Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smetanova Litomyšl 2016 – koncerty

Když už podnikám výpravu do Litomyšli a v jednom dnu jsou dva koncerty, zajdu na oba a jejich rozdílnost budiž ozdobou dne. Hudba českých piaristů a Mahlerova osmá symfonie.

     Je neděle 19. června, teplo a mračna se rojí. U piaristů v chrámu, loni po čtyřiceti letech rekonstrukcí otevřeném dává další z orchestrů provozujících starou hudbu Capella Regia řízená varhaníkem od Halíkova Salvátora Robertem Hugem koncert, jemuž musím udělit nejvyšší hodnocení jak dramaturgicky, tak i provedením. Jmenuje se výstižně Laudate Pueri – Hudba českých piaristů. Nápad sestavit program z hudby provozované v 18. století školským řádem pomáhajícím na rozdíl od jezuitů především chudším chlapcům a vzniklé v tomto okruhu je poctou místu a oživením řady vynikajících skladeb jen potvrzujících exkluzivitu toho osvícenského století, kdy bylo napsáno historicky největší množství hudby, jejíž většinu ještě nutno odkrýt a nalézt v ní nové inspirace.

   Hrají se F. X. Brixi, J. F. Richter, V. Pelikán, V. Kalous, J. Offner a A. Mašát. Zvláštní kouzlo mají Brixiho Sinfonia in F a Kalousova Missa Sancti Wenceslai ex C 22. Sbor tvoří chlapci z Pueri Gaudentes a s nimi zpívají čtyři sólisté, z nichž se mi velice líbil hlas sopranistky Stanislavy Mihalcové. Vynikající odpoledne a Capella Regia, již dnes slyším poprvé a budu si ji pamatovat. Když pak dojdu do autokempu, spustí se asi hodinový liják. Říkám si, naštěstí teď, večer by to bylo nemilé, přestože nádvoří je povětšinou zakryté.

   A podruhé naštěstí, že před mým odchodem začne pršet znovu, proto si raději vezmu auto na přiblížení k zámku na asi 300 m. V okamžiku, kdy dorazím na své vybrané parkovací místo před uzávěrou, otevřou se nebesa a spolu s kroupami padá všechna voda našetřená za roky sucha. Malý dámský deštník na přechod ke kufru auta, kde mám větší vystřelovací a už jsem dost mokrý. Do tašky dávám lehkou nepromokavou bundu, kterou obléknu přes sako až v klidu v průjezdu před zámkem. Všechno jednou rukou, což bych vám přál vidět. Dnes však je i v noci teplo, leč mokrý chlap se pod bundou trochu paří.

   Symfonie č. 8 Es dur, zvaná „Tisíců“ Gustava Mahlera získala svůj přídomek nikoli od skladatele, ale spíš od mnichovského pořadatele premiéry, což mu Mahler poněkud vyčítal. Leč stejně jako u jiných symfonií jiných skladatelů se přilepený přídomek drží pevně a napovídá, že k provedení jedné z nejrozsáhlejších partitur světové hudby nutno posílit orchestr na skoro 150 členů, což u Mahlera není nic nového a k výjimečně bohatému provedení vokální části symfonie je zapotřebí obrovitého kombinovaného sboru s hlasy dětskými, ženskými i mužskými, který u nás byl asi třísetčlenný sestavený ze sborů Kühnova dětského, Pražského filharmonického, Filharmonického sboru Brno a Pěveckého sboru města Bratislavy.

  K tomuto aparátu přidejte sólisty v čele se známou německou sopranistkou wagnerovskou a janáčkovskou Maidou Hundeling a naší Kateřinou Kněžíkovou k jedinému výstupu Panny Marie, který zpívá ze třetího patra zámeckých arkád, další hlasy obstarali Slovenky sopranistka Eva Hornyáková a mezzosopranistka Terézia Kružliaková, doplnila je mezzosopranistka Veronika Hajnová  a na mužské straně švédský tenorista Daniel Frank, bulharský barytonista Anton Keremidtchiev a konečně slovenský basista Peter Mikuláš. SOČR řídil Ondrej Lenárd a vysílal Český rozhlas do mnoha zemí včetně Austrálie.

   Symfonie má za všech na světě nejrozsáhlejší vokální složku. Sborový a sólový zpěv možná zabírá polovinu času. Symfonie je do jisté míry podobna velikým barokním oratoriím Händelovým a Bachovým. Programově jde v první části symfonie o zpracování svatodušního hymnu Veni Creator Spiritus a ve druhé ztvárnění námětu druhé části Goethova Fausta.

   Sám Mahler si této své symfonie cenil nejvíc a považoval ji za dílo, jímž završil svou tvorbu, přestože pak ještě složil krásnou, leč daleko méně monumentální devátou a začal psát i desátou, z níž se hraje Adagio, jehož krása svědčí o tom, jakou škodu v předčasném skonu skladatelově ta část lidstva, která si zaslouží krásnou hudbu, utrpěla. Leonard Bernstein s Vídeňskými filharmoniky, kdo jiný by to měl hrát:  https://www.youtube.com/watch?v=vHyV8noUXC0 . To abyste neřekli, že vám nepustím Mahlera, který je pro mě absolutním vrcholem symfonické hudby, omlouvám se tímto Mozartovi, Beethovenovi, Brahmsovi, Dvořákovi, Straussovi i Martinů, ale ten kluk židovská z Moravy byl boží dar.

   Od prvních mocných tónů gigantického sboru, v jehož zvuku se dokáže prosadit nejvíce zkušená Maida, jsem mocně osloven a má mokrota mi vůbec nevadí. Pečlivě sledovat hudbu zde dá poněkud více práce a soustředění, leč výsledek je nepopsatelný. Pokud jde o Mahlerovy symfonie, prožil jsem si svůj dosud největší zážitek překonávající i loni dvakrát navštívenou druhou symfonii. Navíc mám menší šanci, že ji uslyším živě znovu, neb zařadit toto dílo na program vyžaduje nesmírné úsilí především při sestavování obrovského aparátu a nazkoušení obtížné partitury. Proto se do ní málokdo pustí. Tuto symfonii poslouchat z desky by byla asi škoda. Ale déja vu, právě na Vltavě hrají Mahlerovu První.

   Jedinými kazy na velkolepém hudebním představení byl šumící déšť dopadající do nekrytých koutů a neustálé přecházení různých techniků, fotografů a tradičně bezohledných televizních kameramanů, jejichž materiál pak zkrátí do zpráv na deset vteřin a naplkají k tomu plno nepodstatného balastu. Celý den i přes nevlídné počasí téměř dokonalý. Uvidíme, co bude v Litomyšli vrcholného příští rok. Tento Mahler byl vrcholem ročníku letošního spolu s Normou.                        

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 14.7.2016 7:00 | karma článku: 8,97 | přečteno: 95x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2024

Navštíveny všechny tři koncerty, přičemž u prvního a druhého zaznamenávám jako loni značné obtíže vinou doslova příšerného povrchu. Uvidíme, co řekne zdraví v další sezóně.

26.6.2024 v 23:08 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

ČF a ČSKH na jaře 2024

Zašel jsem na šest koncertů a užil si některých slavných jmen a věhlasných krásek (Fischer, Uchida, Wang, Esfahani, Perl, Rattle, Brabcová, Vokáčová).

19.6.2024 v 13:50 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2024

Navštíveno pět komorních koncertů konaných v matfyzu na Malostranském náměstí, ten pátý popsán zvlášť, a jeden orchestrální.

18.6.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Česko míří k 35stupňové výhni, pak vše spláchnou přívalové deště s bouřkami

29. června 2024  12:47

Přímý přenos První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09

V sobotu dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5. Vůz začal hořet na...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

KOMENTÁŘ: Macron volby nevyhraje. Nezbývá mu než doufat v menší zlo

29. června 2024

Premium Ve Francii v neděli startuje první kolo předčasných parlamentních voleb (druhé následuje 7....

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 747
  • Celková karma 0,59
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.