Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velké C na jaře 2023

Letos na jaře se setkáme třikrát v Rudolfinu a čtyřikrát ve Vzletu. Čtyřikrát z pěti koncertů ve Vzletu proto, že 21. února dostal přednostkoncert výjimečného Brittenova Válečného Requiem jako upomínka roku války na Ukrajině.

   14. února je v Rudolfinu koncert Apoteóza tance. Otvíráme Mozartovou předehrou ke korunovační pražské opeře La Clemenza di Tito KV 621. Wolfgangovi už moc ze života nezbývá, přesto napíše dílko příjemné a už z té předehry je znát, jak se na Tita dívá. I historické prameny, ba i vždy nesmlouvavý a často fabulující Suetonius Tita jako císaře hodnotí kladně. A to i přes katastrofální výbuch Vesuvu.

   Následuje Haydnova Symfonie č. 98 B dur, postupně si poznamenávám od druhé věty, přívětivá, třetí rustikální s něžným triem, čtvrtá spěšná a dlouhá se skvělým hobojovým sólem. Ještě jich tento pracovitý tvůrce téměř telemannovské výkonnosti napíše šest.

   Po přestávce pro Velké C netypická Beethovenova Symfonie č. 7 A dur, jež mnohými (Wagner) označována za taneční, proto název dnešního koncertu. Mně tak nepřipadá, přestože se ve třetí větě objeví jakýsi kvapík. Impozantní a pohřebně naladěná mi připadá často citovaná druhá věta Allegretto.

   7. března v Rudolfinu koncert Pianto napoletano, která je poctou jihoitalské hudbě. Alessandro Scarlatti vyniká předně jako operní autor, kdežto Francesco Durante a Tommaso Traetta známi především v hudbě duchovní.

   Scarlattiho Miserere c moll má smutnější náladu zjemněnou tím, že vidím dvěma průhledy na Anetu a Kamilu a krásnou sopranistku vlevo, patrně Polku Annu Zawiszu. Následuje Duranteho Concerto a quattro g moll, kde druhá pomalá věta je melodickým pohlazením a celou skladbou se vinou mistrovské housle Heleny Zemanové.

   Traettovo Stabat Mater je zajímavě rozděleno mezi alt a soprán spolu se sborem a dále na jasně odlišené 4 části.

   Po přestávce nám od Duranteho zahrají Requiem a due cori. Je nádherné a lze si jen vzpomenout, co vytvoří další následovníci s Brittenovým vrcholem ve 20. století

   20. března ve Vzletu koncert L’amante segreto (Tajný milenec), jehož program i obsazení jsou letošním drahokamem. Hudební sestava je dnes královna barokního sopránu a dáma, k níž chovám tu nejvyšší úctu.  Hana Blažíková dnes akusticky ovládne prostor a doprovodí ji s teorbou její manžel Jan Krejča.

   Rozličné podoby a odstíny lásky raného baroka uslyšíme v pokorném Sentirete una canzonetta Tarquinia Meruly s mezihrou teorby. Giovanni Girolamo Kapsberger nám dále předkládá šestici Occhi soli d’amore. Toccata 8va, Ite sospiri miei, Che faró donna ingrata, Rigida Eurilla následovaná instrumentální Canzone prima,

   Další v řadě je Benedetto Ferrari a jeho Quando prendon riposti a Barbara Strozzi tu má Amor dormiglione, Nyní opět Kapsberger a jeho instrumentální Toccata 5ta, zpět k Barbaře a píseň, jež dnešnímu koncertu propůjčila jméno, L’amante segreto a nastává přestávka.

   Po ní ještě 10 písní a malé instrumentálky. Za prvé dáme zase slovo Barbaře a písni Moralitá amorosa, Kapsperger přichází s Toccatou 9na, Passacagliou a Toccatou 10ma, na niž navazuje Tu che pallido essangue. Monteverdi tu chybět nesmí a Hanka zacituje árii Signor, quel infelice z opery Orfeo. Kapsbergerova Battaglia nevypadá jako zpodobení bitvy, spíše však zní poklidně a pochodově. Ferrari se osvědčil a tak se tu zpívá jeho Lingua di donna a poté i Occhi miei che vedeste

   Kapsberger zde vedle písní vynikl s instrumentálními kousky, proto potěší jeho taneční směs Uscita, Ballom Gagliarda a Corrente. Koncert uzavírají jeho dvě písně In te la vita a Rugiadose van l’aurette. Bohužel se v programu ocitl stejný text u Ferrariho Occhi miei che vedeste a poslední Kapsbergerovy Rugiadose van l’aurette a já jsem usoudil, že správně patří k Ferrarimu dle názvu. Přidává se zase malý Kapsberger

   Máme k dispozici texty, jež jsou zase výživné a implikují mou obvyklou kritiku chlapů, kteří si pořád na něco stěžují a nad svým osudem soustavně brečí místo, aby s chlapci mládenci šli do hospody a namluvili si nové lepší děvče (to, co já udělám až ve svých dalších životech). Dokonce jeden v písni Barbařině na závěr drsně Amorovi vynadá. Konečně holky si také proudy slzí stěžují. U Ferrariho v Lingua di donna se překvapivě najde jeden, který přijde k rozumu a zpívá, že i když je tvář krásná, nebude tak pošetilý, aby si pro svou zálibu popálil peří, neb přece nebe také neúprosně hřmí a vrhá blesky.

   Neumíte si představit, jak skvělou mám náladu po té terapii Hankou.

   4. dubna v Rudolfinu velikonoční koncert Et resurrexit tertia die (Vzkříšen třetího dne). Blíží se Velikonoce, tak co jiného hrát než Bachovu kantátu Oster-Oratorium, Kommt, eilet und laufet BWV 249. Zde slyšíme typické umné zacházení s jednotlivými hlasy a občasné vstupy nástrojů, jako častý hoboj a housle. Po takové hudbě se to barví vajíčka sama.

J. D. Zelenka nám po přestávce zahraje svou Missu paschalis ZWV 7 z roku 1726, jež je jedinou velikonoční mší svého autora, Zdobí ji překvapivě pestrá instrumentace a skvěle poskládané hlasy.

   26. dubna ve Vzletu koncert Harmonia Caelestis a další dávka pozitivních emocí od letos pětadvacetiletého souboru Tiburtina Ensemble plného sličných dam zpěvných v čele s Barborou Kabátkovou a Hanou Blažíkovou chvílemi i se svou replikou středověké harfičky. Dnes hudba výhradně od téměř renesančně nadané středověké hvězdy Hildegardy z Bingenu (1098–1179).

Úvodem antifona O rubor sanguinis, přednesená krásnou altistkou Kamilou Mazalovou, která stále setrvává ve svém slušivém zrzavém období. Celek Panenské lůno sestává z hymnu Ave generosa gloriosa et intacta, antifony O tu illustrat, které zpívá Hanka a konduktu Marie qui gratiam. Celek Nebeský svazek se skládá z antifony De patria, antifony Sed diabolus in invidua sua v podání Daniely Čermákové a sekvence O ecclesia.

   Po přestávce Nejjasnější světlo s antifonou O spectabiles viri přednesené Barborou a responoriem Vos flores rosarum. následuje Božský rozum sestávající z responsoria O felix anima, antifony O Virtus sapientiae, kde si zazpívají Tererza Böhmová a Anna Chadimová Havlíková a konduktu Mundus a munditia. Krásný koncert uzavírá Květ Panny Marie sestávající z antifon Caritas abundat- instrumentální, O magne Pater a Hodie aperuit nobis clausa porta+žalm 24

Tiburtina Ensemble dnes v sestavě

Barbora Kabátková - umělecká vedoucí, soprán

Hana Blažíková - soprán, středověká harfa

Další 3 soprány Ivana Bilej Brouková, Tereza Böhmová a Renata Zafková

Tři alty představují Anna Chadimová Havlíková, Daniela Čermáková a Kamila Mazalová

   18. května ve Vzletu koncert Il Boemo, kde se nám představí Reicha Quartett, který hraje ve složení housle Ivan Iliev a Veronika Manová,
viola Jakub Verner a violoncello Libor Mašek.

   Josef Mysliveček a jeho sbírka posledních kvartetů patří k výjimečným dílům a zazní v novodobém nastudování na staré nástroje. Jako první se hraje Smyčcový kvartet č. 5, op. posth.  F. X. Richter tu má
Smyčcový kvartet C dur č. 1, op. 5, a vracíme se k Myslivečkovi v jeho Smyčcovém kvartetu č. 3, op. posth.

Po přestávce Myslivečkův Smyčcový kvartet č. 2, op. posth.

Na závěr tu máme srovnání v papá Haydnovi a jeho Smyčcovém kvartetu č. 5, op. 20.

   14. června opět ve Vzletu koncert In Paradiso, kde hlavní postavou je německý kontratenorista Benno Schachtner, který je autorem dramaturgie, s níž jezdí po světě a opírá se o Bachovy kantáty.

   Kantáta Widerstehe doch der Sünde BWV 54, se skládá z árie Widerstehe doch der Sünde, recitativu Die Art verruchter Sünden a árie Wer Sünde tut, der ist vom Teufel. Navazuje známým tónem Orchesterouvertüre C dur BWV 1066, kde vyniknou mimo jiné hoboje.

   Po přestávce se hraje rozměrná sedmidílná kantáta Gott soll allein mein Herze haben BWV 169, kde si užijeme vstupů smyčců a rozličných dalších nástrojů. Táta hudby zase nezklamal.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 3.8.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 54x
  • Další články autora

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Zkusili jsme trávu, přiznali kandidáti do EU. Kokain do parlamentu podle nich nepatří

3. června 2024  16:19

Berou europoslanci kokain? „Nedivil bych se, když vidím některá vystoupení,“ prohlásil v...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

  • Počet článků 743
  • Celková karma 3,46
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.