již loni Krešimir, jehož mít mezi sólisty je výhra.

Další dva jarní koncerty padnou za oběť karanténě.

   24. června mimořádný koncert v Pražské křižovatce zvaný Kaffee Kantate, jde se mnou i paní Sylvie. Potkám houslistku Simonu a poprosím ji o rezervaci 2 míst v první řadě, což ona udělá, ale my přišedše jsme si mysleli, že to není naše rezervace, leč pustil nás pán, který mě patrně zná z blogu. Jsme sice po straně a nevidíme přímo na zpěváky, ale místa jinak výborná.

    V roli dívky Lízičky, jež miluje kávu, Helena Hozová, otec Schlendrian Roman Hoza a vypravěč Ondřej Holub. Tahle vtipná a hudebně nápaditá reklama na kávu u Zimmermanna vždycky potěší a je jednou z mála (asi tří) světských kantát Bachových. Nestihnuv návštěvu toalet před koncertem vyrazím po kávové kantátě a po cestě po sobě úsměvy hodíme s Anetou a Václavem Luksem, kteří směrem k k toaletám ustoupili při děkovačce.

   Po tátovi hudby Vivaldiho Concerto in g moll, RV 157 nastolí benátskou lehkost a na závěr další z géniů Händel přináší své v italském období vytvořené a velice italsky zpěvné Il duello amoroso, HWV 82, kterýžto duel je veden pastýřem Dalisem (Aneta Petrasová), který usiluje vehementně o nymfu Amaryllis (Helena Hozová). Co taky v lese, ovce se klidně pasou a není oč zavadit. Chce uplatnit sílu a je varován, ba vydírán, že ji nejdřív musí probodnout, čehož se zalekne, nato se mu vrtkavé děvče vysměje, že měl vytrvat. Řekl bych, že to muži ve starém Řecku s božskými bytostmi neměli lehké.

   13. září jedeme s paní Sylvií na slavnostní koncert česko-německé vzájemnosti do Konojed u Úštěku. Po cestě se lehce naobědváme v Roudnici na náměstí. V Úštěku ještě stihnu kávičku. Koncert začíná v krásně rekonstruovaném kostele Nanebevzetí Panny Marie ve tři a počasí výstavní. Usadíme se na židlích postavených do střední chodby poměrně dosti dopředu. Koncert pořádají Spolek pro obnovu památek Úštěcka a Centrum Vincence Zahradníka. Ten byl místním farářem, filozofem a spisovatelem. Logická je účast Česko-německého fondu budoucnosti

   Koncert uvozen nekonečnou řadou projevů včetně místních a církevních představitelů a obou velvyslanců. Před tím posledním ještě stihnu z kostela vyběhnout za účelem fyziologickým. Dnes se hraje již mnohokrát prováděný Bach Komm, Jesu, komm a slavnou Jesu meine Freude. K tomu i v Litomyšli hrané Zelenkovo podmanivé Credo d moll a také Händelovo Gloria, jež nedávno hráno i Collegiem Marianem. Ohromný aplaus, neb kdy se místním podaří slyšet zde světový soubor nejvyšších kvalit a ještě k tomu ta slunečná nálada.

Na závěr z nadšení obecenstva dva přídavky. Aneta mi na dotaz odpoví že: „První přídavek byl z Mesiáše ( č. 11 For unto us a child is born) a druhý Sepulto Domino J. D. Zelenky s mým oblíbeným solo tercetkem vprostřed“. Mám z toho radost a také z Anetiných úsměvů při koncertu. Navíc tu agilně za účelem získání nejlepšího záběru řečeno staročesky šuká po kostele Petra Hajská, což mně neobyčejně milo. A zpívá také dívka Pavla Radostová, sopranistka a zlatovláska, již objímat znamená mít plnou náruč.

  19. září ještě stihneme už tradičního Mesiáše jako zahájení nové sezóny. Na sólových pozicích zpívají už v Konojedech vystoupivší slovenská sopranistka Tereza Zimková, altový part Markéta Cukrová, tenor Jaroslav Březina a Roman Hoza zpívá bas. Sličné altistky Kamila a Aneta též přítomny. Mesiáše nijak komentovat nebudu. Jen dodám, že toto veledílo vzbuzuje svou hudbou a zejména prováděním povznesené pocity a dosud jsem se při něm (už počtvrté) cítil nejlépe. Mám pocit, že dnes všichni hráli s dosud největším citovým nasazením.

   Tím končí zlaté letní časy a po nesprávně příliš uvolněném létě se virus vrací a s ním zrušení všech koncertů, čímž zmařena podzimní část programu. Píšu to 15. listopadu, kdy je podle všeho nejpravděpodobnější, že letos už žádné koncerty nebudou povoleny.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Mandelík | pondělí 16.11.2020 7:00 | karma článku: 4,90 | přečteno: 123x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.